Afbeelding van woningen in de stijgers

Nieuwbouw kopen: meerwerk

Bij een nieuwbouwwoning kun je meestal kiezen voor meerwerk. Meerwerk is dat je extra wensen doorgeeft aan de aannemer, zodat het direct bij de bouw wordt geregeld.

Meerwerk vs. minderwerk

Als je een nieuwbouwwoning koopt, is er in principe een standaard bouwplan en indeling. Het kan zijn dat deze helemaal aan je wensen voldoet, maar vaak zijn er toch wel dingetjes waarvan je denkt: dat zou ik liever anders zien. Je hebt een idee over de inrichting en dan kan het maar zo voorkomen dat bijvoorbeeld stopcontacten niet helemaal op de ideale plek zitten. Je kan bij een nieuwbouwwoning jouw voorkeuren nog doorgeven, zodat de standaard indeling aangepast kan worden. Al dit soort extra wensen heten meerwerk. Zijn er dingen die je wilt weg laten ten opzichte van de standaard indeling, dan wordt dat minderwerk genoemd. Laat je goed informeren door de verkopende partij over hoe de nieuwbouwwoning er standaard uitziet. Bouwtekeningen kunnen namelijk erg ingewikkeld zijn, dus laat je daarom vertellen waar bijvoorbeeld stopcontacten en leidingen worden geplaatst.

Meerwerk nieuwbouw onderhandelen

Er zijn prijzen verbonden aan het doorvoeren van meerwerk en daarom is het belangrijk hier goed van op de hoogte te zijn. Vraag naar de mogelijkheden en de prijzen en wees op de hoogte van de deadline van meer- en minderwerk. Je onderhandelingspositie wordt sterker door goed te weten hoe het zit. Zet daarna pas je handtekening onder de overeenkomst. Het meer- en minderwerk kun je dan gelijk afspreken. Zorg verder voor harde prijsopgaven, ga niet akkoord met ‘prijs op aanvraag’ of iets dergelijks. Je hoort maximaal 25% vooruit te betalen en de rest volgt bij oplevering. Bij minderwerk krijg je doorgaans een vergoeding, mits je wensen mogelijk zijn.

Meerwerk nieuwbouw meefinancieren

Kosten voor meerwerk kun je meefinancieren in de hypotheek. Alle voorzieningen die je extra aanbrengt in je nieuwbouwwoningen gelden als waardeverhogend, dus de waarde van je woning stijgt door meerwerk. De kosten voor meerwerk komen bovenop de koop/aanneemsom. Deze kosten worden ook in het bouwdepot opgenomen, evenals de hypotheek voor de nieuwbouwwoning. Als je een hypotheek nodig hebt om de woning te financieren en er is sprake van meerwerk, dan zul je een hogere hypotheek nodig hebben. De kosten van meerwerk bij nieuwbouw zijn niet fiscaal aftrekbaar. Als ze meegefinancierd worden, is de rente daarop echter wel aftrekbaar.

De beste tips over het kopen van nieuwbouw vind je in ons gratis e-book over het kopen van een nieuwbouwwoning. Download hem vandaag nog gratis!

Meerwerk nieuwbouw tips

Bij meerwerk is er een aantal dingen waar je in het bijzonder op moet letten:

  • Let goed op wat er gebeurt tijdens de bouw. Soms worden er zomaar extra dingen aangebracht die in rekening worden gebracht, waar je niet om hebt gevraagd.
  • Meestal moet je voor elke kleine toevoeging buiten het bouwplan bijbetalen. Kijk daarom of je sommige werkzaamheden zelf uit kunt voeren of door een ander bedrijf dat het goedkoper kan doen. Op die manier kun je kosten besparen.
  • Controleer de meerwerklijst goed voordat je het contract ondertekent. Dan weet je precies wat er gaat gebeuren en heb je nog ruimte om te onderhandelen.
  • Zorg voor harde prijsopgaven en duidelijke omschrijvingen van wat er gaat gebeuren.
  • Zoals je ook al hebt kunnen lezen in onze blog over samenwerken met de aannemer, kan het slim zijn om de krachten te bundelen. Als er andere bewoners binnen het nieuwbouwproject zijn die dezelfde voorzieningen willen, kunnen jullie wellicht betere prijzen regelen voor meerwerk;
  • Ook op Funda vind je veel nieuwbouw tips.

Ga jij voor nieuwbouw en kun jij wel wat help gebruiken ten aanzien van de onderhandelingen? De aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’gaan ook bij nieuwbouw voor de absolute bodemprijs. Kijk naar de mogelijkheden in een gratis adviesgesprek.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

5x nieuwbouwwoning kopen: waar let je op? Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, kent dat veel voordelen. Alles is gloednieuw en meestal helemaal volgens jouw wensen. Toch zijn er ook zaken waa...
Een bouwdepot, zo werkt het! Heb je een woning gevonden waar je nog het nodige aan wilt verbouwen? Een bouwdepot kan de oplossing zijn om deze verbouwing te financieren. Lees hier...
Nieuwbouw kopen: het bestemmingsplan In de vorige twee blogs over nieuwbouw heb je kunnen lezen over het inschakelen van een makelaar bij nieuwbouw  en samenwerken met de aannemer. Deze w...
Nieuwbouw kopen: moet je een makelaar inschakelen? Vanaf deze week starten we met een reeks blogs over nieuwbouw. Verschillende onderwerpen komen aan bod, waaronder samenwerken met een aannemer, het be...

Één gedachte over “Nieuwbouw kopen: meerwerk

Comments are closed.