Afbeelding van een huisje en een rekenmachine.

Hoe leg ik het juiste bod neer?

Vorige week heb je gelezen over hoe je je droomhuis kunt kopen. Wanneer je dan het huis van je dromen gevonden hebt, is het tijd om te onderhandelen en te bieden op het huis. Het bod moet niet onderschat worden! Hoe pak je dit aan?

Het openingsbod is hierbij cruciaal. Er is helaas geen hapklare formule voor hoe je het beste openingsbod bepaalt. Je moet niet te hoog inzetten – dan kun je moeilijk nog zakken – maar ook niet te laag, want dan word je niet serieus genomen. Daarnaast heeft de verkoopmakelaar zijn trucjes wel klaar. Wanneer je denkt hiertegen opgewassen te zijn, kun je zelf de onderhandelingen in gaan. Het is dan van belang dat je goed weet wat een huis waard is en dit objectief kunt bekijken. Ook dan kan het soms leiden tot een aankoopprijs waar je tevreden mee bent, echter lukt het meestal alleen een expert om de echte bodemprijs te achterhalen. Bijvoorbeeld een aankoopmakelaar kan je hiermee helpen, zoals Libero Aankoop. Dit kost je wat geld, maar dit wordt bijna altijd weer terugverdiend door de lagere aankoopprijs die je dan krijgt.

Emotionele waarde van het huis

De verkoopprijs is meestal afhankelijk van de emotionele waarde die de verkopers aan het huis hechten. Wanneer zij het bijvoorbeeld prima naar hun zin hebben in hun huis, en zonder haast uitkijken naar een nieuwe woning, zullen ze niet snel (veel) zakken in hun vraagprijs. Dit is anders als mensen zo snel mogelijk van hun huis af moeten. Bijvoorbeeld in geval van een scheiding of overlijden, of wanneer ze al een nieuwe woning gekocht hebben. Het is dus handig om van te voren na te gaan hoe de positie van de verkopers is. Op die manier kun je een inschatting maken van in hoeverre ze bereid zullen zijn te zakken in de vraagprijs.

Woningwaarde bepalen

Verder zouden we je aan willen raden om geen (grote) kosten te maken voordat je een aankoopprijs overeen bent gekomen. Het zou namelijk heel zonde zijn als je een paar honderd euro uitgeeft aan een taxatie en/of bouwkundige keuring en uiteindelijk de woning niet koopt. Daarnaast is de verkopende partij hier altijd van op de hoogte, wat je positie niet sterker maakt. Wel is het aan te raden om een indicatie van de woningwaarde op te vragen bij het kadaster of de WOZ-waarde op te vragen. Ook kun je de woningwaarde laten berekenen door het onafhankelijke Calcasa. Let wel: dit zijn altijd indicaties.

BlogE-bookBiedenOpEenHuis

Financiële plaatje

Bij het bepalen van een bod is het ook van belang om je financiën in kaart te brengen. Hoeveel kun en wil je betalen voor een woning? Hoeveel geld blijft er over voor de maandelijkse lasten en om te sparen? Kijk goed naar je financiële mogelijkheden.

Taxatie en bouwkundige keuring

Wanneer je besluit de woning te kopen en de prijs rond hebt, is het slim om een taxatie en bouwkundige keuring te laten doen. Wanneer hierbij dingen aan het licht komen (bijvoorbeeld verborgen verbreken of een veel lagere taxatiewaarde dan de overeengekomen prijs), kun je nog onderhandelen over een lagere aankoopprijs. Laat dit dan ook opnemen in het koopcontract. Libero Aankoop schakelt een lokale bouwkundige en lokale taxateur voor je in.

Woningmarkt

Bij het bepalen van een bod is het belangrijk om te kijken naar hoe de woningmarkt er voor staat. Deze verschilt namelijk van tijd tot tijd en mede op basis hiervan bepaal je je bod. Zo is de huizenmarkt de laatste tijd weer aangetrokken met stijgende verkoopprijzen. In sommige steden is de markt zelfs overspannen, zoals in Utrecht en Amsterdam. Ga je in zo’n stad bieden op een huis? Dan kun je er van uit gaan dat je hier gemiddeld meer betaalt voor een woning en dat de uiteindelijke prijs boven de vraagprijs kan zijn. 10% van de woningen wordt nu namelijk al boven de vraagprijs gekocht. Houd echter voor jezelf goed je maximale prijs in de gaten en ga hier niet boven zitten. Je zult dan uiteindelijk altijd spijt krijgen!

Informatie inwinnen

Kortom, een goede aankoopprijs is altijd afhankelijk van de situatie. Het is nooit verkeerd om je in te lezen over slimme onderhandelingen. Het boek ‘Woning kopen? De Gouden Tips‘ helpt je bijvoorbeeld goed op weg en daarnaast verzorgt Korné Pot, de schrijver van het boek, regelmatig webinars met de beste tips om een woning te kopen, die je gratis vanuit jouw huis kunt volgen.

Weet je nog niet of je zelf de onderhandelingen wilt voeren of toch een makelaar wilt inschakelen? Wij helpen je graag. Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Eigen huis of huurhuis? Dit maakt je het gelukkigs... Je twijfelt al een tijdje: ga je kopen of huren? Aan beide zitten voor- en nadelen. Een huurhuis gaat gepaard met flexibiliteit, maar tegelijkertijd z...
Taxatie, bouwkeuring, notaris… Gemiddelde ko... Bij de koop van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan het taxatierapport, de bouwkundige keuring, kosten va...
Hoe bepaal ik een goed openingsbod? Wanneer je na (wellicht verschillende bezichtigingen) een huis hebt gevonden dat je zou willen kopen, is het tijd voor de onderhandelingen. Je kunt da...
Dit is de top 10 duurste huizen van Nederland De huizenprijzen zijn de laatste jaren flink aan het stijgen. Wat voor huis je gaat kopen ligt vooral aan je budget: als je een huis aan het zoeken be...