Afbeelding van een huisje en een rekenmachine

Maximale hypotheek naar 102%

Zoals je twee weken geleden in onze blog hebt kunnen lezen, veranderen de hypotheekregels op 1 januari 2016. Een van de veranderingen is dat de maximale hypotheek omlaag gaat naar 102% van de woningwaarde. De overheid voert deze verandering door om te voorkomen dat woningen in de toekomst te makkelijk ‘onder water’ komen te staan. Voor je eigen bestwil dus.

Enkele jaren geleden was het erg makkelijk om veel meer geld te lenen dan de waarde van de woning. Toen was men er namelijk nog van overtuigd dat de waarde van de woning altijd zou blijven stijgen. De kredietcrisis heeft dat beeld compleet veranderd. Veel mensen kwamen met grote schulden te zitten, omdat hun hypotheekbedrag vele malen hoger was dan de verkoopwaarde van de woning. Dat wil de overheid nu dus voorkomen.

Maar wat betekent dat voor jou?

Jij kunt straks minder lenen voor de aankoop van je woning en je zult dus meer eigen geld in moeten leggen. De kosten koper zul je bijvoorbeeld voor een groot deel zelf moeten financieren. Waar het voorheen mogelijk was om dit in je hypotheek op te nemen, maakt de overheid dat steeds lastiger.

Ik zal je een rekenvoorbeeldje geven:
2015 (103%)
Waarde woning: 200.000
Maximale hypotheek: 206.000
Kosten koper (6%): 12.000
Eigen spaargeld: 6.000

2016 (102%)
Waarde woning: 200.000
Maximale hypotheek: 204.000
Kosten koper (6%): 12.000
Eigen spaargeld: 8.000

Het wordt dus steeds belangrijker om een goede financiële buffer te hebben en behoorlijk wat eigen geld in te kunnen leggen. Naast het financieren van de kosten koper zul je ook geld achter de hand moeten houden voor je inboedel, de inrichting en verbouwingen. En houd je ook rekening met verzekeringen?

Wil jij weten waar je allemaal rekening mee moet houden? Maak dan eens een afspraak met de hypotheekadviseur, die kan je alles vertellen!
Is dit jou allemaal duidelijk en wil je graag de eigenaar worden van die geweldige woning, maar wil je de onderhandelingen graag overdragen aan een expert? Dat kan! De aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’ gaan graag voor je aan de slag en zullen onderhandelen tot de absolute bodemprijs. Vraag een gratis adviesgesprek aan om te kijken naar de mogelijkheden.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Soorten hypotheken van nu vergeleken met hypotheek... “Vroeger was alles anders dan nu.” Een uitspraak die zo uit je oma's mond kan rollen. Het klinkt erg cliché, maar er zit een kern van waarheid in. De ...
5 Veranderingen in 2017 op de huizenmarkt Op de derde dinsdag van september wordt het vaak al duidelijk. Tijdens de troonrede op Prinsjesdag voorspelt de koning vaak al wat er het jaar erop ga...
Prinsjesdag 2020: dit zijn de belangrijke plannen ... Wat doet de woningmarkt in 2021 volgens Prinsjesdag 2020? Elk jaar worden de financiële plannen voor het komende jaar aangekondigd op Prinsjesdag. De ...
Maximale hypotheek voor tweeverdieners gaat in 201...   Het is een bekend begrip dat het te lenen hypotheek bedrag de laatste jaren alleen maar lager is geworden. Een ontwikkeling waar huizenkoper...

2 gedachtes over “Maximale hypotheek naar 102%

  1. Zo kun je als starter zonder spaarbuffer toch nooit goed een huis kopen.
    Moeten ze kosten koper ook naar beneden doen.:-)

    1. Dat klopt inderdaad, het wordt dan ook steeds belangrijker om ervoor te zorgen dat je een goede spaarbuffer hebt. Daarnaast is het slim om prijzen te vergelijken, denk aan prijzen van taxateurs, notarissen, bouwkundigen en hypotheekadviseurs. Zo kun je vaak behoorlijk wat geld besparen.

Comments are closed.