Hypotheekadvies

Wat jij nog niet wist over hypotheekadvies

Hypotheekadvies heb je nodig als je een huis gaat kopen. Wat een hypotheekadviseur precies doet, wanneer je het het hardst nodig hebt en wat de kosten voor hypotheekadvies zijn lees je in ons blog.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een hypotheekadviseur brengt jouw financiële situatie in kaart, geeft op basis daarvan advies over een hypotheek en helpt je ook met het afsluiten van een hypotheek. Daarvoor heeft hij veel informatie van je nodig. Tijdens het hypotheekadviesgesprek gaat het niet alleen over hoeveel je verdient en hoeveel eigen geld je hebt, maar ook wat jouw toekomstplannen zijn. Bijvoorbeeld of je een kinderwens hebt, minder gaat werken of met pensioen gaat. Je sluit een hypotheek voor een lange tijd af, dus het is belangrijk dat jij de hypotheeklasten kan blijven dragen. De hypotheekadviseur vergelijkt alle verschillende mogelijkheden en zet op een rijtje hoeveel je kunt lenen en wat jouw maandelijkse kosten zullen worden. Ook kijkt hij naar mogelijkheden voor NHG, verzekeringen en een eventuele overbruggingshypotheek. Als jij een passende hypotheek hebt gekozen, stuurt de hypotheekadviseur de benodigde documenten naar de geldverstrekker.

Onafhankelijk hypotheekadvies

Een onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijkt hypotheken bij alle verschillende geldverstrekkers. De meeste geldverstrekkers bieden ook hypotheekadvies, maar dat is vaak gelimiteerd tot hun eigen hypotheekaanbod. Je kunt ook zelf je hypotheek regelen. Zelf je hypotheek regelen wordt ook wel “execution only” genoemd. Je kunt online hypotheken vergelijken en afsluiten. Daarvoor moet je wel eerst een kennis- en ervaringstoets afleggen, om te bewijzen dat jij genoeg weet over hypotheken. Zorg ervoor dat jij 100% zeker weet dat jij de juiste keuze maakt, want een verkeerde hypotheek kan je tienduizenden euro’s kosten.

Wanneer heb je hypotheekadvies nodig?

Je hebt hypotheekadvies nodig als je een huis gaat kopen, een hypotheek wilt oversluiten of een hypotheek wilt wijzigen. Je hebt zo vroeg mogelijk in het aankoopproces advies nodig. De meeste huizenkopers hebben wel een schatting van hun mogelijkheden voordat ze gaan zoeken naar een huis, maar velen gaan pas nadenken over hun concrete mogelijkheden na een bezichtiging of zelfs na de onderhandelingen. Dat is zonde, want een goed overzicht van jouw financiële mogelijkheden geeft jou een streepje voor tijdens de onderhandelingen. Zoek daarom hypotheekadvies voordat je op zoek gaat naar huizen. Zo kun je ook veel concreter zoeken naar een passende woningen: jij weet immers precies wat je kunt betalen.

Kosten hypotheekadvies

Hypotheekadvies kost meestal tussen de 1500 en 3000 euro. Het precieze bedrag hangt af van het tarief van jouw adviseur en jouw persoonlijke situatie. Sommige adviseurs hanteren een vast tarief, anderen een uurtarief dat varieert tussen de 80 en 175 euro. De kosten van hypotheekadvies zijn meestal aftrekbaar van de belasting. Naast hypotheekadvies kosten betaal je ook andere kosten voor het afsluiten van een hypotheek, zoals afsluitprovisie van de hypotheek, taxatiekosten, notariskosten en kosten voor het afsluiten van NHG.

Gratis hypotheekadvies

De kosten van hypotheekadvies kunnen hoog oplopen. Toch heb je voordat je een huis gaat kopen financieel advies nodig. Gratis hypotheekadvies kan je wel gebruiken bij het kopen van een huis. Libero Aankoop helpt. Omdat wij weten hoe belangrijk het is om jouw financiële situatie helemaal helder te hebben voordat jij de onderhandelingen ingaat, bieden wij gratis hypotheekadvies op maat. Tijdens dit gesprek krijg jij antwoord op de volgende vragen:

  • Hoeveel geld kan ik maximaal lenen?
  • Hoeveel eigen geld moet ik inleggen?
  • Kan ik een hypotheek krijgen met een studieschuld?
  • Kan ik een hypotheek krijgen zonder vast contract?

Persoonlijk financieel advies is altijd de eerste stap naar een succesvolle woningaankoop. Vraag nu jouw gratis hypotheekadvies aan!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Nieuwbouwwoning kopen wordt onbetaalbaar De huizenprijzen van nieuwbouwwoningen stijgen naar ongekende hoogte, terwijl de prijsstijging bij bestaande woningen juist afvlakt. Lees in dit blog ...
4 dingen die jij niet moet doen bij de bezichtigin... Huizenverkopers vragen ons vaak om tips voor de bezichtiging van hun huis. Daarom zijn wij op onderzoek uitgegaan. Wij hebben tijdens onze gratis onli...
Alles wat jij moet weten over het overgangsrecht v... Wat is overgangsrecht van een hypotheek en heb jij hiermee te maken? Wij leggen uit wat het overgangsrecht inhoudt en wat voor invloed het heeft op jo...
Hoe kies ik een aankoopmakelaar die bij mij past? Hoe kies je een aankoopmakelaar? De keuze voor een goede aankoopmakelaar is afhankelijk van jouw situatie, wensen en eisen. Wij vertellen je hoe jij ...