bieden bij een vanafprijs woning

Hoe doe je een bod op een huis: een slim stappenplan

Hoe doe je een bod op een huis? Bel of mail de verkoopmakelaar en plaats je bod. Om een succesvol bod te doen op een huis, moet jij goed voorbereid zijn. Wij hebben al onze bieden op een huis tips gebundeld in een overzichtelijk stappenplan.

1. Hoe bieden op een huis: strategie bepalen

Je koopt maximaal een paar keer in je leven een huis. Doe daarom nooit overhaast een bod, ook al ben je nog zo enthousiast over het huis. Door eerst een strategie te bepalen voor het bieden op een huis, maak je meer kans om dat droomhuis te bemachtigen.

Om te weten welke tactiek je moet gebruiken bij het bieden op een huis, verzamel je eerst zoveel mogelijk informatie. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de volgende zaken:

  • De prijsstelling. Staat de woning te koop voor een vraagprijs of voor een vanaf-prijs? Dit heeft invloed op jouw mogelijkheden: bij een vraagprijs heb je meer ruimte om te onderhandelen dan bij een vanaf-prijs.
  • Het aantal geïnteresseerden. Jouw strategie is afhankelijk van het aantal geïnteresseerden. Zijn er weinig geïnteresseerden en staat de woning al langere tijd te koop? Dan is de kans groot dat er onderhandelruimte in de prijs zit. Wanneer er veel geïnteresseerden zijn of de woning nog maar net op de markt staat, dan weet je al vrijwel zeker dat weinig tot geen onderhandelruimte zal zijn.
  • Hoe lang de woning al te koop staat. Hoe langer de woning te koop staat, hoe beter jouw onderhandelingspositie wordt.
  • De status van de woningmarkt. Op een krappe woningmarkt moet je snel handelen en een relatief hoog bod neerleggen. Verdiep je in de lokale huizenmarkt: hoe lang staan woningen te koop en wat zijn de gemiddelde verkoopprijzen?
  • Prijsgeschiedenis van de woning. Als een woning al in prijs is gedaald, dan wil de verkopende partij waarschijnlijk graag van de woning af. Dat is gunstig voor jou als koper.

Gewapend met deze informatie weet je wat jouw mogelijkheden tot onderhandelen zijn en welke tactiek je moet gebruiken bij het bieden op het huis.

Verschillende tactieken bij bieden op een huis

Nadat je hebt bepaald wat voor strategie je moet hanteren, moet je weten met wat voor bied-tactiek jij het beste jouw droomhuis kunt bemachtigen. Globaal gezien kun je bij het bieden op een huis uit 2 tactieken kiezen.

Tactiek voor bieden op een huis 1: Alleen een eindbod uitbrengen

Heb je geen sterke onderhandelingspositie, wil je zelf niet onderhandelen over de prijs of vraagt de verkoper jou direct een eindbod neer te leggen? Dan is het eerste bod wat je doet gelijk definitief. Bij het doen van een eindbod is het belangrijk dat je precies weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn en dat je die niet overschrijdt. Daarnaast formuleer je direct de ontbindende voorwaarden.

Tactiek voor bieden op een huis 2: Onderhandelen na openingsbod

Zijn er weinig geïnteresseerden, wordt er een vraagprijs gehanteerd, staat de woning al lang te koop of is de woningmarkt erg rustig? Dan is er waarschijnlijk ruimte voor onderhandelingen. In dit geval doe je een openingsbod op een huis en ga je daarna de onderhandelfase in.

Stap 2. Hoe doe je een bod op een huis?

Als jij jouw strategie en tactieken hebt bepaald, is het tijd om een openingsbod neer te leggen en, zo mogelijk, te onderhandelen.

Bod uitbrengen op een huis hoeveel onder vraagprijs

Er bestaan geen rekenmodellen om mee uit te rekenen wat het perfecte openingsbod is. Een goed openingsbod bepaal je op basis van jouw situatie en informatie.

Je hebt bij het bepalen van je strategie al informatie ingewonnen over de overige interesse en hoe lang de woning al te koop staat. Deze info verwerk je direct in jouw openingsbod. Met onderstaande tips vergroot jij het succes van jouw openingsbod nog meer.

