Foto van een modern ingerichte kamer

De inrichting van jouw woning

Als dan eindelijk de koop rond is en de contracten zijn getekend, kan de verhuizing beginnen. Als je jouw droomhuis hebt gevonden, hoort daar natuurlijk ook een droominrichting bij. Het zou immers zonde zijn als deze niet helemaal naar jouw wens is, als je net in zo’n mooi huis bent gaan wonen.

Waar moet je op letten als je begint met de nieuwe inrichting?
Begin met het kiezen van een stijl, kleuren, verlichting, vloeren en muren. Op die manier ontstaat er een basis van jouw inrichting, vanuit waar je verder kunt. Bedenk welk doel de ruimte dient die je gaat inrichten (bijv. ontspanning, werken, koken?) en welke meubels daarbij horen. Ga brainstormen en maak een moodboard om duidelijk te krijgen wat je mooi vindt met welke kleuren. Als je dat helder hebt voor jezelf, kun je ook voorkomen dat je zonder nadenken dingen koopt die niet bij elkaar passen.

Stijlen

Er zijn grofweg zes interieurstijlen te onderscheiden:

  1. Landelijk (natuurlijke materialen, lichte kleuren, ruwe en onbewerkte afwerking)
  2. Romantisch (veel kleur en detail, (bloemen)prints, zachte materialen)
  3. Natuurlijk (pure vormen, materialen en kleuren waarbij het natuurlijke karakter zichtbaar is)
  4. Modern (strakke vormgeving, strakke lijnen, aandacht voor technische functionaliteiten)
  5. Klassiek (donkere kleuren, klassieke vormen afgewisseld met moderne voorwerpen)
  6. Industrieel (zwart, wit en grijs met felle accenten, strakke en functionele vormen)

Kies een stijl en maak daar een plan van inrichting bij. Er kan ook een combinatie van stijlen gemaakt worden.

Kleuren

Elke kleur heeft een ander effect op de ruimte. Door wit lijkt een ruimte bijvoorbeeld groot en helder, terwijl rood heftige en sterke emoties oproept en groen weer therapeutisch en rustgevend werkt. Ga voor jezelf na welke kleuren je mooi vindt en wat je uit wilt stralen. Kies op basis daarvan de kleuren voor jouw huis.

Verlichting

Er zijn verschillende soorten verlichting te onderscheiden: functionele (basis)verlichting, sfeerverlichting en accentverlichting. Elk type verlichting kan iets met de ruimte doen, bijvoorbeeld groter of smaller laten lijken. Bedenk dus goed welke verlichting goed bij welke ruimte past.

Vloeren en muren

Ook vloeren en muren bepalen voor een groot deel de sfeer van een ruimte, door de kleur en het materiaal. Bij een vloer kun je ook denken aan de kenmerken ervan, denk bijvoorbeeld aan hoe gemakkelijk de vloer te onderhouden is, of de vloer zelf te leggen is en of vloerverwarming geschikt is, mocht je dat willen. Dit zijn dingen die je in gedachten moet houden bij het kiezen van een vloer. Verder kun je nadenken over de combinatie van vloer met muur: door een lichte muur met lichte vloer kan een ruimte optisch groter lijken, maar ook weer klinisch en steriel. Donkere muren met een lichte vloer bijvoorbeeld kan een ruimte groter doen lijken, doordat de lichte vloer reflecteert. De ruimte kan dan echter ook weer donker gaan lijken door de donkere muren, dus dit is iets om rekening mee te houden.

Zoals je ziet, zijn er allerlei dingen die je in acht moet nemen bij de inrichting van je woning. De kleuren, de materialen, de stijl, de verlichting, de vloeren en de muren zijn de belangrijkste elementen. Het is handig om vooraf een plan te maken, zodat je in elk geval een idee hebt van wat je wilt. Dit bespaart weer tijd wanneer je daadwerkelijk gaat inrichten!

Bron: “Woning kopen? De gouden tips” – Korné Pot. Bovenstaand wordt in dit boek nog veel uitgebreider besproken, met nog véél meer tips!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hoe leg ik het juiste bod neer? Vorige week heb je gelezen over hoe je je droomhuis kunt kopen. Wanneer je dan het huis van je dromen gevonden hebt, is het tijd om te onderhandelen e...
Drie tips bij een verhuizing met overbrugging Ga jij binnenkort verhuizen en heb je een overbruggingsperiode in een ander huis? Dan wil je vast jouw spullen goed inpakken, zodat alles straks nog n...
Klein huis inrichten: 5 slimme tips die je moet ke... Heb jij een klein huis of appartement op het oog, of zelfs al gekocht, en heb je geen idee hoe je zulke kleine kamers moet inrichten? Wij hebben 5 sli...
Een huis kopen zonder vast arbeidscontract: kan da... Kun je een huis kopen zonder vast contract? In dit artikel lees je de mogelijkheden voor het kopen van een woning zonder vast arbeidscontract. Hu...

Één gedachte over “De inrichting van jouw woning

  1. Bij onze aankoop van het appartement moeten we het doen met de bouwtekeningen, en een map met veel informatie.
    Geen visuele voorstelling. Dus de fantasies maar laten werken.

Comments are closed.