verwachtingen 2017

Jaarcijfers 2016 en verwachtingen 2017

2016 is alweer een tijdje voorbij en de jaarcijfers stromen langzaam maar zeker binnen. Zo ook van de woningmarkt. Want dat 2016 een succesvol jaar was, dat weten we allemaal wel. Maar wat zijn nu de exacte cijfers? En wat betekent dit voor 2017?

Hypotheekaanvragen in 2016

2016 is een succesvol jaar geweest voor de woningmarkt. Vanaf het begin tot in de zomermaanden is er een stijgende lijn geweest in het aantal hypotheekaanvragen. Na de zomerdip was november echt een recordmaand. In deze maand zijn er maar liefst 48% meer hypotheekaanvragen verstuurd. Over het gehele jaar zijn er in totaal zo’n 360.000 hypotheekaanvragen verzonden. Dat zijn er ruim 21% meer dan in 2015.

Verschuivingen in hypotheekaanvragers

Opvallend is dat de gemiddelde leeftijd van degene die een hypotheekaanvraag doet, langzaam maar zeker stijgt. In de voorgaande jaren was de groep tussen 20 en 29 jaar het grootst. Inmiddels valt de grootste groep hypotheekaanvragers in de leeftijdscategorie 45 jaar en ouder.
Deze verschuiving komt niet zo zeer doordat er meer 45 plussers een woning aankopen, maar juist doordat de groep tot en met 29 jaar een grote daling laat zien. Eén van de voornaamste redenen hiervan is dat het voor starters op de woningmarkt steeds lastiger wordt om een woning te kunnen betalen. De regels zijn aangescherpt en de huizenprijzen stijgen flink. Met name wanneer een starter in zijn studentenstad wil blijven wonen, waar er vaak boven de vraagprijs geboden wordt, is het lastig om een woning te kopen. Starters hebben over het algemeen weinig eigen geld om in te kunnen zetten.

De stijgende lijn door de jaren heen is niet alleen goed terug te zien in het aantal hypotheekaanvragen. Er is ook een duidelijke stijging in het aantal woningtransacties. Zo werden er in 2014 153.511 woningen aangekocht. In 2015 steeg dit aantal al naar 178.293. Deze stijging zette in 2016 door tot maar liefst 214.793 woningtransacties.

Verwachtingen 2017

De verwachting voor 2017 is dat de snelle groeicurve zal afvlakken. Toch zal er nog altijd een groei zichtbaar zijn. De woningschaarste speelt hier een belangrijke rol in. Door het huidige beperkte aanbod, is er slechts een beperkte groei mogelijk. Tijdens de crisis was er een overschot van woningen op de markt. Dit overschot is inmiddels dusdanig ingelopen dat er op sommige plekken zelfs een tekort is ontstaan. De aanwas van nieuwbouwwoningen blijft echter nog steeds achter. Dit loopt niet in op de tekorten.
Daarnaast heeft ook de ontwikkeling van de hypotheekrente invloed op de woning- en hypotheekmarkt. De rentecontracten van lopende hypotheken zijn veelal herzien en vaak voor langere tijd vastgezet. Dit zorgt ervoor dat de oversluitmarkt langzaam maar zeker opdroogt.
Doordat het aanbod in 2017 zal dalen, zullen de prijzen van de woningen die wel op de markt staan stijgen. Samen met het feit dat de maximale hypotheek op dit moment slechts 101% van de aankoopprijs bevat, zul je, als huizenkoper, meer eigen geld moeten meebrengen.

Libero Aankoop

Ook Libero Aankoop heeft een goed jaar gehad in 2016. Ten opzichte van 2015 hebben wij 72,9% meer woningen aangekocht. En dat is een persoonlijk record!
Bij ons was de zomerdip minder goed te merken. Met name vanaf juni was er juist een stijgende lijn te zien in het aantal woningen dat wij hebben aangekocht, met als hoogtepunt de maanden juli en september. In 2017 hopen wij de groei als aankoopmakelaar in Nederland door te kunnen zetten.

Wil jij in 2017 eigenaar worden van jouw droomhuis? Onze aankoopmakelaars helpen je graag bij de onderhandelingen tot de absolute bodemprijs! In contact komen met één van onze gedreven aankoopmakelaars of heb je vragen over ‘Libero Aankoop’, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Bron: Vastgoed Actueel, HDN

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Ben jij al klaar voor de Open Huizen Dag? De eerste NVM Open Huizen Dag staat alweer voor de deur! Deze vindt namelijk plaats op zaterdag 1 april (nee, dit is geen grap). Dit is hét moment om ...
Makelaarsverhalen – Pas op voor de druk van ... Het is geen geheim dat de huizenmarkt alweer een tijdje terug is op zijn oude niveau. Met name in de grote steden staan woningen nog niet eens op Fund...
Maximale hypotheek naar 102% Zoals je twee weken geleden in onze blog hebt kunnen lezen, veranderen de hypotheekregels op 1 januari 2016. Een van de veranderingen is dat de maxima...
Jouw woning kopen in 6 stappen! Je bent er uit, het wordt nu echt tijd om op zoek te gaan naar jouw droomwoning. Een eigen woning kopen waar je nog jarenlang plezier van gaat hebben....