Overdracht huis

Overdracht huis: waar op letten?

Eindelijk! Het is zo ver. Jij bent bijna eigenaar van jouw droomwoning. Het enige wat nog rest is de overdracht bij de notaris. Maar daar komt nog best wel wat bij kijken. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij de laatste inspectieronde van het huis? En hoe gaat de eigendomsoverdracht van de woning in zijn werk?

Overdracht huis: de laatste inspectieronde

Voordat de overdracht van het huis bij de notaris plaatsvindt, is het van belang om nog een laatste inspectieronde in het huis te doen. Sla dit nooit over, want zo kun jij controleren of de verkoper de afspraken omtrent de oplevering van het huis is nagekomen. Meestal neemt de verkopende partij contact op om deze laatste inspectie van de woning in te plannen. 

Dit moet je altijd controleren bij de laatste inspectie voor de overdracht van het huis:

  • Heeft de verkopende partij toegezegd om nog dingen op te knappen of gebreken op te lossen? Neem de tijd om te bekijken of dit ook daadwerkelijk is gedaan;
  • Neem je roerende goederen over van de verkopende partij? Dubbelcheck dan altijd of deze daadwerkelijk zijn achtergelaten en of ze nog steeds in goede staat verkeren;
  • Kijk of alle ruimtes leeggemaakt zijn en vergeet hierbij vooral de kastjes niet! Het zou vervelend zijn als jij na de overdracht van het huis met spullen van de verkopers zit opgescheept.

Overdracht huis bij de notaris

Na de laatste inspectieronde van de oplevering van het huis is het tijd voor het officiële gedeelte: de overdracht bij de notaris. Dit gebeurt altijd bij de notaris op kantoor, alleen dan is de overdracht van het huis rechtsgeldig. Hier ga je de leveringsakte en de hypotheekakte tekenen en krijg je de sleutel.

Leveringsakte

De leveringsakte, ook wel transportakte genoemd, is de eigendomsoverdracht van de woning en zorgt ervoor dat het huis officieel op jouw naam komt te staan. In deze akte staan alle afspraken die in de koopakte zijn opgesteld. Er zijn drie partijen die de leveringsakte ondertekenen: jij, de verkopende partij en de notaris. Tekenen mag alleen als de oplevering van het huis is gebeurd volgens afspraken uit de koopakte.
BlogE-bookDeKoopakte

Hypotheekakte

Een andere belangrijke akte die wordt ondertekend bij de overdracht van het huis bij de notaris is de hypotheekakte. Met het tekenen van de hypotheekakte ga je een hypothecaire lening aan bij een bepaalde bank met jouw woning als onderpand: als jij jouw betalingsverplichtingen niet na kunt komen, heeft de bank het recht om de woning te verkopen. Naast jou wordt de hypotheekakte dan ook ondertekend door de notaris en de bank. De bank zelf is meestal niet aanwezig, een medewerker van het notariskantoor zal namens hen tekenen. Let op! Ga je samenwonen met jouw echtgenoot of geregistreerd partner? Dan moet hij of zij de hypotheekakte ook ondertekenen.

Ga je een huis kopen? Maak gebruik van de service van Libero Aankoop. Onze aankoopexperts voeren dan niet alleen messcherpe onderhandelingen voor je, maar regelen ook een taxateur én een bouwkundige zonder extra kosten. Schakel onze aankoopexperts direct in of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

5 tips huis kopen voor gegarandeerd succes Een huis kopen is op de huidige woningmarkt best lastig. Er is veel concurrentie, de huizenprijzen zijn hoog en je hebt eigen geld nodig. Om een wonin...
Jouw perfecte bezichtiging Het is zo ver, je hebt dé woning van jouw dromen gevonden. Althans, dat beweren de foto's op Funda je. Maar ergens heb je gehoord dat je nooit puur op...
NVM open huizen dag, gaan of niet gaan? De NVM Open Huizen Dag van 30 september staat voor de deur. Een uitgelezen kans om als woningzoekende een aantal huizen te bekijken. Maar is de Open H...
Hoe weet ik zeker dat alles in de koopovereenkomst... Bij het kopen van een huis hoort uiteraard ook het tekenen van een contract. Deze koopovereenkomst teken je als jouw bod op het huis is geaccepteerd. ...

3 gedachtes over “Overdracht huis: waar op letten?

  1. Ik wist niet dat de overdracht bij de notaris altijd op kantoor moet gebeuren omdat anders het niet rechtsgeldig is. Ik heb altijd in een eigen huis willen wonen, en volgende maan laat ik mijn droom eindelijk uitkomen. Ik zorg ervoor dat ik een betrouwbare notaris vind om alle documenten op orde te houden.

  2. Het verhaal gaat deels over inspectie en overdracht en er staat: “Meestal neemt de verkopende partij contact op om deze laatste inspectie van de woning in te plannen. Hebben ze dit nog niet gedaan en nadert de overdracht bij de notaris? Neem dan zelf het initiatief en maak een afspraak met een notaris van jouw keuze!” – waarom zou ik inzake de inspectie een afspraak bij een notaris moeten maken als de verkopende partij geen contact op zou nemen?

    1. Dat staat inderdaad niet goed op deze manier. We hebben het inmiddels aangepast. Bedankt!
      MB

Comments are closed.