woningmarkt 2018

De huizenmarkt van 2018 tot nu toe

Ken je dat gevoel… Met spanning de Funda pagina openen en hopen dat er weer een nieuwe woning in jouw prijsklasse wordt aangeboden. Een paar tellen later klap je je laptop teleurgesteld dicht, omdat de woningen die jij zoekt allemaal ver boven jouw budget aangeboden worden. Hoe kom je ooit aan een woning? Wanneer stopt deze gekte op de woningmarkt? Kijkend naar de tussenstand voor 2018 kunnen wij het volgende zeggen.

Huizenprijzen op recordhoogte

Uit gegevens van het CBS en het Kadaster blijkt dat de huizenprijzen, ook in het tweede kwartaal van 2018, verder gestegen zijn. De huizenprijzen zijn hoger dan ooit. Dit is vooral het geval in de vier grootste steden. Bestaande woningen waren in het tweede kwartaal maar liefst 8,8% duurder dan in het eerste kwartaal van dit jaar. In provincie Flevoland vond de grootste stijging van huizenprijzen plaats, namelijk met maar liefst 11,6%.

Het gaat niet overal slecht

Hoewel er in grote delen van Nederland steeds minder woningen worden verkocht, steeg het aantal verkopen in Groningen. Dit is de enige provincie waar het aantal verkopen hoger lag dan het jaar hiervoor. De overige provincies lieten allemaal een daling zien ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017. De drie randprovincies en Friesland lieten hier de sterkste daling zien.

Stijging huizenprijzen verschillend per woningtype

De stijging van huizenprijzen die we eerder in dit blog noemden, is een gemiddelde stijging. Kijkend naar de woningtypen, zijn de verschillen nog groter. Zo ligt de prijs van een appartement momenteel ruim 13,5% boven het niveau van voor de crisis. De twee-onder-een-kappers liggen daarentegen nog 2,5% onder de prijs van toen en ook de vrijstaande woningen blijven achter.

Verkoop van het aantal appartement daalt aanzienlijk

Er is veel vraag naar appartementen, met name in de Randstad. Er ontstaat schaarste van appartementen, waardoor de verkoopprijzen explosief stijgen. Wanneer je naar het aantal verkopen van de afgelopen maand kijkt, zie je dat het aantal verkochte appartementen met maar liefst 19% is gedaald.

We begrijpen dat deze gegevens niet echt hoopvol zijn. Maar ga niet bij de pakken neerzitten, er bestaan namelijk echt wel mogelijkheden om kans te maken op een woning. Er worden namelijk nog steeds woningen verkocht, zowel met onderhandelingsruimte als bij biedingen (boven de vraagprijs). De manier waarop je te werk gaat, speelt op de huidige woningmarkt een steeds grotere rol. Zorg daarom dat je goed voorbereid aan de slag gaat en dat jij de gunfactor binnenhaalt! Hoe? Wij vertellen je dit graag in onze gratis online aankooptraining.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

5 Gouden tips voor onderhandelen over een huis Als je een huis gaat kopen, wil je natuurlijk zo min mogelijk voor de woning betalen. Goed onderhandelen, maar hoe doe je dat precies? Wij geven jou o...
Krijg jij nog wel een huis? De huidige situatie op... Er moet snel iets veranderen, anders gaat de huizenmarkt op slot. Voor het eerst in dertien jaar tijd staan er minder dan 100.000 bestaande woningen t...
Help! Er zijn meerdere bieders op een huis! Zin in een wedstrijdje? Dan zou je op zoek kunnen gaan naar een nieuwe woning. De woningmarkt is immers zo krap, je moet een lange adem én diepe zakke...
Makelaarsverhalen – Hoe eerdere ervaringen m... Regelmatig krijg ik de vraag of een aankoopmakelaar wel nut heeft bij de aankoop van een woning. Het gaat dan met name om woningen in steden als Amste...