makelaarsverhalen huis kopen zonder vast contract, kan dat?

Makelaarsverhalen; 8x hierdoor krijg je minder hypotheek.

Als aankoopmakelaar adviseer ik mensen altijd om goed voorbereid op huizenjacht te gaan. Dit houdt ook in dat je inzicht hebt in je financiële situatie. Met andere woorden, het is belangrijk dat je van tevoren weet hoeveel hypotheek jij kunt krijgen. Dit vergemakkelijkt het zoeken en voorkomt teleurstelling achteraf. Er zijn echter zaken die ervoor kunnen zorgen dat jij minder hypotheek kunt krijgen. Ik zal ze hieronder 8 hypotheekverlagers toelichten.

Hypotheek en studieschuld

Een huis kopen met een studieschuld is mogelijk, maar de schuld heeft wel invloed op hoeveel hypotheek jij kunt krijgen. De schuld die nog open staat, voor jouw studie, zal een hypotheekverstrekker namelijk wel meerekenen in je maandlasten. Betreft het een studieschuld van het oude stelsel, dan wordt 0,75% van de totale schuld meegenomen in de berekening. Voor het nieuwe leenstelsel geldt 0,45%. Om je een idee te geven welke invloed jouw studieschuld op de hoogte van jouw hypotheek heeft laten we hieronder een rekenvoorbeeld zien:

Stel, jouw studieschuld is € 10.000. Dit betekent bij het oude leenstelsel een maandlast van € 75,- Wanneer je met jouw inkomen “normaal” een hypotheek kunt betalen van € 700 per maand, zal dit met een studieschuld afnemen naar € 625. Bij het nieuwe leenstelsel komt dit neer op een bedrag van € 45,- wat neerkomt op een maandbedrag van € 655,-

Mocht je jouw studieschuld kunnen aflossen, doe dat dan! Dit kan namelijk een aanzienlijk hoger bedrag aan hypotheek betekenen.

Private lease auto en hypotheek

Sta je voor de keuze om een private lease auto te nemen en wil je een huis gaan kopen? Lees dan snel verder. Een private lease auto zorgt er namelijk voor dat je minder hypotheek kunt krijgen. Er volgt namelijk een BKR registratie voor 65% van de totale lease-som van het private lease contract. Een hypotheekverstrekker rekent 2% van dit geregistreerde bedrag mee als maandlasten. Je snapt dat je hiermee dus een stuk minder kunt lenen voor je woning.

Let op: dit geld niet voor een lease auto van de zaak!

Erfpacht en hypotheek

Wanneer je een woning koopt die op erfpacht rust, koop je enkel het huis. Hierdoor heb je minder hypotheek nodig. Maar daarbij komt wel dat je een maandelijkse of jaarlijkse erfpachtcanon (= huur voor de grond) moet betalen. De canon kan voor de eeuwigheid zijn afgekocht, met andere woorden je zult altijd hetzelfde bedrag aan erfpachtcanon betalen. Als dit zo is, dan heeft dat geen invloed op je hypotheek. Maar is de canon slechts voor een korte periode afgesloten, dan rekent de hypotheekverstrekker de erfpacht wel mee als woonlasten. Hoeveel hypotheek je kunt krijgen bij een woning met erfpacht is dus afhankelijk van de erfpachtcanon.

Creditcard en hypotheek

Een creditcard kan heel handig zijn en veel voordelen opleveren, maar een creditcard en hypotheek gaan wat minder goed samen. Het kredietlimiet dat op deze kaart rust wordt namelijk gezien als een financiële verplichting. Een hypotheekverstrekker rekent met een maandlast van 2% van het creditcardlimiet. Wanneer er sprake is van een bestedingslimiet dan heeft dit geen invloed de hoogte van jouw hypotheek.

Alimentatie en hypotheek

Hoeveel hypotheek je kunt krijgen is ook afhankelijk van het feit of je wel of geen alimentatie betaald. Let op: het gaat hier niet om kinderalimentatie, maar om partneralimentatie. Wanneer je partneralimentatie betaalt aan je ex-partner, gaat dit van je toetsinkomen af, waardoor je onder aan de streep dus minder hypotheek krijgt.

Een krediet of lening

Wanneer je een hypotheek wil afsluiten, maar je ook nog een doorlopend krediet, persoonlijke lening of rekening courant krediet open hebt staan, zal dit een nadelige invloed hebben op de hoogte van het hypotheekbedrag. Hoeveel hypotheek je kunt krijgen is afhankelijk van de hoogte van de lening. Er wordt niet gerekend met de werkelijke maandlast, maar met een vast percentage van 2% over het kredietlimiet of beginschuld. Kun je een lening afbetalen, doe dit dan! Het kan namelijk aanzienlijk schelen voor de hoogte van je hypotheek.

Rood staan

Heb je een rekening waarop je rood kunt staan? Zet deze mogelijkheid dan stop. Want ook al sta je nooit rood, de optie om rood te kunnen staan zorgt ook voor een BKR registratie. Met andere woorden: deze BKR registratie zorgt ervoor dat jij minder hypotheek krijgt.
Let op: Wanneer je de mogelijkheid tot rood staan stop zet, kan het nog wel even duren voordat de registratie uit het BKR systeem verdwijnt.

Een abonnement voor je smartphone

Je hebt er vast wel iets van meegekregen, want vanaf 1 mei 2017 gelden er nieuwe regels voor het afsluiten van een abonnement in combinatie met een smartphone. Wanneer de adviesprijs van het het toestel boven de € 250 ligt, dan wordt dat gezien als een lening en wordt dit bij het BKR geregistreerd. Denk dus goed na voordat je een (nieuw) abonnement afsluit. Het is toch zonde als je door dat toestel minder hypotheek kunt krijgen?!

Libero Aankoop

Zoals je ziet zijn er veel factoren afhankelijk voor de hoogte van de hypotheek. Laat je dus goed informeren! Ben je klaar voor de volgende stap; de aankoop van jouw droomhuis? En wil jij dat wij messcherpe onderhandelingen in gaan zetten om zo jouw droomhuis te bemachtigen? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan, dan kijken wij samen met jou naar de mogelijkheden.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hypotheek afsluiten voor je eerste woning: 7 zaken... Ben jij op zoek naar je eerste eigen koophuis? Grote kans dat jij in je achterhoofd ook al bezig bent met de hypotheek. Dat is in ieder geval wel hand...
Makelaarsverhalen – Een populaire woning De woningmarkt is met name in de grote steden weer erg krap. De meeste woningen staan niet langer dan een week of twee te koop. Een tijdje geleden wer...
Soorten hypotheken van nu vergeleken met hypotheek... “Vroeger was alles anders dan nu.” Een uitspraak die zo uit je oma's mond kan rollen. Het klinkt erg cliché, maar er zit een kern van waarheid in. De ...
Hypotheekrenteaftrek, wat houdt dat in? Zodra je een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit krijg je te maken met hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek. Koop je je eerste huis, dan ha...