Wat doet een hypotheekadviseur?

Een hypotheekadviseur geeft je persoonlijk advies over het afsluiten van een hypotheek. De hypotheekadviseur is de schakel tussen jou en de hypotheekverstrekker. Hij geeft advies over de hypotheek die het beste bij jou past.

Wat doet een hypotheekadviseur?
29 november 2022 (geüpdatet)
29 november 2022 (geüpdate)

Hypotheekadviseur: taken en werkzaamheden

Een hypotheekadviseur heeft een aantal taken en werkzaamheden:

  1. Hij brengt jouw financiële situatie in kaart
  2. Hij geeft advies over de beste hypotheek voor jouw financiële situatie
  3. Hij helpt je met het afsluiten van de hypotheek.

Om dit goed te doen heeft hij veel informatie van jou nodig. Hierbij kun je denken aan wat je verdient, hoeveel eigen geld je hebt, hoeveel uur per week je werkt en wat je toekomstplannen zijn.

Je sluit een hypotheek af voor een lange tijd. Het is daarom belangrijk dat jij de hypotheeklasten kan blijven dragen. Ook als je bijvoorbeeld kinderen krijgt, of minder gaat werken. De hypotheekadviseur vergelijkt alle verschillende mogelijkheden en bekijkt hoeveel je kunt lenen en wat jouw maandelijkse kosten dat zijn. Ook kijkt hij naar mogelijkheden voor NHG, verzekeringen en een eventuele overbruggingshypotheek. Zodra jullie een passende hypotheek hebben gekozen, stuurt hij alle informatie en documenten naar de geldverstrekker.

Wanneer heb je hypotheekadvies nodig?

Als je een hypotheek afsluit of oversluit, kun je een hypotheekadviseur inschakelen. Dat is niet verplicht. Sluit je zelfstandig een hypotheek af? Zorg er dan voor dat je goed op de hoogte bent van alle regels. Zonder goede kennis over hypotheken loop je het risico om financiële voordelen mis te lopen.

Hypotheekadvies: de verschillen

Als hypotheekadviseur kun je afhankelijk, semi-onafhankelijk of onafhankelijk werken. 

  1. De afhankelijke hypotheekadviseur werkt samen met één geldverstrekker.  Ze weten alles over de hypotheek en andere financiële diensten van die specifieke geldverstrekker. Het nadeel is dat je alleen een hypotheek van deze geldverstrekker kunt krijgen. Een voorbeeld hiervan is hypotheekadvies van de ING, waarbij je een hypotheek van de ING afneemt.
  2. De semi-afhankelijke hypotheekadviseur werkt met een aantal verschillende geldverstrekkers samen. Je hebt dan al iets meer keuze, maar kunt niet alle geldverstrekkers vergelijken.
  3. De onafhankelijk hypotheekadviseur werkt zelfstandig en is volledig onafhankelijk. Je krijgt hier advies over alle hypotheken. Het maakt niet uit van welke geldverstrekker de hypotheek is. Libero Financieel is een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Hypotheekadviseur kosten

De gemiddelde prijs voor hypotheekadvies voor een doorstromer ligt rond de € 2.500,-. Voor starters is dit vaak een paar honderd euro goedkoper en voor ondernemers is het juist iets duurder. Deze bedragen verschillen per adviseur. Over het algemeen is een afhankelijke adviseur iets goedkoper dan een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Daarom is het verstandig om altijd adviseurs met elkaar te vergelijken.

Vond je dit artikel nuttig?