Vertrouwen in woningmarkt

Minder vertrouwen in de huizenmarkt

De afgelopen tijd waren de berichten op de huizenmarkt erg positief. De rente was laag en de huizen waren relatief goedkoop. Dit zorgde ervoor dat het vertrouwen in de huizenmarkt ook groeide bij de meeste Nederlanders. Maar dankzij de stijgende hypotheekrentes en toenemende krapte op de huizenmarkt krijgen steeds meer Nederlanders minder vertrouwen in de huizenmarkt.

Vertrouwen

Het vertrouwen in de huizenmarkt is nog altijd positief. Dat is terug te zien aan de stemmingsgraadmeter van Vereniging Eigen Huis. Huizenkopers kunnen namelijk hun stemming doorgeven aan de Vereniging Eigen Huis. Op dit moment staat deze stemmingsgraadmeter op 117 punten. Dat is nog altijd 17 punten boven de neutrale score van 100. Echter stond deze meter de afgelopen tijd op 121 punten. Dat betekent dat het vertrouwen in de markt met 4 punten is gedaald. En dat is voor het eerst sinds 4 jaar.

Stijgende rente

Je hebt het vast al wel gemerkt of gehoord, de hypotheekrente stijgt langzaam maar zeker weer een beetje. De verwachting is dan ook dat de rente in 2017 alleen nog maar verder zal stijgen. Daarnaast daalt het aantal koopwoningen dat beschikbaar is voor huizenkopers. Dit in combinatie met elkaar zorgt ervoor dat maar liefst 37% van de huizenkopers verwacht dat woningen slechter te betalen worden. Aan het begin van 2016 was dit slechts 19%.

Lagere maximale hypotheek

Eerder gaven wij al aan wat de vijf belangrijkste veranderingen op de huizenmarkt in 2017 zal zijn. Daarbij noemden wij ook al het feit dat de maximale hypotheek in 2017 zal dalen. In 2016 kun je als huizenkoper nog een hypotheek van 102% van de aankoopprijs van de woning aanvragen. In 2017 zal dit slechts 101% bedragen.
Dit betekent dat een huizenkoper in 2017 meer eigen geld zal moeten meebrengen. Met het gegeven dat de hypotheekrente zal stijgen, is dit ook een reden waarom het vertrouwen in de huizenmarkt daalt.

‘Libero Aankoop’ helpt je ook in 2017 graag bij de aankoop van jouw droomhuis. Wens je gebruik te maken van onze diensten of heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Bron: www.elsevier.nl

Was dit voor jou nuttige informatie? Laat het ons weten!
   
Bedankt voor je input!

 

Related Post

Geef een reactie