Het taxatierapport

Hypotheken in 2015 – hypotheekrente, inkomenseisen

Heb je een hypotheek of ben je van plan er aankomend jaar een af te sluiten? De regels zijn vanaf 1 januari 2015 veranderd, bijvoorbeeld rondom de hypotheekrente, dus het is zinvol om hier even naar te kijken. De belangrijkste veranderingen heb ik voor jou op een rijtje gezet.

Hypotheekrenteaftrek

Het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken, wordt 51,0% (tegenover 51,5% in 2014). De regel van alleen hypotheekrenteaftrek bij volledige aflossing (voor nieuwe hypotheken) blijft hetzelfde.

Verruimde vrijstelling schenkbelasting vervalt

De tijdelijk verruimde vrijstelling van de schenkbelasting komt te vervallen. De normale vrijstelling geldt dan weer: ouders kunnen dan eenmalig tot € 52.752 belastingvrij schenken aan een kind tussen de 18 en 40 jaar, maar dit geld moet dan wel gebruikt worden voor aankoop of verbouwing van het eigen huis of voor de aflossing op een eigenwoningschuld.

Strengere inkomenseisen voor hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt gekeken naar het inkomen en de woningwaarde. Het inkomen moet hoog genoeg zijn voor een bepaalde hypotheek, deze verhouding wordt ook wel ‘loan-to-income’ genoemd. De nieuwe Regeling hypothecair krediet zorgt ervoor dat mensen die een jaarinkomen onder de € 30.000 bruto hebben, in 2015 8% tot 39% minder hypotheek kunnen krijgen. Een voorbeeldje: iemand met een inkomen van € 35.000 kan nu nog € 157.000 aan hypotheek krijgen, in 2014 was dat nog circa € 171.000.

Maximale hypotheek afhankelijk van waarde woning

De maximale hypotheek die je in 2015 kunt afsluiten, mag tot 103% van de waarde van jouw koophuis (inclusief 2% overdrachtsbelasting) zijn. Als je energiebesparende maatregelen wilt meefinancieren, blijft een hogere hypotheek wel mogelijk.

Verplicht energielabel

Bij nieuwe verhuur en verkoop van een woning is een vereenvoudigd energielabel verplicht. In 2015 ontvangen alle huiseigenaren die nog geen energielabel hebben een voorlopig label per brief. De huiseigenaar kan dit label omzetten naar een definitief label.

Wijziging grensbedrag Nationale Hypotheek Garantie

Vanaf 1 juli 2015 daalt het grensbedrag voor het kopen van een woning met Nationale Hypotheek Garantie naar €245.000. (Dit was eerst € 265.000.)

Aftrek rente bij restschuld

Als je na de verkoop van jouw woning blijft zitten met een restschuld, mag je per 1 januari 2015 nog maximaal vijftien jaar na de verkoopdatum de betaalde rente en financieringskosten aftrekken van de belasting.

Afschaffing verlaagd btw-tarief op arbeid

Het btw-tarief op arbeid bij een verbouwing en renovatie van een woning is nu nog 6%. Per 1 juli 2015 gaat dit tarief weer omhoog naar 21%. Wil je nog verbouwen of renoveren dan is het verstandig om dit vóór 1 juli 2015 te doen; je bespaart daarmee veel kosten. Het moment van afronden van de werkzaamheden is bepalend voor de bepaling van het btw-tarief.

Bron: Rijksoverheid

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hypotheek: hoeveel spaargeld nodig? Vorige week heb je in ons blog kunnen lezen over de mogelijkheden van een hypotheek afsluiten als je een studieschuld hebt. Naast het feit dat je een ...
Naar de notaris Bij het kopen van een huis komt (helaas) ook het een en ander aan formaliteiten kijken. Iets wat daarbij hoort, is een bezoekje aan de notaris. Dit ko...
Hypotheekrenteaftrek, wat houdt dat in? Zodra je een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit krijg je te maken met hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek. Koop je je eerste huis, dan ha...
Studieschuld en hypotheek afsluiten, kan dat? Lenen tijdens de studie, menig student doet dit. 10% van de studenten leent zelfs geld om later een huis te kunnen kopen. Een studieschuld wordt echte...