Overdracht huis

Overdracht huis: waar op letten?

Eindelijk! Het is zo ver. Jij bent bijna eigenaar van jouw droomwoning. Het enige wat nog rest is de overdracht bij de notaris. Maar daar komt nog best wel wat bij kijken. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij de laatste inspectieronde van het huis? En hoe gaat de eigendomsoverdracht van de woning in zijn werk?

Overdracht huis: de laatste inspectieronde

Voordat de overdracht van het huis bij de notaris plaatsvindt, is het van belang om nog een laatste inspectieronde in het huis te doen. Sla dit nooit over, want zo kun jij controleren of de verkoper de afspraken omtrent de oplevering van het huis is nagekomen. Meestal neemt de verkopende partij contact op om deze laatste inspectie van de woning in te plannen. 

Dit moet je altijd controleren bij de laatste inspectie voor de overdracht van het huis:

  • Heeft de verkopende partij toegezegd om nog dingen op te knappen of gebreken op te lossen? Neem de tijd om te bekijken of dit ook daadwerkelijk is gedaan;
  • Neem je roerende goederen over van de verkopende partij? Dubbelcheck dan altijd of deze daadwerkelijk zijn achtergelaten en of ze nog steeds in goede staat verkeren;
  • Kijk of alle ruimtes leeggemaakt zijn en vergeet hierbij vooral de kastjes niet! Het zou vervelend zijn als jij na de overdracht van het huis met spullen van de verkopers zit opgescheept.

Overdracht huis bij de notaris

Na de laatste inspectieronde van de oplevering van het huis is het tijd voor het officiële gedeelte: de overdracht bij de notaris. Dit gebeurt altijd bij de notaris op kantoor, alleen dan is de overdracht van het huis rechtsgeldig. Hier ga je de leveringsakte en de hypotheekakte tekenen en krijg je de sleutel.

Leveringsakte

De leveringsakte, ook wel transportakte genoemd, is de eigendomsoverdracht van de woning en zorgt ervoor dat het huis officieel op jouw naam komt te staan. In deze akte staan alle afspraken die in de koopakte zijn opgesteld. Er zijn drie partijen die de leveringsakte ondertekenen: jij, de verkopende partij en de notaris. Tekenen mag alleen als de oplevering van het huis is gebeurd volgens afspraken uit de koopakte.
BlogE-bookDeKoopakte

Hypotheekakte

Een andere belangrijke akte die wordt ondertekend bij de overdracht van het huis bij de notaris is de hypotheekakte. Met het tekenen van de hypotheekakte ga je een hypothecaire lening aan bij een bepaalde bank met jouw woning als onderpand: als jij jouw betalingsverplichtingen niet na kunt komen, heeft de bank het recht om de woning te verkopen. Naast jou wordt de hypotheekakte dan ook ondertekend door de notaris en de bank. De bank zelf is meestal niet aanwezig, een medewerker van het notariskantoor zal namens hen tekenen. Let op! Ga je samenwonen met jouw echtgenoot of geregistreerd partner? Dan moet hij of zij de hypotheekakte ook ondertekenen.

Ga je een huis kopen? Maak gebruik van de service van Libero Aankoop. Onze aankoopexperts voeren dan niet alleen messcherpe onderhandelingen voor je, maar regelen ook een taxateur én een bouwkundige zonder extra kosten. Schakel onze aankoopexperts direct in of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

De 5 duurste appartementen in Nederland Een appartement is niet altijd het type woning waar je als eerste aan denkt, zeker niet als je veel geld te besteden hebt. Appartementen zijn er, net ...
Hoe weet ik zeker dat alles in de koopovereenkomst... In dit artikel lees je alles de koopovereenkomst van een huis. We vertellen je wat de inhoud van het koopcontract is en wat er zeker wel en zeker niet...
Makelaarsverhalen – Overdracht huis en koopo... Nadat je jouw droomwoning hebt gevonden en onderhandelingen hebt gevoerd, hoef je enkel de koopovereenkomst van het huis nog maar te tekenen. Daarna v...
Kan ik nog een huis kopen op deze overspannen mark... De wil om een koophuis te bemachtigen was nog nooit zo groot, maar uit cijfers van Vereniging Eigen Huis blijkt ook dat steeds meer mensen zich afvrag...

3 gedachtes over “Overdracht huis: waar op letten?

  1. Ik wist niet dat de overdracht bij de notaris altijd op kantoor moet gebeuren omdat anders het niet rechtsgeldig is. Ik heb altijd in een eigen huis willen wonen, en volgende maan laat ik mijn droom eindelijk uitkomen. Ik zorg ervoor dat ik een betrouwbare notaris vind om alle documenten op orde te houden.

  2. Het verhaal gaat deels over inspectie en overdracht en er staat: “Meestal neemt de verkopende partij contact op om deze laatste inspectie van de woning in te plannen. Hebben ze dit nog niet gedaan en nadert de overdracht bij de notaris? Neem dan zelf het initiatief en maak een afspraak met een notaris van jouw keuze!” – waarom zou ik inzake de inspectie een afspraak bij een notaris moeten maken als de verkopende partij geen contact op zou nemen?

    1. Dat staat inderdaad niet goed op deze manier. We hebben het inmiddels aangepast. Bedankt!
      MB

Comments are closed.