makelaarsverhalen woning kopen op een krappe woningmarkt

Makelaarsverhalen: kans maken op een krappe woningmarkt

De huidige woningmarkt is in slechts enkele zinnen samen te vatten…Tientallen liefhebbers voor één woning is allang geen uitzondering meer, woningen in geliefde woonwijken worden met tienduizenden euro’s winst verkocht en huizen zijn al verkocht voordat ze op Funda staan. Dit is natuurlijk hartstikke gunstig als je jouw woning wilt verkopen, maar niet als je een woning wilt kopen. Ik ga je vertellen hoe je toch kans maakt op een woning op de huidige krappe woningmarkt.

Bepaal eerst je budget!

Een krappe woningmarkt gaat hand in hand met snel handelen. Een goede voorbereiding wordt daardoor steeds vaker overgeslagen of simpelweg vergeten. Dat is jammer, want dit kan tot teleurstellingen leiden. Bijvoorbeeld wanneer achteraf blijkt dat hypotheekverstrekkers jou het gewenste bedrag niet kunnen lenen. Daarom is mijn advies; bepaal van tevoren wat jouw budget is. Met andere woorden: weet wat je kunt en wilt uitgeven aan een woning. Zo voorkom je teleurstellingen.

Zoek een woning die binnen jouw budget past

Waar je jaren geleden nog naar woningen konden kijken die (ver) boven jouw budget lagen, omdat er nog behoorlijk wat van de prijs af te praten viel, is het vandaag de dag net andersom. Op de huidige woningmarkt is het steeds “normaler” dat er een flink bedrag boven de vraagprijs wordt geboden. Dit geldt gelukkig nog niet voor alle woningen, máár helaas komt bieden boven de vraagprijs wel steeds vaker voor. Zorg er daarom voor dat je een woning zoekt die (ruim) binnen jouw budget past. Zo houd je nog onderhandelingsruimte over.
Let op: Houd ook rekening met de taxatiewaarde. Ook al ligt het bedrag van jouw maximale hypotheek hoger dan het geboden bedrag, je kunt nooit meer dan 101% (en in 2018 100%) van de woningwaarde lenen. Bied je dus (veel) hoger dan de vraagprijs, dan kan het zijn dat je eigen geld in moet leggen. Houd daar rekening mee.

Zie je een woning die bij je past? Reageer direct!

Snel reageren is in tijden van een krappe woningmarkt een must! Voor je het weet is de woning al vergeven aan een andere geïnteresseerde. Zie je een woning voorbij komen die aan jouw woonwensen voldoet en binnen jouw budget past? Twijfel geen seconde en bel de verkopend makelaar om een bezichtiging in te plannen.

Laat je niet opjagen

De kans bestaat dat er meerdere geïnteresseerden aanwezig zijn tijdens een bezichtiging. Laat je daardoor niet van de wijs brengen. Dit is één van de trucjes die een verkopend makelaar inzet om jou het gevoel te geven dat de woning zeer gewild is. Neem de tijd, bekijk de woning met een kritisch oog en stel vragen! Het kan heel zinvol zijn om je vragen van tevoren vast op te schrijven, zodat je ze niet vergeet. Neem eventueel ook onze checklist voor het bezichtigen mee, zodat je niets vergeet. Op de huidige woningmarkt komt het steeds vaker voor dat de verkopend makelaar je aan het eind van de bezichtiging vraagt om een eindvoorstel neer te leggen. Hiermee kan je je flink opgejaagd voelen. Neem geen overhaaste beslissingen maar, houd je vast aan je wensen en je budget! Zorg dus dat je de regie in handen houdt en vraag wanneer jouw eventuele bod uiterlijk binnen moet zijn.

Tip: Kun je wel wat extra tips gebruiken om een miskoop te voorkomen en wil je graag meer inzicht in de trucjes van verkopend makelaars? Schrijf je dan in voor onze gratis online aankooptraining.

Schakel een aankoopmakelaar in

Wanneer je een woning wilt kopen (helemaal op een krappe woningmarkt) is het van belang dat de verkopende partij jou de woning gunt. Dit wordt ook wel de gunfactor genoemd. Met het inschakelen van een aankoopmakelaar vergroot je deze gunfactor aanzienlijk. De verkopende partij werkt meestal liever samen met een expert dan met een particulier. De verkopende partij weet dan namelijk dat het een serieuze geïnteresseerde betreft en dat de afwikkeling soepel verloopt. Er kleven nog meer voordelen aan het inschakelen van een aankoopmakelaar. Hij laat zich niet opjagen, maar beschermt je juist tegen de gekte op een krappe woningmarkt. Doordat hij de ins en outs van het aankoopproces kent, neemt hij veel regelwerk en stress bij je weg. En zeker ook niet geheel onbelangrijk, je kunt met al je vragen bij de aankoopmakelaar terecht.

Aankoopmakelaar nodig?

Ook jij kunt genieten van de voordelen van een aankoopmakelaar. Wil jij een woning aankopen en ben je benieuwd wat een aankoopmakelaar van Libero Aankoop voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij nemen alle tijd voor jou om jouw situatie en kansen te bespreken.

Laat je niet gek maken op een krappe woningmarkt, met een goede voorbereiding kom je er wel!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Alles wat je moet weten over woningruil van koopwo... Als je een nieuwe woning wilt kopen, is het vaak verstandig om eerst te wachten tot je je oude huis verkocht hebt. Je wilt immers niet met dubbele woo...
Bieden op een huis: de do’s en don’ts ... Eindelijk! Je hebt jouw droomhuis gevonden. Dan wil je deze natuurlijk voor de laagste prijs bemachtigen en tegelijkertijd zorgen niemand anders er me...
Hoe bieden op een huis: telefonisch of schriftelij... Hoe moet je bieden op een huis? Lees nu de verschillende manieren waarop jij op een huis kunt bieden. Hoe werkt bieden op een huis De woning van j...
Hoe kies ik een aankoopmakelaar die bij mij past? Wanneer je voor het eerst een woning wilt aankopen, komt er veel op je af. Een van de eerste dingen die je je daarbij moet afvragen, is of je de aanko...