woning kopen tips

Huizenmarkt in september: minder woningen verkocht

In september 2017 werden er, voor het eerst in tijden, minder woningen verkocht. Dat blijkt uit de cijfers die zojuist bekend werden gemaakt. Maar ook deze maand draaide de huizenmarkt weer op volle toeren. Dat blijkt wel uit het feit dat er een flink huizentekort aan het ontstaan is. Benieuwd wat er nog meer speelt op de woningmarkt? Wij zetten het belangrijkste nieuws voor je op een rijtje.

Minder woningen verkocht

Voor het eerst in een lange tijd zijn er minder woningen verkocht vergeleken met het jaar ervoor. Afgelopen maand gingen er 20.632 woningen over de toonbank, dat is 1,8% minder dan in september 2016 en 0,7% minder dan in augustus van dit jaar. In de provincie Utrecht daalde het aantal verkopen het hardst, met maar liefst 13,6% ten opzichte van september 2016. Drenthe is de snelste stijger, daar wisselden 15,8% meer woningen van eigenaar. Er werden afgelopen maand vooral minder appartementen aangekocht (7,5%). Vrijstaande woningen blijven worden daarentegen steeds populairder. Met een toename van 5,1% aan geregistreerde verkopen, is dit type woning de snelste stijger.

Huizentekort

Het teruglopende aantal verkopen is vooral te wijten aan het huizentekort. Halverwege dit kwartaal stonden er slechts 63.500 woningen te koop, dat is ruim 37% minder dan dezelfde periode een jaar eerder. De problemen in de steden en Randstad zijn het grootst: daar kan het aanbod niet meer aan de grote vraag voldoen. Steeds meer mensen gaan op zoek naar een woning, terwijl er te weinig nieuwbouwhuizen bij komen en ook het aanbod van bestaande woningen wordt steeds schaarser. Er is wel goed nieuws voor mensen die graag snel hun huis willen verkopen: tegenwoordig staat een woning gemiddeld 54 dagen te koop. Vorig jaar was dat nog 79 dagen.

Prijzen op de huizenmarkt blijven stijgen

Het huizentekort heeft nadelige gevolgen voor de huizenprijzen, die afgelopen maand een nieuw record bereikten. Gemiddeld moet je voor een woning in Nederland maar liefst €264.000 neertellen. De stijging van de huizenprijzen was het sterkst merkbaar in:

 • Leiden (18,8%)

 • Den Haag en omgeving (18%)

 • Almere (17,5%)

 • Amsterdam (17,1%)

 • Haarlemmermeer (16,7%)

 • Het Gooi (15,5%)

Vooral in Amsterdam betaal je veel meer dan de vraagprijs

Het verschil tussen de vraag- en verkoopprijs is het grootst op de Amsterdamse woningmarkt. Gemiddeld betaalt de huizenkoper daar €14.300 meer dan vraagprijs. Almere staat op de tweede plaats, waar je gemiddeld €8.200 meer betaalt dan de vraagprijs. De top drie wordt afgesloten door de regio Zuid-Kennemerland. Hier kregen verkopers gemiddeld €2.100 meer voor hun huis. Wil je een kans maken om zo veel mogelijk van de vraagprijs af te krijgen? Dan maak je de meeste kans in de omgeving van Oss. Daar gingen woningen gemiddeld voor €10.900 euro minder over de toonbank.

Bemachtig jouw droomwoning voor de beste prijs!

Een bod neerleggen is, zeker in deze tijd, enorm lastig. Want hoeveel moet je bieden om kans te maken op de woning? En hoe krijg je in minder populaire plaatsen, zoals Oss, daadwerkelijk meer dan €10.000 van de prijs af? De aankoopexperts van Libero Aankoop weten welke strategie de beste is voor de woning van jouw dromen. Wij onderhandelen door tot wij de absolute bodemprijs achterhaald hebben, waardoor u dus nooit te veel betaalt. Wil je meer informatie of Libero Aankoop inschakelen? Neem contact met ons op!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Invloed van de natuur op woningprijzen Wist je al dat natuur van invloed is op prijzen van woningen? Uit nieuw onderzoek is zelfs gebleken dat dit effect nog groter is dan voorheen gedacht!...
Zo maak je kans op een woning op deze krappe wonin... Op de huidige krappe woningmarkt is het lastig om een geschikte woning te kopen. Libero Aankoop vertelt in dit blog hoe je tóch een mooie woning koopt...
De huizenmarkt van 2018 tot nu toe Ken je dat gevoel… Met spanning de Funda pagina openen en hopen dat er weer een nieuwe woning in jouw prijsklasse wordt aangeboden. Een paar tellen la...
Soorten hypotheken van nu vergeleken met hypotheek... “Vroeger was alles anders dan nu.” Een uitspraak die zo uit je oma's mond kan rollen. Het klinkt erg cliché, maar er zit een kern van waarheid in. De ...

2 gedachtes over “Huizenmarkt in september: minder woningen verkocht

 1. Beste Libero aankoop,

  Ik zie allemaal bekende steden staan, waar huizen boven vraagprijs gaan.
  Maar hoe zit dat in dorpjes zoals Heveadorp, Doorwerth en Heelsum?
  Daar lijken de prijzen ook hoger te zijn – hoe komen jullie aan die data?

  Met vriendelijke groet,
  Dirk Jan

  1. Beste Dirk Jan,

   Het klopt inderdaad dat overal in Nederland, inderdaad ook in dorpen, de huizenprijzen stijgen. Onze data is afkomstig van het Centraal Bureau voor Statistiek. Kijk bijvoorbeeld eens naar https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/42/koopwoningen-ruim-7-procent-duurder. Misschien is deze link ook nog interessant voor je, al is de data hiervan wel ietsje ouder (augustus 2017). https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/29/ruim-een-kwart-van-de-woningen-verkocht-boven-de-vraagprijs-a1571430.

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Met vriendelijke groet,
   Roxanne
   Libero Aankoop

Comments are closed.