Overdracht huis

Makelaarsverhalen – Overdracht huis en koopovereenkomst

Nadat je jouw droomwoning hebt gevonden en onderhandelingen hebt gevoerd, hoef je enkel de koopovereenkomst van het huis nog maar te tekenen. Daarna volgt de overdracht van het huis. Het tekenen van de akte kost in verhouding met het gehele aankoopproces weinig tijd. Maar dat neemt niet weg dat het een belangrijke stap is, al dan niet de belangrijkste! Want staat er iets rondom de overname niet in het koopcontract van het huis? Dan hoeft de verkopende partij deze afspraak ook niet meer na te komen!

Wat is een koopovereenkomst huis?

Een koopakte, ofwel voorlopig koopcontract, is een document waarin alle afspraken tussen verkoper en koper worden vastgelegd. Denk hierbij aan de overdrachtsdatum en de overeengekomen prijs waarvoor je de woning gaat aankopen. Maar dit is niet alles wat in het voorlopig koopcontract komt te staan! Denk ook aan afgesproken reparaties, gedetailleerde overnames als bijvoorbeeld een schuur et cetera. Ook alle over te nemen zaken en andere afspraken rondom de overdracht van het huis dienen correct in vermeld te worden in een extra toegevoegde lijst. Het koopcontract huis wordt vaak door de verkopende partij opgesteld, maar dit is niet altijd het geval. Je leest alles over de koopakte in ons gratis e-book. Download hem vandaag nog!

Hoe lang duurt het opstellen koopcontract?

Je ontvangt het koopcontract huis zodra je een prijs bent overeengekomen en alle andere afspraken hebt gemaakt. Maar hoe lang duurt het opstellen van het koopcontract precies? De verkopende partij heeft vaak ruim een week nodig om een koopovereenkomst huis op te stellen. Dat betekent dat de overeenkomst gemiddeld tien dagen na het overeenkomen van de prijs wordt getekend.

Koopcontract huis controleren

Zoals ik hierboven al heb aangegeven is het erg belangrijk om alle afspraken in de koopakte te hebben staan. Ik heb namelijk recent meegemaakt dat een afspraak omtrent een reparatie in huis niet in het koopcontract stond. Weken na de ondertekening werd duidelijk dat de afgesproken reparatie niet was voldaan door de verkoper. Immers, deze afspraak stond niet opgenomen in de akte en de verkoper wist nergens meer van. Het gevolg: heftige discussies tussen de verkoper en de aankoper. Hierdoor kwam de onderlinge relatie zwaar onder druk te staan en kwam de koop zelfs even in gevaar. Uiteindelijk is door goede bemiddeling tussen alle partijen alles nog in goede orde volbracht. Zorg er dus altijd voor dat je de koopovereenkomst van het huis controleert op afspraken rondom de overdracht en over te nemen zaken.

Wil jij het zekere voor het onzekere nemen? Laat het voorlopig koopcontract dan ook controleren door iemand die dit vaker doet. Bijvoorbeeld een hypotheekverstrekker of jouw aankoopmakelaar. Bij ons zit dit zelfs in het standaard aankooppakket. Zo weet je zeker dat je veilig het koopcontract van het huis kunt tekenen.

Wat als het niet klopt?

Bij de controle van de koopakte kan het natuurlijk voorkomen dat er afspraken omtrent de overname niet kloppen. In dat geval kun je het beste contact opnemen met de verkopende partij, of degene die de akte heeft opgesteld. Geef dan aan wat er volgens jou niet klopt en pas dit gezamenlijk aan voordat je een handtekening zet! Wanneer er een spelfout staat in bijvoorbeeld het adres, of er zit een andere fout in het koopcontract huis, dan is de koopakte al niet meer rechtsgeldig.

Zorg er dus voor dat alle gegevens en afspraken kloppen voordat je een handtekening zet onder de koopakte. Zo voorkom je discussies met de verkopende partij en weet je zeker dat alles omtrent de overdracht van het huis goed geregeld zal worden. Libero Aankoop biedt volledige aankoopbegeleiding, met een gegarandeerde bodemprijs voor de woning en inclusief o.a. de controle van het koopcontract. Neem vrijblijvend contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Huis niet op Funda Ga jij altijd direct naar Funda als je online een woning gaat zoeken? Dan zie je lang niet alle huizen, want er staan veel woningen te koop die niet o...
Nieuwbouwwoning kopen? Zo werkt dat! Onderhandelen over de prijs van een bestaande woning is al tijden heel normaal. Hierover heb je vorige week kunnen lezen in ons blog 'waar kunnen we o...
Hoe kom je aan een huis op de krappe Amsterdamse h... Oververhit, dat is het sleutelwoord van de Amsterdamse huizenmarkt. De prijzen zijn ten opzichte van vorig jaar maar liefst 21% gestegen en het aanbod...
Zó bezichtig je een huis op de NVM Open Huizen Dag... Wil je een huis kopen? Dan is de NVM Open Huizen Dag op 30 maart aanstaande hét moment om je te oriënteren. Dit is jouw kans om zonder afspraak vrijbl...

2 gedachtes over “Makelaarsverhalen – Overdracht huis en koopovereenkomst

 1. Hoe zit het dan met de 10% moet ik dan betalen? Ik heb wel getekend! Zonder voorbehouden!
  In het contract staat. Gehuwd onder huwelijkse voorwaarden. Dat moet zijn: Gehuwd onder gemeenschap van goederen.
  Kan ik dat contract dan ontbinden? M.vr.gt. A. Bliek.

  1. Beste A. Bliek,

   Wij helpen je graag verder. Je kunt het beste even contact met ons opnemen (info@liberoaankoop.nl of 088-4303022). Dan kijken we met je mee naar de vraag en of er mogelijkheden zijn om het contract te ontbinden.

   Groetjes
   Hylke – Libero Aankoop

Comments are closed.