Emotionele waarde van het huis

De verkoopprijs is meestal afhankelijk van de emotionele waarde die de verkopers aan het huis hechten. Wanneer zij het bijvoorbeeld prima naar hun zin hebben in hun huis en zonder haast uitkijken naar een nieuwe woning, zullen ze niet snel (veel) zakken in hun vraagprijs. Dit is anders als mensen zo snel mogelijk van hun huis af moeten. Bijvoorbeeld in geval van een scheiding of overlijden, of wanneer ze al een nieuwe woning gekocht hebben. Het is dus handig om van te voren een inschatting te maken van de positie van de verkopers.

Ontbindende voorwaarden

Ga je een bod uitbrengen op een huis? Houd dan niet alleen rekening met de hoogte van dit bod, maar ook met de ontbindende voorwaarden. Hoe minder ontbindende voorwaarden jij toevoegt, hoe meer jouw bod de verkopers aan zal spreken. Ontbindende voorwaarden zorgen immers voor onzekerheid bij de verkopende partij.
Let op! Laat nooit zomaar ontbindende voorwaarden weg als je gaat bieden op een huis. Stel, je laat het voorbehoud van financiering weg en krijgt later de hypotheek niet rond. Dan moet je vaak een boete van 10% van de aankoopprijs betalen. Zonde van je geld…

Hoe bod doen op huis? Gebruik de gunfactor

Je kan nog zo’n goed bod doen op een huis, maar als de verkopers jou de woning niet gunnen, word jij niet de nieuwe eigenaar. Probeer je dan ook te verplaatsen in de verkopende partij. Hebben zij wensen waar jij direct aan kunt voldoen, zoals een bepaalde overdrachtsdatum? Laat dat dan aan ze weten, zo vergroot jij jouw kansen direct.

Tactiek bieden op een huis: Woningwaarde bepalen

Het kan handig zijn om een indicatie van de woningwaarde op te vragen bij het kadaster of de WOZ-waarde op te vragen. Ook kun je de woningwaarde laten berekenen door het onafhankelijke Calcasa. Let wel: dit zijn altijd indicaties. Maak geen (grote) kosten voordat je een aankoopprijs overeen bent gekomen. Het zou namelijk heel zonde zijn als je een paar honderd euro uitgeeft aan een taxatie en/of bouwkundige keuring en uiteindelijk de woning niet koopt. Daarnaast is de verkopende partij hier altijd van op de hoogte, wat jouw positie niet sterker maakt.

Bieden op een huis tips: de aankoopmakelaar

Wij raden altijd aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Ja, de slager keurt zijn eigen vlees, maar lees even mee. De aankoopmakelaar is gespecialiseerd in de huizenmarkt. Hij heeft beter inzicht in een passend openingsbod voor de betreffende woning en omstandigheden. De verkoopmakelaar onderhandelt daarnaast liever met een aankoopmakelaar dan met een particuliere koper.

Hoe werkt bieden op een huis: gratis e-book

Alle ‘bieden op een huis’ tips gebundeld krijgen? Dat kan nu, met ons gratis e-book. In het e-book “Bieden op een huis” geven wij jou nóg meer tips en trucs over het neerleggen van een goed bod.

BlogE-bookBiedenOpEenHuis

Bieden op een huis tips: geaccepteerd bod

Je hebt het perfecte openingsbod bepaald, het bod gedaan, en je kan het bijna niet geloven, maar jouw bod is geaccepteerd! Het liefst haal je de fles champagne uit de koelkast, maar er moet nog veel worden geregeld. Het koopcontract van de woning moet worden getekend en je moet de hypotheek regelen. Deze 6 dingen moet jij regelen als jouw bod is geaccepteerd.

1. Bod geaccepteerd: tijd voor het koopcontract van de woning

Nadat er een prijsovereenkomst is bereikt tussen jou en de verkopende partij, wordt er een voorlopig koopcontract opgesteld. Het woord “voorlopig” is niet zo voorlopig als veel mensen in eerste instantie denken. Na het tekenen heb je recht op de wettelijke bedenktijd van drie werkdagen, maar daarna is het koopcontract van de woning bindend. Lees het contract goed na en let daarbij op de valkuilen van een voorlopig koopcontract.

