meerdere bieders op een huis

Help! Er zijn meerdere bieders op een huis!

Zin in een wedstrijdje? Dan zou je op zoek kunnen gaan naar een nieuwe woning. De woningmarkt is immers zo krap, je moet een lange adem én diepe zakken hebben om te kunnen winnen. Daarnaast moet je nog een heleboel andere potentiële kopers achter je laten. Natuurlijk is een woning kopen geen wedstrijd. Maar dan heb je een bod gedaan op een huis en nu blijken er meerdere bieders op een huis te zijn. Hoe ga je daar mee om? Kun je bieden op twee huizen tegelijk? Meer bieden dan de vraagprijs is geen luxe meer, maar bijna een must. Ruim een kwart van de huizenkopers betaalt momenteel meer dan de vraagprijs. Overbieden staat dan ook hoog op jouw to-do lijstje, maar kun je dat ook?

Veranderingen op de huizenmarkt

Een huis aankopen is niet meer zo gemakkelijk als een paar jaar geleden. Dat is al te merken tijdens het bezichtigen. In plaats van dat de verkopende makelaar de tijd neemt om jou door de woning rond te leiden, is er nu gekozen voor een open dag. Samen met minstens 10 anderen heb jij anderhalf tot twee uur de tijd om door de woning te gaan. Soms lukt het niet om hierbij aanwezig te zijn en word je gedwongen om blind te bieden, dus zonder dat je de woning hebt gezien. Wachten is geen optie, een ander gaat er zo met jouw woning vandoor.
Een enkele keer heb je geluk en is het nog wel mogelijk om een ‘normale’ bezichtiging in te plannen. Maar dan vraagt de verkopende makelaar je of je een bod op de woning wilt gaan doen, het liefst voor morgenmiddag 17.00 uur. Er zullen ongetwijfeld meerdere bieders op een huis zijn. Overbieden is enkel mogelijk wanneer je veel eigen geld hebt gespaard, wat voor veel starters niet het geval is. Investeerders en doorstromers hebben over het algemeen meer eigen geld, waardoor een starter vaker misgrijpt.

Meer bieden dan vraagprijs

Vorige week gaven wij tips hoe je een woning alsnog voor een redelijk bedrag aan kunt kopen. Maar hoe moet je nu omgaan met de krappe markt, waar je meer moet bieden dan de vraagprijs?
#1. Zorg dat de woning jou gegund wordt. Een aankoopmakelaar kan jou daar goed bij helpen. Door samen te werken met een aankoopmakelaar, weet de verkopende partij namelijk dat de aankoop professioneel zal verlopen. Een ander voordeel van een aankoopmakelaar is dat jij met al jouw vragen bij hem terecht kan, in plaats van bij de verkopende makelaar.
#2. Snel handelen is erg belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor een aankoopmakelaar die niet mee gaat naar een bezichtiging. Zo hoef je geen rekening te houden met extra agenda’s en kun je vandaag of morgen nog bezichtigen. Je weet immers al dat je meer gaat bieden dan de vraagprijs, dus onderhandelen over de prijs en de staat van de woning zit er niet in.

Meerdere bieders op een huis

“Mag een verkopende makelaar met twee partijen tegelijkertijd onderhandelen?” Een vraag die regelmatig gesteld wordt in onze gratis webinar. Het antwoord is simpel, maar waarschijnlijk niet het antwoord waar je op zit te wachten. Een verkopende partij mag met meerdere kopers tegelijkertijd onderhandelen. Wat hij niet mag doen, is deze partijen tegen elkaar uitspelen en hij moet je altijd op de hoogte brengen wanneer er een derde partij is bijgekomen. Wil jij ook antwoord op al jouw vragen én alle ins en outs van de woningmarkt te weten komen? Schrijf je dan in voor onze gratis online aankooptraining!

Libero Aankoop

Ben jij op zoek naar een woning en herken jij jezelf heel erg in het bovenstaande verhaal? Dan kun je wel wat hulp van een aankoopmakelaar gebruiken!
Libero Aankoop kan jou helpen bij de aankoop van jouw woning. Niet alleen kunnen wij namens jou een bod uitbrengen op de woning, ook begeleiden we je tot aan de notaris wanneer er een koop uit voortkomt.
Bij ons profiteer je van onze complete aankoopbegeleiding:

  • Biedingen en contact met de verkopende makelaar;
  • Bouwkundige meeloopkeuring;
  • Taxatie, inclusief taxatierapport;
  • Juridische controle van het koopcontract;
  • Hulp bij het zoeken van een notaris.

Wil jij meer weten over wat Libero Aankoop voor jou kan betekenen als er meerdere bieders op een huis zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Stijging huizenprijzen vlakt af Het heeft even op zich laten wachten, maar de stijging van de huizenprijzen neemt af. Goed nieuws natuurlijk, maar wat betekent dit nou precies? Is di...
Soorten hypotheken van nu vergeleken met hypotheek... “Vroeger was alles anders dan nu.” Een uitspraak die zo uit je oma's mond kan rollen. Het klinkt erg cliché, maar er zit een kern van waarheid in. De ...
Huizenmarkt in september: minder woningen verkocht In september 2017 werden er, voor het eerst in tijden, minder woningen verkocht. Dat blijkt uit de cijfers die zojuist bekend werden gemaakt. Maar ook...
Besparen bij aankoop woning Vorige week heb je kunnen lezen welke kosten er komen kijken bij de koop van een woning en hoeveel eigen geld je daar, naast de hypotheek, voor nodig ...