kopen van een huis

Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

Voordat je daadwerkelijk een woning gaat kopen, is het verstandig om de woning te bezichtigen. Door kritisch naar de woning te kijken weet je precies wat je gaat aankopen. Maar hierbij is een goede voorbereiding van belang. Zo voorkom je dat je dingen over het hoofd gaat zien of dat je wordt ‘verblind’ door de mooie aspecten van het huis. Waarop moet je letten bij de aankoop van een huis? Wij geven antwoord op die vraag!

Waar moet ik op letten bij het kopen van een huis?

Een woning ziet er in het echt vaak anders uit dan op de foto’s. Het is daarom goed om de woning daadwerkelijk te gaan bekijken. Schakel ook pas een expert in nadat jij zelf de woning al hebt bezichtigd. Wanneer je dit in omgekeerde volgorde doet, maak je al kosten voordat je zeker weet dat dit jouw droomwoning is.
Tijdens de bezichtiging zijn een aantal dingen erg belangrijk om op te letten. Wij hebben speciaal daarvoor een checklist gemaakt die je kunt downloaden. Enkele dingen waar je op moet letten zijn:

 • De buurt waarin de woning staan en de buren zelf;
 • Isolatie;
 • Uitbreidingsmogelijkheden (verbouwen);
 • Materiaal van de vloer;
 • HR CV ketel;
 • Asbest;
 • Ontwikkeling van de buurt;
 • Parkeergelegenheid.

Extra tips

Met alleen een checklist ben je er nog niet. Er zijn meer dingen van belang bij een bezichtiging.

 • De eerste indruk is de belangrijkste. Heb jij direct een goed gevoel bij de woning? Zie jij jezelf al in de keuken staan? Vergeet niet dat de verkopende partij op jouw gevoel inspeelt, bijvoorbeeld door een bos verse bloemen of een vers gebakken appeltaart.
 • Stel zoveel mogelijk vragen. Als koper heb je een onderzoeksplicht. Dit betekent dat je de huidige staat van de woning moet onderzoeken. Dit kan door het stellen van vragen. Neem hier ook goed de tijd voor. Het gaat immers om een grote investering.
 • Maak foto’s, meet de ruimtes op en teken een plattegrond uit. Zeker wanneer je meerdere woningen gaat bezichtigen is het erg handig om foto’s te maken. Je kunt ze dan nog eens terugkijken en ook anderen om hun mening vragen.
 • Maak zo veel mogelijk aantekeningen. Wanneer je een foto maakt van een onderdeel van het huis, is het wel zo gemakkelijk om daar een aantekening bij te maken. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om de staat van de woning.
 • Wees niet te enthousiast, maar ook niet te kritisch. Jouw enthousiasme wordt opgepakt door de verkopende partij. Wanneer zij deze indruk krijgen, zullen ze minder gemakkelijk zakken in de prijs. Te kritisch is daar tegenover ook niet goed. Het is belangrijk om een goede relatie te hebben met de verkopende partij.
 • Bezichtig altijd met z’n tweeën. Twee zien altijd meer dan één. En de ander let waarschijnlijk op hele andere dingen dan dat jij doet.

Met deze tips zou je een heel eind moeten komen. Je weet nu waar je op moet letten bij het kopen van een huis. De volgende stap is natuurlijk het neerleggen van een goed bod. Hier heeft onze aankoopmakelaar ook tips voor. Schakel je liever een aankoopmakelaar in? Neem dan contact met ons op.

BlogE-bookBezichtiging

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Libero Aankoop vertelt: Tips voor de bezichtiging Twee weken geleden heb je kunnen lezen wat een aankoopmakelaar tot een goede aankoopmakelaar maakt. Nu je deze informatie hebt gekregen, is het tijd v...
Een woning kopen in 2017? Of wachten tot 2018? De Sint is al in het land en over niet al te lange tijd staat de kerstboom weer in de kamer te schitteren. Het jaar loopt ten einde en dat is tevens h...
De top 10 duurste woningen in Nederland De afgelopen tien weken heb je kunnen genieten van de top 10 duurste woningen in diverse steden. Zo hebben we je onder andere meegenomen naar Amsterda...
Ben jij al klaar voor de Open Huizen Dag? De eerste NVM Open Huizen Dag staat alweer voor de deur! Deze vindt namelijk plaats op zaterdag 1 april (nee, dit is geen grap). Dit is hét moment om ...