2. Regel jouw hypotheek

Het bod is geaccepteerd en nu heb je het koopcontract getekend. Het is tijd om de hypotheek te regelen. Gemiddeld genomen duurt het zes weken voor de financiering rond is. Houd hier rekening mee. De hypotheekadviseur of bank zal jou vragen om verschillende documenten aan te leveren. Vraag naar een overzicht van de aan te leveren documenten, zodat jij alvast kan beginnen met het verzamelen van de benodigde documenten. Dit scheelt tijd en stress!

3. Woning laten taxeren na bod geaccepteerd

Een hypotheekverstrekker stelt jou als woningkoper verplicht om een taxatie van de woning uit te laten voeren. Hij vraagt daarbij om een gevalideerd taxatierapport. Het hypotheekbedrag wordt namelijk gebaseerd op de woningwaarde en niet op de verkoopprijs. Vandaag de dag kan je tot 100% van de werkelijke woningwaarde lenen. Dat betekent dus dat je bijvoorbeeld de kosten koper zelf moet financieren.

4. Een bouwkundige keuring laten uitvoeren

Jouw bod is geaccepteerd, en nu is het tijd voor de bouwkundige keuring. Deze keuring geeft jou inzicht in de staat van de woning. Daarbij krijg je in beeld wat (in de toekomst) eventuele kostenposten zullen zijn. Het kan zijn dat er uit de bouwkundige keuring gebreken naar voren komen die veel kosten met zich meebrengen, waardoor jij liever van de koop afziet. Op grond van de voorwaarde “onder behoud van bouwkundige keuring” kan jij dan van de koop afzien. Heb je deze voorwaarde niet opgenomen in het koopcontract, dan kun je het contract op grond van de keuring dus niet ontbinden. Met een bouwkundige keuring voldoe je tevens aan jouw onderzoeksplicht. Het maakt daarbij geen verschil of het een bouwkundige meeloopkeuring of een keuring met rapport is.

5. Bod geaccepteerd? Regel een notaris

Als koper van de woning mag jij de notaris uitkiezen. Hier vindt de overdracht van de leverings- en hypotheekakte plaats. Wanneer je op zoek gaat naar een notaris, loont het om verschillende offertes aan te vragen. Er kunnen namelijk grote verschillen zitten in het tarief van de notaris. Een klein onderzoekje naar de goedkoopste notaris kan jou al snel honderden euro’s besparen. Nu je toch naar de notaris gaat, denk dan ook eens na over eventuele andere zaken die je daar nog wenst te regelen. Je kunt daarbij denken aan een samenlevingscontract, maar ook aan het opstellen van je testament. Wanneer je meerdere zaken tegelijkertijd regelt, wordt er vaak korting gegeven op deze diensten.

6. Overdracht huis

Voordat de daadwerkelijke overdracht van de woning bij de notaris plaatsvindt, zal er een eindinspectie van de woning plaatsvinden. Je gaat dan samen met de verkopende partij door de woning om deze te inspecteren. Het is van belang dat je kijkt of de afspraken ten aanzien van achterblijvende roerende zaken zijn nagekomen. Let er ook op dat alle overige zaken uit de woning zijn gehaald en check voor een laatste keer kranen, apparatuur en ramen. Vergeet niet een foto te maken van de water- en meterstanden. Als alles is zoals afgesproken, dan wordt het hoog tijd om naar de notaris te gaan om te tekenen. Gefeliciteerd, de woning is nu van jou!

Gratis training: hoe doe je een bod op een huis?

Wil je een live bod doen op een huis voorbeeld? Volg dan onze gratis online aankooptraining. Binnen een uur tijd leer jij alles wat jij moet weten over het kopen van een huis. Tijdens deze training vertellen wij jou ónze onderhandelgeheimen. Live vanaf je bank te volgen. Wat onze training zo uniek maakt, is onze live chat met aankoopexperts. Tijdens de training krijg jij antwoord op al jouw vragen over het kopen van een huis. Schrijf je nu in, want dit wil je niet missen!