Hypotheek afsluiten voor je eerste woning: 7 zaken die jij moet weten

Ben jij op zoek naar je eerste eigen koophuis? Grote kans dat jij in je achterhoofd ook al bezig bent met de hypotheek. Dat is in ieder geval wel handig, want dan heb je tenminste zicht op het budget waarbinnen jij een huis kunt zoeken. Maar ja, van hypotheken weet je vrij weinig af en het lijkt nogal veel gedoe te zijn. Maak je geen zorgen, wij helpen je graag door 7 zaken op een rijtje te zetten die jij moet weten over de financiering van je droomhuis.

1. Hypotheeksom wordt mede bepaald door woningwaarde

De hoogte van het bedrag dat jij maximaal kunt lenen wordt onder andere bepaald door de woningwaarde. In 2016 mag de hypotheeksom maximaal 102% van de woningwaarde bedragen. Dat percentage daalt de komende jaren, tot de hypotheeksom vanaf 1 januari 2018 niet meer hoger mag zijn dan de woningwaarde. De overige kosten die jij maakt bij het kopen van een huis moet je dus steeds meer bekostigen met eigen geld.

2. Hoe hoger jouw financiële verplichtingen, hoe lager de hypotheek

Jij weet vast dat de hoogte van je hypotheek ook afhankelijk is van jouw inkomen. Maar heb jij stilgestaan bij de invloed van jouw financiële verplichtingen, zoals een studieschuld? Hoe hoger deze verplichtingen zijn, hoe lager de hypotheek is die jij kunt krijgen van de hypotheekverstrekker. Via het Bureau Krediet Registratie (BKR) wordt gecheckt of je leningen en/of betalingsachterstanden hebt. Let erop dat jij ook geregistreerd kunt staan bij het BKR door jouw creditcard, of door jouw mogelijkheid tot rood staan. Jouw studieschuld staat overigens niet geregistreerd. Maar geef deze wel op als jij een hypotheek aanvraagt!

3. Aflossen is verplicht

Als jij jouw eerste huis koopt, dan moet je jouw hypotheek volledig aflossen om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Hierdoor blijven er twee hypotheekvormen over waar je uit kunt kiezen: de annuïtaire en de lineaire hypotheek. In allebei de hypotheken los je de hypotheeksom volledig af, maar de wijze waarop dat gebeurt verschilt behoorlijk.

Annuïtair en lineair

In het kort gezegd heb je met een annuïteitenhypotheek bij aanvang van de looptijd netto lagere maandlasten dan aan het einde van de looptijd. De maandelijkse hypotheeklasten van de lineaire hypotheek zijn in eerste instantie hoger, maar deze hypotheekvorm is uiteindelijk wel de goedkoopste optie.

4. Je kiest voor variabele of vaste hypotheekrente

De hoogte van de hypotheekrente kan per aanbieder flink verschillen. Het loont de moeite om dit te vergelijken. Daarnaast heeft de rentevaste periode ook invloed op de hoogte van jouw hypotheekrente. Hoe langer jij de rente vast zet, hoe hoger deze wordt. Daar staat tegenover dat je meer zekerheid hebt over wat je maandlasten de komende jaren zijn. Je kunt ook kiezen voor variabele rente, deze is afhankelijk van de schommelingen in de markt. Je krijgt een actuele, scherpe rente, maar je moet wel de financiële ruimte hebben om eventuele verhogingen van maandlasten op te vangen.

5. De hypotheekofferte is het aanbod van de verstrekker

Als jij een keuze hebt gemaakt voor de hypotheek en verstrekker die bij jou past, dan vraagt de hypotheekadviseur de hypotheekofferte voor je aan. De hypotheekofferte is het aanbod dat je ontvangt van de hypotheekverstrekker. In de hypotheekofferte zijn onder andere jouw persoonsgegevens, de rente, looptijd, aflosvorm en de maandelijkse kosten van je hypotheek opgenomen. Voor de hypotheek definitief wordt, moet de hypotheekverstrekker wel nog flink wat documenten van jou ontvangen. Voor een soepele hypotheekaanvraag is het slim om alvast te checken welke dat allemaal zijn en deze op orde te hebben.

6. Je hebt een aantal verzekeringen nodig

Als huiseigenaar heb je een aantal extra verzekeringen nodig. De overlijdensrisicoverzekering is bijna altijd een vereiste om een hypotheek af te kunnen sluiten. Mocht je onverhoopt komen te overlijden, dan komt er een bedrag vrij waarmee de hypotheek kan worden afbetaald. Daarnaast kun je met een eigen huis ook niet zonder opstalverzekering. Hiermee verzeker je de woning en alles dat nagelvast zit tegen allerlei soorten schade.

Optionele verzekeringen

Een aantal verzekeringen zijn niet verplicht maar misschien wel handig. Denk aan een inboedelverzekering voor je meubels en dergelijke, of een woonlastenverzekering (dat wil zeggen een arbeidsongeschiktheidsverzekering en/of een werkloosheidsverzekering). Het hangt er vanaf hoeveel risico jij denkt te lopen en hoeveel vermogen jij hebt om eventueel de financiële klap van bijvoorbeeld een advocaat of tijdelijke werkloosheid op te kunnen vangen.

7. De notaris maakt het officieel

Als de hypotheek rond is, is het tijd om naar de notaris te gaan om te ‘passeren’. Eerst onderteken je de leveringsakte om officieel eigenaar van de nieuwe woning te worden. Daarna teken je de hypotheekakte om de financiering officieel te regelen. De notariskosten komen meestal voor rekening van de koper en daardoor heeft de koper het recht om de notaris te kiezen. De tarieven van notarissen kunnen onderling nogal verschillen. Zoek daarom van tevoren even uit waar je goed en goedkoop uit bent.

Zo, nu weet je alweer een stuk meer over hypotheken. Op zoek naar meer info in duidelijke taal? Op eyeOpen.nl vind je onder andere allerlei gratis eBooks en checklists over hypotheken.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Waarom een huis kopen zonder kijken nooit een goed... Huis kopen zonder kijken een goed idee? Nee. Lees waarom je nooit een huis moet kopen zonder bezichtiging. Blind een huis kopen? In het RTL-prog...
Maak kennis met onze woningassistent Ken je dat, je bent uren aan het zoeken naar de juiste informatie en het eindresultaat is niet bepaald om te juichen? Dit kan heel frustrerend zijn, h...
Huis kopen zonder hypotheek; dit moet je weten De laatste jaren worden er steeds meer woningen gekocht zonder hypotheek, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Sinds 2017 wordt een op de vijf woni...
NVM open huizen dag, gaan of niet gaan? De NVM Open Huizen Dag van 30 september staat voor de deur. Een uitgelezen kans om als woningzoekende een aantal huizen te bekijken. Maar is de Open H...