Afbeelding van een stel dat zich over de plattegrond van een woning buigt

Nieuwbouw kopen: bouwrente

In deze nieuwbouwreeks heb je al kunnen lezen over het inschakelen van een makelaar, het samenwerken met een aannemer en het bestemmingsplan. Het is nu tijd om het te hebben over de bouwrente. Nieuwbouw brengt namelijk extra kosten met zich mee ten opzichte van bestaande bouw. Maar wat is bouwrente precies? En is bouwrente aftrekbaar?

Wat is bouwrente?

Wanneer je voor het eerst zelf een woning bouwt of een nieuwbouwwoning koopt, is het begrip bouwrente vaak nog onbekend. Vaak weet je niet wat het precies is en aan wie je dit moet betalen.
Bouwrente moet je betalen aan de aannemer van jouw nieuwbouwwoning. Vaak bestaat de bouwrente uit de financieringsvergoeding en de uitstelrente.

  • Financieringsvergoeding: De rente die je betaalt over de periode vóór het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst. Deze rente betaal je enkel wanneer de aannemer al kosten heeft gemaakt voor de grond en de bouw.
  • Uitstelrente: Dit betaal je over de periode tussen het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst en het moment dat je daadwerkelijk eigenaar wordt van de woning. Alles wat je als eigenaar van een woning moet weten, vind je op de website van de Belastingdienst.

Bouwrente is dus de rente die betrekking heeft op de periode vóór het ondertekenen van de koopakte. Deze rente is meestal opgenomen in de koop-/aannemingsovereenkomst en maakt deel uit van de koopsom. Als je alles wilt weten over het kopen van een nieuwbouwwoning, is ons gratis e-book over nieuwbouw kopen echt iets voor jou. Daarin vind je alle informatie die je nodig hebt!

Is bouwrente aftrekbaar?

Zoals eerder benoemd, bestaat bouwrente bij nieuwbouw uit twee delen. De financieringsvergoeding betaal je aan de aannemer omdat hij de grond al van de gemeente heeft moeten kopen voordat jij de woning kocht. De financieringsvergoeding overbrugt dus deze periode. Dit deel van de bouwrente is niet fiscaal aftrekbaar. Het is echter wel mogelijk om deze mee te financieren in de hypotheek. De rente die je over jouw hypotheek betaalt, is wel aftrekbaar.

De uitstelrente betaal je over de periode dat de koop al rond is, maar de woning nog niet is opgeleverd. De aannemer bouwt in deze periode door en schiet daarom de aanschaf van bouwmaterialen voor. Totdat jij deze rekeningen betaalt, dien je hier rente over te betalen. Deze rente is echter wel fiscaal aftrekbaar! Wanneer je deze rente laat meefinancieren in jouw hypotheek, zal de rente niet langer fiscaal aftrekbaar zijn.

Bouwrente berekenen

Het is erg belangrijk om inzicht te hebben in de hoogte van de bouwrente bij het aanvragen van een hypotheek. De bank heeft namelijk een aankoopprijs nodig voor het behandelen van een hypotheekaanvraag. Probeer daarom een zo duidelijk mogelijke specificatie van de bouwkosten en bouwrente van de aannemer te krijgen. Vaak betaal je 6 tot 8 procent bouwrente over de kosten die jouw aannemer heeft gemaakt. Dat is meer dan de goedkoopste hypotheekrente. Vraag dus altijd vooraf naar de geschatte totale kosten om een inschatting te maken van de hoeveelheid bouwrente die je moet betalen. De hoogte van de bouwrente mag de aannemer zelf bepalen. Het kan dus mogelijk zijn dat hier nog onderhandelruimte ligt. In dat geval zou je daar veel geld op kunnen besparen.

Volgende week is het alweer de laatste blog uit de nieuwbouwreeks. Je zult dan alles leren over meerwerk bij nieuwbouw. Ook krijg je informatie over minderwerk. Wist je wel dat bij het aankopen van een nieuwbouwwoning een aankoopmakelaar heel voordelig kan zijn? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Een woning kopen met hulp van Libero Aankoop De zoektocht naar jouw droomwoning is tijdrovend. Al helemaal wanneer je nieuw bent op de woningmarkt of je er een tijdje 'tussenuit' bent geweest. Wa...
Hypotheek: hoeveel spaargeld nodig? Vorige week heb je in ons blog kunnen lezen over de mogelijkheden van een hypotheek afsluiten als je een studieschuld hebt. Naast het feit dat je een ...
Strategie, tactiek en tips bij bieden op een huis Wil je een huis kopen? Lees alles over de beste strategie, tactiek en tips bij het bieden op een huis in dit blog. Strategie bepalen bij bieden o...
5x nieuwbouwwoning kopen: waar let je op? Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, kent dat veel voordelen. Alles is gloednieuw en meestal helemaal volgens jouw wensen. Toch zijn er ook zaken waa...