Huizenmarkt crisis in 2020? Dit is wat je moet weten.

Het coronavirus blijft de economie beïnvloeden. Zo ook de huizenmarkt, maar kunnen we spreken van een crisis? In dit blog onderzoeken we de status van de huizenmarkt crisis van 2020.

Recessie huizenmarkt of alleen minder oriënterende huizenkopers?

Volgens het Kadaster, het openbaar register van al het vastgoed, leek de coronacrisis in de eerste weken vooral de oriënterende huizenkoper te beïnvloeden. Het platform zag toen ruim een halvering van het aantal opvragingen van informatie (zoals de laatste verkoopprijs) over huizen. Het aantal verkochte woningen blijft stabiel. Als we dit gegeven combineren met de cijfers van het Kadaster, kunnen we concluderen dat vooral de orienterende kopers de situatie afwachten. Serieuze woningzoekers kopen ook tijdens de coronacrisis een huis.

Huizenmarkt crisis 2020: effect op vraag en aanbod

Door de invoering van de veiligheidsmaatregelen van het RIVM werden er in maart minder bezichtigingen ingepland. Vooral de oriënterende bezichtigingen werden niet meer ingepland of afgezegd. Dit leidde tot een daling in het aantal biedingen op huizen: er leek even een voorzichtige balans te ontstaan tussen de vraag en het aanbod op de krappe woningmarkt. Toch vonden er in april weer meer bezichtigingen plaats en werd er bij meer dan de helft van de woningen weer boven de vraagprijs geboden. Daarnaast is de bouw van nieuwe woningen door de coronacrisis stilgevallen, waardoor de vraag naar huizen weer vele malen groter zal worden dan het aanbod. Het woningtekort blijft dus tijdens de crisis aanhouden.

Wanneer stort de huizenmarkt in? Ontwikkeling huizenprijzen 2020

De huizenprijzen zijn al jaren aan het stijgen als gevolg van de krappe woningmarkt. Hier kan wel eens een einde aan komen door de coronacrisis. Economen van ABN Amro voorspellen ondanks het woningtekort echter een daling van de huizenprijzen in 2020 en 2021. Deze voorspelling is gebaseerd op twee factoren:

  • Minder inkomen. Het verminderde inkomen van vele Nederlanders als gevolg van de coronacrisis. Sommige mensen zullen hun baan verliezen. Hierdoor kunnen kopers minder lenen om een huis te financieren, en zullen de huizenprijzen dalen.

  • Minder verhuur. Particuliere beleggers zullen minder interesse hebben in de verhuur van hun vastgoed. Hierdoor stijgt het aanbod en dalen de huizenprijzen.

Hoe kun je anticiperen op de huizenmarkt crisis 2020?

Er blijft hoge vraag naar huizen, het aanbod blijft laag en de huizenprijzen zijn nu nog hoog. In 2020 gaan de huizenprijzen mogelijk dalen en leiden tot een huizenmarkt crisis. De ontwikkeling van de woningmarkt is afhankelijk van de duur van de coronacrisis. Om zo sterk mogelijk in je schoenen te staan bij de aankoop van een huis is het belangrijk dat je zo veel mogelijk weet over de woningmarkt. Hier kunnen wij je bij helpen! Volg de gratis online aankooptraining van Libero Aankoop. Hier leer je alles over de huidige woningmarkt en hoe jij het perfecte bod doet. Schrijf je nu in voor de gratis online aankooptraining en mis niets!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Vakantiewoning kopen In deze tijd van het jaar kun je de televisie nog niet aanzetten of de reclamespotjes voor reisorganisaties komen al voorbij. Het kan ook best zo zijn...
Dit is wat je moet weten over stadwonen Wonen in de stad. Voor de een is het heel vanzelfsprekend, terwijl de ander eigenlijk zijn hele leven al op het platteland of of in een dorp woont. Wi...
Single en een huis kopen, kan dat? Als alleenstaande kan het lastiger lijken een hypotheek rond te krijgen en neig je misschien naar huren. De woningmarkt is ook meer ingericht op stell...
Monumentaal pand kopen Droom jij er wel eens van om een monumentaal pand te kopen? Met een monument bezit je een meestal een uniek pand in Nederland. In dit blog vertellen w...