Afbeelding van bankbiljetten, invloed creditcard

Invloed creditcard op hoogte van jouw hypotheek

Ben je op korte termijn van plan om een hypotheek aan te vragen voor jouw droomhuis? Dan is het belangrijk om je te realiseren dat een creditcard invloed kan hebben op de hoogte van de maximale hypotheek. In de praktijk kan het bezit van een creditcard er zelfs voor zorgen dat je duizenden euro’s minder kan lenen voor de aankoop van die fantastische woning.

Invloed creditcard op hypotheek

Bij de aanvraag van een hypotheek zal de hypotheekverstrekker kijken naar je inkomen, maar ook naar je vaste lasten en eventuele schulden. Ook een creditcard kan door de hypotheekverstrekker worden gezien als een maandelijkse (vaste) last als er een kredietfaciliteit staat ingeschakeld op de creditcard. Een kredietfaciliteit betekent dat het mogelijk is om aankopen – gedaan met de creditcard – gespreid terug te betalen.

Een creditcard waarbij een dergelijke kredietfaciliteit is ingeschakeld, wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd. In dat geval wordt 2 procent van het totale bestedingslimiet van de creditcard gezien als maandelijkse betalingsverplichting.

Bij een standaard creditcard met een bestedingslimiet van 2.500 euro gaat het dan al om 50 euro per maand. Dat betekent dat je maximale hypotheeklasten jaarlijks 600 euro lager zullen uitvallen. Afhankelijk van de soort hypotheek, de rente en de looptijd betekent dit een verlaging van de maximale hypotheek van rond de 8.000 a 10.000 euro.

Zelfs als je in de praktijk geen gebruik maakt van de kredietfaciliteit op jouw creditcard zal de verstrekker van de hypotheek de creditcard toch meenemen bij de berekening van de maximale hypotheeklasten.

De oplossing

Indien je ervoor wilt zorgen dat je een zo hoog mogelijke hypotheek kunt krijgen, is het raadzaam om eventuele creditcardschulden direct af te lossen en de gespreid betalen faciliteit uit te schakelen. Neem hiervoor contact op met je bank of creditcardaanbieder. Let hierbij ook op de creditcard van je partner.

Meer informatie en voorbeelden lees je op Creditcard.nl

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Landelijke makelaar? Dit zijn de voordelen! Wanneer je een huis wilt kopen, schakel je wellicht een makelaar in. Je hebt dan de keuze tussen een plaatselijke en een landelijke makelaar. Misschie...
Alles wat jij moet weten over fiscaal partnerschap Als je deze blog leest, is de kans groot dat je je wilt verdiepen in fiscaal partnerschap. Het is belangrijk om goed te weten hoe je jullie gezamenlij...
Huizen zeepbel? 3 Nieuwe problemen op de huizenmar... De crisis in 2008 zorgde voor een einde van de huizen zeepbel. Maar het lijkt erop dat er alweer een nieuwe aan zit te komen! De prijsontwikkeling van...
Welke documenten voor hypotheek nodig? Jouw bod is geaccepteerd, de koopakte is getekend en je bent stiekem al aan het nippen van de champagne. Er moet echter nog wel iets belangrijks gebeu...

2 gedachtes over “Invloed creditcard op hoogte van jouw hypotheek

  1. De Banken hebben met veel schade en ook wat schande een enorme dosis achterdocht en wantrouwen opgebouwd tov geldvragers. Men gaat ervan uit, dat een ieder met nog krediet op zijn creditcard per direct dat geld opneemt en het verbrast of zo. Eigenlijk zou het heel simpel moeten zijn: zolang hypotheeklening > 90% ( of 80% of.. ) van verkoopwaarde, dan net als in de schuldsanering: iedere cent 10x omdraaien, totdat een lening onder dat percentage wordt gehaald. Nix 3x/jr op vakantie vaan Verweggistan, 2x/wk uit eten, en ieder jaar het laatste model van… doch aflossen, aflossen en… aflossen.
    Een hypotheekadviseur vertelde dus: alle kredietmogelijkheden beëindigen, nix salariskrediet op de betaalrekening, nix creditcard, nix lopende kopen op afbetaling; dat regelen we NA de hypotheekakte wel weer.

  2. Deze check was zo een 10 jaar geleden ook al gemeengoed en is niet iets van de laatste paar jaren. Ik ben het helemaal met de schrijver van dit artikel eens om een credit card gewoon op te zeggen. Dat is eigenlijk veel gezonder.

    Eerst sparen en dan pas kopen is een advies dat bij veel mensen zeker nog niet aanslaat. Het zal echter steeds duidelijker worden dat er eerst afgelost moet worden tot een gezond niveau. groet,

Comments are closed.