Dit is bekend over de huizenmarkt op Prinsjesdag 2019

Wat is er over de woningmarkt bekend gemaakt op Prinsjesdag? In dit blog praten we je bij over de ontwikkelingen van Prinsjesdag 2019.

Krapte op de woningmarkt

Uit cijfers van de NVM blijkt dat de krapte op de woningmarkt voorlopig nog aanhoudt. Dit geldt voor zowel huur- als koopwoningen. De belangrijkste oorzaak van de krapte op de woningmarkt is het tekort aan huizen. Het kabinet wil een subsidie op nieuwbouwwoningen introduceren. Dit houdt in dat gemeentes die zelf niet de mogelijkheid hebben om voldoende woningen bij te bouwen kunnen rekenen op deze subsidie. Door het bijbouwen van woningen te stimuleren en eenvoudiger te maken, wil het kabinet de krapte op de woningmarkt terugdringen.

Woonplicht tegen beleggers

Beleggers vormen een groeiend probleem op de krappe woningmarkt. Zij hebben de financiële middelen om te voldoen aan de hoge huizenprijzen en kunnen overbieden. Deze ontwikkeling werkt nadelig voor de krapte op de woningmarkt, omdat reguliere huizenkopers niet kunnen concurreren met beleggers. Om het de woningkoper eenvoudiger te maken en de belegger ingewikkelder, wil het kabinet een woonplicht invoeren. Dit zou betekenen dat kopers daadwerkelijk in de aangekochte woning moeten wonen. Verhuren is dan geen optie meer en dat is voor beleggers niet interessant.

Vrijstelling van overdrachtsbelasting?

Een andere maatregel die het kabinet onderzoekt om starters op de woningmarkt te ondersteunen, is het vrijstellen van overdrachtsbelasting. Op dit moment bedraagt de overdrachtsbelasting voor iedere woningkoper 2% van het aankoopbedrag. Het onderzoek van het kabinet is gericht op vrijstelling van deze overdrachtsbelasting voor starters, terwijl de overdrachtsbelasting voor beleggers 6% zal worden. Deze maatregel wordt echter niet op korte termijn doorgevoerd.

Edit januari 2020: het amendement tot verlaging van overdrachtsbelasting tot 0% voor starters en verhoging van overdrachtsbelasting tot 6% voor beleggers is door de Tweede Kamer afgewezen.

Te weinig huurwoningen

Woningcorporaties krijgen een nieuw soort belastingvoordeel om te zorgen dat ze meer geld over houden voor nieuwe projecten. Zo wil het kabinet meer ruimte op de huurwoningmarkt creëren. De stijging van de huurprijzen moet worden afgeremd door een nieuwe berekening waarbij de WOZ-waarde niet meer zo zwaar meetelt. Scheefwoners krijgen het lastiger als het aan het kabinet ligt. De groep mensen die met een te hoog inkomen in een sociale huurwoning woont, zal een hogere stijging van de huurprijzen voor de kiezen krijgen. Door de plannen om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan, zullen scheefwoners eenvoudiger door kunnen stromen op de woningmarkt.

Het kabinet doet er alles aan om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan. Meer nieuwbouwwoningen, maatregelen tegen beleggers en maatregelen tegen scheefwoners zijn hier enkele voorbeelden van. Ben jij op dit moment op zoek naar een woning en wil je jouw kans op succes vergroten? Volg dan onze gratis online aankooptraining!

Gratis online aankooptraining
Word een expert op de krappe woningmarkt en volg de training!
Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Makelaarsverhalen: kans maken op een krappe woning... De huidige woningmarkt is in slechts enkele zinnen samen te vatten...Tientallen liefhebbers voor één woning is allang geen uitzondering meer, woningen...
Hoge huizenprijzen, de hoogste ooit! Het wordt vaak geroepen: “De huizenprijzen zijn gigantisch!” Wanneer je een woning wilt kopen, mag je een flink gevulde portemonnee meenemen. Dat dit ...
Zo maak je kans op een woning op deze krappe wonin... Op de huidige krappe woningmarkt is het lastig om een geschikte woning te kopen. Libero Aankoop vertelt in dit blog hoe je tóch een mooie woning koopt...
5 tips voor de Open Huizen Dag van 5 oktober De laatste Open Huizen Dag van 2019 staat alweer voor de deur! Op 5 oktober kun je weer een rondje door de stad maken en huizen bezichtigen. Libero Aa...