Nieuwbouw of bestaande bouw kopen

Nieuwbouw of bestaande bouw: ontdek wat bij jou past!

Als je een huis gaat kopen, kom je voor een hoop keuzes te staan. Een van de eerste is de keuze tussen nieuwbouw of bestaande bouw. Beide brengen voor- en nadelen met zich mee en het is dan ook belangrijk om uit te zoeken wat bij jou past. Dit zijn de grote verschillen tussen nieuwbouw kopen en bestaande bouw kopen.

Voordelen nieuwbouw

1. Alles naar eigen wens

Een van de grootste voordelen van nieuwbouw is dat je al jouw woonwensen kunt laten uitkomen. Vaak kun je de indeling van het huis en de afbouw zelf beïnvloeden en van achterstallig onderhoud is ook geen sprake. Ook prettig: je hoeft niet eerst weken vrij te maken om die lelijke badkamer eruit te slopen of die barbieroze muren in de woonkamer te verven.

Let op! Soms zijn de bouwplannen al zo goed als klaar en hoeven de woningen alleen nog maar verkocht te worden. Ga dus altijd na of je daadwerkelijk nog invloed op de plannen kunt uitoefenen.

2. Lagere stookkosten

Ga je nieuwbouw kopen? Grote kans dat je dat in je portemonnee gaat voelen. Nieuwbouwwoningen moeten namelijk aan strenge mileu-eisen voldoen. Dat is gunstig voor jou, want door de betere isolatie van de woningen kun je flink besparen op energie. Daarnaast ben je verzekerd dat het verwarmingssysteem, de elektra en riolering helemaal in orde zijn.

3. Financiële voordelen nieuwbouw

Bij nieuwbouw koop je ‘vrij op naam’. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting over het huis hoeft te betalen en ook de makelaarskosten en taxatiekosten blijven je bespaard. Kosten die je wel zelf moet betalen zijn btw, kosten voor een kadastrale meting en de kosten voor een hypotheekadviseur. Dit is zeker iets om rekening met te houden als je twijfelt tussen nieuwbouw of bestaande bouw.

Nadelen nieuwbouw

1. Financiële nadelen nieuwbouw

Wil je nieuwbouw kopen? Wees dan heel zeker van je financiële situatie. De prijs van de woning ligt namelijk al vast, waardoor er geen of amper ruimte is om te onderhandelen. Denk dus goed na of je alles wel kunt betalen, bijvoorbeeld als de vraagprijs boven jouw maximale leencapaciteit ligt. Daarnaast krijg je te maken met bouwrente.

2. Geen bezichtiging

Een nieuwbouwwoning is nog niet gebouwd, dus een bezichtiging is niet mogelijk. In sommige gevallen is er een modelwoning die je kunt bezoeken, maar anders moet je beslissen op basis van een (digitale bouwtekening). Bovendien kun je geen goed beeld vormen van de buurt, dat is immers een bouwput. Dit is een van de grootste nadelen van nieuwbouw.

3. Oplevering

Als je gaat kiezen tussen nieuwbouw of bestaande bouw is de opleverdatum zeker iets om rekening mee te houden. Een nieuwbouwwoning moet in de meeste gevallen nog gebouwd worden, waardoor het lang kan duren voor je daadwerkelijk in het huis kan gaan wonen. Bovendien weet je niet precies wanneer de oplevering is, dit kan altijd eerder of later worden dan gepland.

Voordelen bestaande bouw

1. Je kunt het huis uitgebreid bekijken

We noemden het al bij de nadelen nieuwbouw, een nieuwe woning kun je niet bezichtigen. Bij bestaande bouw kun je het huis daarentegen uitgebreid van binnen en van buiten bekijken. Je weet precies of het huis aan al jouw eisen voldoet en krijgt bovendien een goed beeld van de buurt.

2. Onderhandelen, onderhandelen, onderhandelen…

Vind je eindelijk jouw droomwoning, ligt de aankoopprijs boven je budget. Gelukkig zijn dan niet gelijk al je kansen verkeken, want bij bestaande bouw kun je vaak nog onderhandelen!
Tip: Maak gebruik van de diensten van Libero Aankoop. Onze makelaars weten door hun expertise precies hoe zij dit aan moeten pakken.

3. Je weet precies wanneer je kan verhuizen

In tegenstelling tot bij nieuwbouw kopen, bepaal je bij bestaande bouw samen met de verkoper de opleverdatum. Je weet dus precies wanneer je de sleutel krijgt en kan gaan genieten van je nieuwe woning.

Nadelen bestaande bouw

1. Onderhoud

Bij een bestaande woning heb je zeker de eerste jaren vaak meer onderhoudskosten, afhankelijk van de staat van de woning. Zeker als je een ‘opknappertje’ koopt, kan dit bedrag flink oplopen. Bovendien is een bestaande woning vaak niet helemaal naar jouw zin en wil je dingen veranderen. Denk hier goed over na als je de keuze gaat maken tussen nieuwbouw of bestaande bouw.

2. Financiële nadelen bestaande bouw

Als je een bestaand huis gaat kopen, betaal je ‘kosten koper’. Dit zijn onder ander overdrachtsbelasting, makelaarskosten, taxatiekosten en kosten voor een hypotheekadviseur. Daarnaast is het huis vaak slechter geïsoleerd dan een nieuwbouwwoning, waardoor je energierekening hoger zal zijn.

Nieuwbouw of bestaande bouw

We hebben alle voordelen en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw voor je opgesomd, nu is het aan jou om een keuze te maken. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Laat het ons weten!
Wij helpen je graag verder met de aankoop van jouw droomhuis. Neem vrijblijvend contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Verhuizen stappenplan: tips voor een soepel verloo... Na lang gezocht te hebben, is het eindelijk gelukt: je hebt het huis van je dromen gekocht! De overdrachtsdatum kom steeds dichterbij en je bereid je ...
De situatie op de woningmarkt: grootste stijging h... In oktober kwam iedereen weer terug van vakantie. Dat was te merken op de huizenmarkt, want de woningen gingen afgelopen maand weer als warme broodjes...
De verkooptrucs van een makelaar Wanneer je op zoek bent naar jouw droomwoning, heb je vrijwel altijd te maken met een verkoopmakelaar. Deze makelaar werkt in dienst van de verkopende...
NVM en Funda, is het wat het lijkt? De bekendste website voor huizenzoekers is toch wel Funda. De website en de app van Funda worden maar liefst 35 miljoen keer per maand bezocht. Niet a...