Afbeelding van een stuk gras en struiken

Invloed van de natuur op woningprijzen

Wist je al dat natuur van invloed is op prijzen van woningen? Uit nieuw onderzoek is zelfs gebleken dat dit effect nog groter is dan voorheen gedacht!

Nu vraag je je misschien af: hoe kan de natuur nou effect hebben op woningprijzen? Dit zit zo… Er werd al algemeen aangenomen dat huizen meer waard zijn als er dichtbij (500m tot 1000m) toegang is tot natuur. Hierbij werd er vanuit gegaan dat vooral uitzicht op natuur zorgt voor een hogere woningprijs. Nu is er een promotieonderzoek uitgevoerd door M. Daams (2016) aan de Rijksuniversiteit Groningen, waaruit wat anders is gebleken…

Aantrekkelijke natuur in de buurt

Het effect van natuur op woningprijzen is nog veel groter wanneer er niet gekeken wordt naar natuur in het algemeen, maar juist naar natuur die in de beleving van mensen aantrekkelijk is. Woningprijzen stijgen wanneer er aantrekkelijke natuur binnen een straal van wel zeven kilometer in de buurt is. Als je dichtbij aantrekkelijke natuur woont, is dit effect het sterkst, namelijk wel 16% van de woningprijs. Daadwerkelijk uitzicht op natuur is hierbij niet van belang. Hoe verder weg van aantrekkelijke natuur, hoe kleiner het effect. Op een afstand van zeven kilometer is het effect een stijging van 1,6% van de woningprijs. Dit lijkt misschien niet heel veel, maar er is sprake van veel huizen waarbij dit het geval is. Hierdoor heeft natuur al met al dus invloed op de woningprijzen van veel huizen. Dat maakt dat natuur veel meer waarde op de woningmarkt heeft dan eerder werd gedacht. Aantrekkelijke natuur op een afstand van meer dan zeven kilometer heeft nagenoeg geen effect meer op de huizenprijzen.

Investeringen in natuur

De onderzoeker concludeert op basis van zijn bevindingen dat het gerechtvaardigd is om grotere investeringen te doen in (behoud van) natuur rondom steden. Dit is relevant voor onder andere mensen die in steden wonen.

Dus, vind je het belangrijk om vlakbij aantrekkelijke natuur te wonen? Reken dan maar op duurdere woningen! Maakt het voor jou niet uit dat je wat meer moet betalen voor die prachtige woning dichtbij het mooie natuurgebied? De aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’helpen je graag bij de aankoop en zullen voor je onderhandelen tot de absolute bodemprijs. Vraag een gratis adviesgesprek aan om de mogelijkheden op een rijtje te zetten.

 

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Was dit voor jou nuttige informatie? Laat het ons weten!
   
Bedankt voor je input!

 

Related Post

Geef een reactie