Opeethypotheek: verstandig of beter een alternatief?

Een opeethypotheek: hoe werkt dat? De overwaarde van je huis kun je verzilveren met een opeethypotheek. Wij zetten alle aandachtspunten en alternatieven voor een opeethypotheek op een rijtje.

Overwaarde opnemen

Veel senioren hebben overwaarde op hun huis. Dat betekent dat de huidige waarde van het huis hoger is dan de resterende hypotheekschuld. In principe is dat bedrag jou bezitting, maar je kunt het niet besteden, want de waarde zit in de bakstenen van je huis. Als je je overwaarde wilt opnemen om het vrij te kunnen besteden, bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen, kun je een opeethypotheek afsluiten.

Opeethypotheek: wat is dat?

Een opeethypotheek is een lening waarbij je de overwaarde die jouw huis heeft kunt verzilveren. Het wordt daarom ook wel een verzilverhypotheek genoemd. Bij deze lening geldt je huis als onderpand. Bij je huis opeten kun je ervoor kiezen om je gehele overwaarde in een keer op te nemen, of om het periodiek uit te laten keren. Net als bij elke andere lening betaal je rente over de opeethypotheek. Die wordt bij de schuld opgeteld. Zo wordt dus de hypotheekschuld steeds hoger en de overwaarde lager.

Opeethypotheek: de voor- en nadelen

De opeethypotheek heeft een aantal aandachtspunten. Wij zetten de voor- en nadelen van een verzilverhypotheek voor je op een rijtje:

Voordelen opeethypotheek

  • Je kunt je overwaarde opnemen en uitgeven, in plaats van dat deze vast zit in stenen.
  • Je kunt een opeethypotheek ook afsluiten als je niet in aanmerking komt voor alternatieven zoals een aflossingsvrije of krediethypotheek.

Nadelen opeethypotheek

  • Als je het opgenomen bedrag hebt opgemaakt, betaal je nog steeds rente. Je eet de woning dus letterlijk op. Soms moet op dat moment de woning worden verkocht.
  • Als de waarde van je woning daalt of de rente stijgt, daalt het maximale bedrag dat je mag lenen. Als je de maximale kredietlimiet hebt bereikt, moet je vaak alles aflossen. Ook dan betekent dat vaak dat de woning verkocht moet worden.
  • De bank rekent een eigen marge. Je moet dus echt een hoge overwaarde hebben om er echt iets aan over te houden.

Voordat je een opeethypotheek afsluit, is het belangrijk om goed bij deze risico’s stil te staan. Let altijd goed op de voorwaarden van de hypotheek, zoals wat er gebeurt met een restschuld als je komt te overlijden. Een hypotheekadviseur kan je goed advies geven over jouw persoonlijke situatie.

Alternatief opeethypotheek

Wil je geen opeethypotheek, maar wel je overwaarde gebruiken? Dan bestaan er nog een aantal alternatieven:

  • De Blijverslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Met deze lening kun je je woning zo verbouwen dat je er altijd kan blijven woning, bijvoorbeeld door een traplift te installeren. Om deze lening af te sluiten, heb je overwaarde nodig.
  • Een aflossingsvrije hypotheek. Bij deze lening bouw je gedurende de looptijd geen kapitaal op en los je niks af. Je kunt de rente voor een lange periode vastleggen en de overwaarde in één keer overnemen. Je betaalt daar dus wel in een keer de volle mep aan rente over. Deze hypotheek kun je alleen afsluiten als je voldoende inkomen hebt en de rentelasten kunt dragen.
  • Een krediethypotheek. Bij deze lening geldt jouw woning als het onderpand. Op deze manier zit de waarde van je woning niet vast, maar kun je het uitgeven. Je betaalt rente over het deel dat je opneemt. Dit is een flexibele en voordelige optie, maar de rente is variabelen waardoor de lasten kunnen schommelen.

Ander huis kopen met overwaarde

Je overwaarde niet verzilveren maar meenemen naar een nieuw huis? Dat kan! Als jij een nieuw huis koopt, wil jij natuurlijk de beste prijs betalen. Daarvoor moet je sterk in je schoenen staan. Versterk je positie op de woningmarkt door onze gratis online aankooptraining te volgen.Hierin leer je in een uur welke fouten je niet moet maken bij het aankopen van een woning, hoe je een goed startbod neerlegt en nog veel meer. Schrijf je nu in en koop succesvol een woning aan met jouw overwaarde.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hoe doe je een bod op een huis: een slim stappenpl... Hoe doe je een bod op een huis? Bel of mail de verkoopmakelaar en plaats je bod. Om een succesvol bod te doen op een huis, moet jij goed voorbereid z...
Het juiste bod doen op een huis – zo doe je dat! Je hebt een prachtig huis bezichtigd en weet het zeker: hier wil jij graag wonen. De volgende stap is een bod uitbrengen. Maar hoe bepaal je hoe hoog ...
Taxatie huis: wanneer, waarom en geldbesparende ti... Een taxatie huis is een waardebepaling van een woning. Je gebruikt een woningtaxatie bijvoorbeeld voor een hypotheek. Lees alles over je huis laten ta...
Huis kopen met eigen geld Een huis kopen met eigen geld, dat klinkt als een ideaal scenario. Je hebt minder hypotheek nodig en misschien kun je wel zonder hypotheek een huis ko...