Logo van NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

Goed nieuws: NHG-grens wordt niet verlaagd!

In tegenstelling tot wat er eerder is aangekondigd, gaat de verlaging van de NHG-grens niet door. Deze zou per 1 juli verlaagd worden naar € 225.000, maar blijft toch bij het huidige bedrag van € 245.000.

Wat is NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Als je een lening afsluit om een woning te kopen of als je al een woning bezit en deze wilt verbouwen, kun je NHG krijgen. Met NHG geef je je geldverstrekker zekerheid dat je hypotheek wordt terug betaald, ook onder bepaalde omstandigheden. In geval van werkloosheid, echtscheiding, inkomensdaling, overlijden partner of arbeidsongeschiktheid springt NHG bij. Woningbehoud heeft de voorkeur, maar wanneer dit echt niet lukt, neemt NHG de restschuld over onder voorwaarden. Je betaalt dan minder hypotheekrente, maar wel eenmalige kosten. NHG kun je aanvragen bij je hypotheekverstrekker of tussenpersoon. Die beoordeelt of je aan de voorwaarden van NHG (Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen) voldoet.

De belangrijkste voorwaarden:

  • De maximale hypotheek inclusief bijkomende kosten voor aankoop is van 1 juli 2015 tot 1 januari 2017 € 245.000.
  • De maximale hypotheek bij oversluiten is € 245.000, inclusief bijkomende kosten.
  • De maximale koopsom bij bestaande bouw en nieuwbouw is € 231.132 (per 1 juli 2015), exclusief 6% bijkomende kosten.
  • De marktwaarde vrij van huur en gebruik van een bestaande woning moet blijken uit een taxatierapport dat is uitgebracht door tussenkomst van een gecertificeerd validatie-instituut.
  • Bij nieuwbouw moet er een waarborgcertificaat zijn afgegeven door een instelling aan wie Stichting GarantieWoning haar keurmerk heeft verleend.

[Bron: Vereniging Eigen Huis]

→ Het voordeel van NHG is kort gezegd: een hypotheek die betaalbaar en verantwoord is, met minder financiële risico’s.

Kosten NHG

Om NHG te krijgen, dien je een eenmalig bedrag te betalen. Dit is 1% van het totale hypotheekbedrag (in 2016). Je betaalt dus iets meer voor je hypotheek (waarvoor je wél NHG-zekerheid krijgt), maar aan de andere kun je ook rentekorting krijgen op de hypotheek. Dit kan je tot 0,9% voordeel opleveren!

NHG-grens

De NHG-grens is in 2009 tijdelijk verhoogd tot € 350.000, als crisismaatregel om de huizenmarkt te stimuleren. Sinds 2012 is de kostengrens in stapjes weer verlaagd. Zo is de NHG-grens per 1 juli 2015 verlaagd naar € 245.000. Het idee was om de grens per 1 juli 2016 voor een laatste keer te verlagen naar € 225.000, maar dit plan is nu van de baan. Hiervoor is gekozen met het oog op de woningmarkt.

Afgelopen februari was de gemiddelde huizenprijs volgens het kadaster € 234.830, wat hoger is dan de maximale prijs van € 231.132 die mogelijk is bij een kostengrens van € 245.000. Bij verlaging naar € 225.000, zou de maximale prijs € 212.264 zijn geworden per 1 juli a.s.. Dit is weer een veel lager bedrag dan de gemiddelde huizenprijs van februari j.l.. De huidige NHG-grens past dus beter bij de gemiddelde huizenprijs en daarom is gekozen om deze grens aan te houden. Per 1 januari 2017 wordt de NHG-grens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Kortom: het feit dat de verlaging van de kostengrens niet door gaat, is goed nieuws voor huizenkopers! Je kunt bij een hogere huizenprijs (€ 231.132 i.p.v. € 212.264) blijven profiteren van de voordelen van NHG!

Met dit goede nieuws ligt het kopen van jouw droomhuis misschien wel binnen handbereik. De aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’ willen je graag helpen met de onderhandelingen. Ze zullen onderhandelen tot de absolute bodemprijs. Vraag een gratis adviesgesprek aan om te kijken wat ‘Libero Aankoop’ voor je kan doen.

 

Bronnen: NHG, Vereniging Eigen Huis

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

5 koopbloopers die jij niet moet maken als je een ... Wil jij een huis kopen? Pas dan op dat je deze 5 veelgemaakte koop-blunders niet maakt. We hebben je gewaarschuwd! Welke blunders maken huizenkopers?...
Dit is waarom jij geen slapende VvE wilt! Als je een appartement koopt, word je verplicht lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van het hele ...
Makelaarsverhalen: Huis kopen zonder vast inkomen ... Met enige regelmaat krijg ik vragen over een huis kopen zonder vast inkomen. Omdat ik merk dat er veel onduidelijkheid is over krijgen van een hypothe...
Invloed creditcard op hoogte van jouw hypotheek Ben je op korte termijn van plan om een hypotheek aan te vragen voor jouw droomhuis? Dan is het belangrijk om je te realiseren dat een creditcard invl...