Wat is een hypotheek? Bereken jouw maximale hypotheeklening!

Jij hebt besloten dat het tijd is geworden om een huis te gaan kopen. Jouw huidige woning is eigenlijk te klein (of juist te groot) geworden, of je wilt nu toch eens op eigen benen gaan staan, ondanks dat het heel prettig is dat jouw moeder nog altijd jouw was doet. Inmiddels spoken vragen als ‘wat is een hypotheek?’ en ‘wat kan ik lenen voor een woning?’ al door jouw hoofd. Na enkele minuten oriënteren op het internet zullen er ongetwijfeld een heleboel vragen meer ontstaan. In dit artikel geven wij antwoord op een aantal van die vragen. Daarnaast vertellen we je waar je op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek en wat eventuele valkuilen kunnen zijn.

Wat is een hypotheek?

Erg kort gezegd is een hypotheek een lening waarmee jij een huis kunt kopen. Echter is deze omschrijving niet helemaal correct. Een hypotheek is een zekerheidsrecht. Dit betekent dat jij geld leent van de bank om een huis te kunnen betalen, maar dit huis is direct jouw onderpand. Totdat de hypotheek is volledig afbetaald, heeft de bank recht om jouw woning te verkopen als jij niet aan je betalingsverplichting voldoet. De officiële naam van een hypotheek is dan ook een hypothecaire lening.

Onafhankelijk hypotheekadvies online

Voordat het internet bestond, moest je naar de bank of hypotheekadviseur wanneer je informatie wilde over hypotheken. Ook voor het bepalen van de maximale hypotheeklening, het afsluiten van de hypotheek en het berekenen van de maandlasten diende je naar de bank toe te gaan.
Tegenwoordig is dat niet meer nodig. Het is heel gemakkelijk om online, op het internet, op zoek te gaan naar een hypotheekadviseur. Zo kun je dus snel onafhankelijk hypotheekadvies online verkrijgen. En kun je dus ook online een hypotheekofferte aanvragen.
Een hypotheekadviseur berekent wat jouw maximale hypotheeklening bedraagt. Ook kan hij jouw maandlasten berekenen. Daarnaast brengt de hypotheekadviseur jou ook op de hoogte van de consequenties en risico’s van het afsluiten van een hypotheek. Van de gevonden informatie ontvang je een overzicht. Op basis van deze informatie weet jij wat je maximaal kunt uitgeven aan een woning, dus weet je ook binnen welk budget jij op zoek kunt gaan naar jouw droomwoning.

Hypotheek aandachtspunten

Wanneer je een hypotheek wil gaan afsluiten, is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • In principe krijg je na de koopovereenkomst zes weken om jouw hypotheek te regelen. Maar dit is niet altijd het geval! Het kan ook een aantal weken korter, of juist langer zijn. Daarnaast is het altijd jouw verantwoordelijkheid dat de ontbindende voorwaarde omtrent financiën wordt opgenomen in het voorlopig koopcontract. Wil je meer informatie over ontbindende voorwaarden? Download dan ons gratis e-book! Hierin vertellen we je alles wat je moet weten!
  • Jouw vaste inkomen is bepalend voor de hoogte van de hypotheek. Het is verstandig om variabele inkomen niet mee te nemen in de hypotheek. Zo voorkom je dat je de hypotheek niet meer kunt afbetalen.
  • Een maximale hypotheeklening klinkt leuk, maar houd er dan ook rekening mee dat je weinig tot geen geld meer hebt voor leuke dingen en een sociaal leven. Het is verstandiger om onder de maximale hypotheeklening te lenen om zo lagere maandlasten te betalen.
    Tip: bereken altijd de maandlasten bij een bepaalde hypotheek. Zo weet je precies wat jouw maandlasten zijn en hoeveel je overhoudt voor leuke dingen.
  • Je hebt recht op vijf dagen bedenktijd na het verkrijgen van de offerte van de hypotheek. Gebruik deze tijd verstandig en maak geen overhaaste beslissingen.

 

MoneyWise

Op zoek naar een online vergelijkingswebsite voor financiële producten, dus ook voor hypotheken? Neem dan een kijkje op de website van MoneyWise: Onafhankelijk Hypotheekadvies Online. Zij functioneren als tussenpersoon. Tegen een scherpe prijs geeft MoneyWise hun klanten onafhankelijk hypotheek advies online over het afsluiten van verschillende hypotheken en de verdere mogelijkheden.

Binnen tien minuten kan ook jij jouw hypotheek online samenstellen. Het enige wat je hoeft te doen is het invullen van gegevens omtrent jouw inkomen, de woning die je wilt gaan kopen en eventueel jouw huidige woning. Je ontvangt vervolgens een gratis rapport met een uitgebreide toelichting per mail.
Ben jij ook nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden? Ga direct naar de website en vraag onafhankelijk hypotheekadvies. MoneyWise helpt jou ook graag!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Een huis kopen: hoe zit het met mijn studieschuld? Lenen tijdens de studie, menig student doet dit. 10% van de studenten leent zelfs geld om later een huis te kunnen kopen. Een studieschuld wordt echte...
1 Oktober Open Huizen Dag Kijk jij regelmatig op Funda naar die ene leuke woning, om te controleren of hij niet al verkocht is? Maar heb jij nog niet de stap gezet om een afspr...
Makelaarsverhalen; 8x hierdoor krijg je minder hyp... Als aankoopmakelaar adviseer ik mensen altijd om goed voorbereid op huizenjacht te gaan. Dit houdt ook in dat je inzicht hebt in je financiële situati...
Kwart meer woningverkoop in januari 2016 Het aantal verkochte huizen is in januari 2016 gestegen ten opzichte van januari 2015. In januari 2016 zijn er 11.907 verkochte woningen geregistreerd...