Foto van een woning met op de voorgrond een hand die een sleutel vasthoudt.

Nieuwbouw kopen: samenwerken met een aannemer

Bij nieuwbouw werk je nauw samen met een aannemer. Omdat hij degene is die de leiding heeft in de bouw van jouw droomwoning, is het erg belangrijk om goed contact te onderhouden. Wees je er ook van bewust dat de bouw niet alleen door de aannemer wordt gedaan. Tegenwoordig is een bouwproces namelijk in verschillende delen opgeknipt. Het kan zijn dat er voor ieder onderdeel een ander bedrijf of een andere specialist voor jou aan het werk gaat. De aannemer is degene die de leiding heeft in het bouwproces. Hij controleert of alle bedrijven en specialisten hun werk goed doen en het op tijd af hebben. Daarom geven we je vandaag een aantal tips die een goede samenwerking met de aannemer kunnen vergroten.

Krachten bundelen bij nieuwbouw

De kans bestaat dat jouw nieuwbouwproject plaats vindt in een wijk waar meerdere nieuwbouwwoningen worden gebouwd. Het kan dan verstandig zijn om samen met de andere kopers een bewonersvereniging op te zetten. Zo kun je wellicht betere prijzen regelen. Wanneer jullie allemaal dezelfde voorzieningen willen, kan dit ook voor een bouwbedrijf goedkoper uitpakken. Het is dan wel belangrijk dat er één aanspreekpunt wordt gekozen voor de aannemer. Dat werkt sneller en een stuk minder verwarrend. Binnen jouw nieuwe buurt is er vast wel iemand te vinden met verstand van nieuwbouw of iemand die mensen kent die daar verstand van hebben.

Een oogje in het zeil houden

Laat regelmatig je gezicht zien op de bouwplaats. Dit betekent niet dat je dagelijks aanwezig moet zijn bij de bouw, maar één keer per week of één keer per twee weken is zeker verstandig. Zo houd je namelijk goed in de gaten wat er gebeurt tijdens de bouw van jouw woning. Controleer of de aannemer zich aan zijn afspraken houdt. Dan zul je ook sneller mogelijke fouten in de bouw ontdekken, die dan nog gemakkelijk opgelost kunnen worden. Wanneer je dan toch op de bouwplaats aanwezig bent, kun je direct een aantal foto’s maken. Dit is niet alleen leuk voor later, maar ook erg nuttig voor wanneer er een conflict ontstaat met de aannemer.

Badkamer en keuken

Vaak is het zo dat de aannemer afspraken heeft met een vaste leverancier voor de badkamer en keuken. Het kan daarom zeker geen kwaad om bij deze leverancier te kijken naar een keuken of badkamer. Maar je kunt zeker ook verder kijken! Er zijn namelijk meer mogelijkheden om een droombadkamer of keuken te bouwen.
Het plaatsen van een keuken duurt gemiddeld één à twee dagen. Dit kan ook prima wanneer jij de sleutel al in ontvangst hebt genomen. Dit kan jou veel geld schelen en daarnaast heb je de mogelijkheid om er echt iets speciaals van te maken. Dit geldt uiteraard ook voor de badkamer. Alleen heeft het installeren van een badkamer iets meer tijd nodig dan de installatie van de keuken.

Meerwerk

Wanneer jij extra voorzieningen in de woning wilt, die niet in het standaard bouwplan staan, wordt dit meerwerk genoemd. Dit kun je vooraf bij jouw aannemer aangeven. Hier zitten wel vaak extra kosten aan verbonden. Wil jij meer weten over meerwerk bij nieuwbouw? Houd dan onze nieuwbouwreeks in de gaten! In deel 5 krijg je hier namelijk meer informatie over.

Wil je weten of je een makelaar nodig hebt bij de aankoop van een nieuwbouwproject? Lees dan ons blog van vorige week. Volgende week gaan we verder met deel 3 van de nieuwbouwreeks. Je krijgt dan meer informatie over het bestemmingsplan.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Nieuwbouwwoning kopen wordt onbetaalbaar De huizenprijzen van nieuwbouwwoningen stijgen naar ongekende hoogte, terwijl de prijsstijging bij bestaande woningen juist afvlakt. Lees in dit blog ...
Een bouwdepot, zo werkt het! Heb je een woning gevonden waar je nog het nodige aan wilt verbouwen? Een bouwdepot kan de oplossing zijn om deze verbouwing te financieren. Lees hier...
Nieuwbouw kopen: bouwrente In deze nieuwbouwreeks heb je al kunnen lezen over het inschakelen van een makelaar, het samenwerken met een aannemer en het bestemmingsplan. Het is n...
Nieuwbouw kopen: het bestemmingsplan In de vorige twee blogs over nieuwbouw heb je kunnen lezen over het inschakelen van een makelaar bij nieuwbouw  en samenwerken met de aannemer. Deze w...