Verkrijgen van een hypotheek voor ouderen wordt eenvoudiger

Verkrijgen van een hypotheek voor ouderen wordt eenvoudiger

Zit je tien jaar of minder voor je AOW-leeftijd en denk je eraan om een woning te kopen? Er is een positieve verandering op komst, waardoor een hypotheek voor ouderen toegankelijker wordt. Ben jij benieuwd hoe dit zit? Lees dan snel verder.

Passende woning

Er zijn veel ouderen met een verhuiswens. Toch blijven zij, op dit moment, in hun huidige woning wonen omdat ze geen hypotheek kunnen krijgen voor een nieuwe woning. Dit heeft als reden dat hypotheekverstrekkers kijken naar het huidige inkomen. Daarbij komt dat zij het pensioen als een onzekere factor zien. We weten allemaal dat hypotheekverstrekkers geen risico willen lopen en daarom voor zekerheid gaan. Zonde, want juist door de lage rente kunnen de maandlasten bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek omlaag.

Nieuwe kansen voor ouderen op de woningmarkt

Ouderen krijgen meer mogelijkheden omdat, de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verruimd. Het betreft de groep die tien jaar of minder voor hun AOW-leeftijd zitten. Met deze nieuwe regeling wordt er naast het inkomen ook gekeken naar de werkelijke maandlasten. Ook wordt het inkomen na pensionering als een zekere factor meegenomen tijdens de berekening. Dit heeft als gevolg dat er voor ouderen met een verhuiswens mogelijkheden worden gecreëerd.

Een kleine kanttekening

Het is natuurlijk erg fijn dat ouderen nu makkelijker een hypotheek kunnen krijgen en daarmee een passende woning kunnen kopen. Toch zit er wel een kleine kanttekening aan vast. De hypotheek voor ouderen kan enkel verstrekt worden onder de volgende voorwaarden:

  • De prijs van de koopwoning mag niet hoger leggen dan € 265.000;
  • De nieuwe maandlasten moeten lager uitvallen dan die van de bestaande hypotheek;
  • De rentevastperiode moet minimaal twintig jaar zijn.

Doorstroom op de woningmarkt

Deze nieuwe regeling is niet alleen prettig voor senioren op de woningmarkt, maar de gehele woningmarkt kan hiervan meeprofiteren. Dit heeft alles te maken met de doorstroming die hiermee op gang gaat komen. Wanneer senioren een andere woning kopen, passend bij hun wensen en leeftijd, dan komen er weer woningen vrij. Met andere woorden; de maatregel heeft een positief effect op de gehele woningmarkt.

Woning zoeken en kopen

De nieuwe regeling geeft ouderen op de woningmarkt extra ruimte om hun woonwensen toch in vervulling te laten gaan. Maar hoe vind je nou een fijne, passende woning? En hoe zorg je ervoor dat je niet teveel betaalt? Antwoorden op deze en nog veel meer vragen, geven we je in onze gratis online aankooptraining! Wij hebben plek voor slechts 500 deelnemers. Wees er snel bij, want vol = vol.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Makelaarsverhalen – (Verborgen) gebreken bij aanko... Steeds vaker kom ik vrij aanzienlijke (verborgen) gebreken tegen. Laatst nog een woning waarbij alle kozijnen op de beneden verdieping lek waren, nada...
Dit is wat je moet weten over stadwonen Wonen in de stad. Voor de een is het heel vanzelfsprekend, terwijl de ander eigenlijk zijn hele leven al op het platteland of of in een dorp woont. Wi...
Kan ik nog een huis kopen op deze overspannen mark... De wil om een koophuis te bemachtigen was nog nooit zo groot, maar uit cijfers van Vereniging Eigen Huis blijkt ook dat steeds meer mensen zich afvrag...
De huizenmarkt van 2018 tot nu toe Ken je dat gevoel… Met spanning de Funda pagina openen en hopen dat er weer een nieuwe woning in jouw prijsklasse wordt aangeboden. Een paar tellen la...