huis zoeken - dit moet je weten

Een huis zoeken: dit moet je van tevoren weten

Veel mensen gaan vol goede moed het internet op om een huis te zoeken. Maar al na twee minuten scrollen komen zij erachter dat een woning vinden moeilijker is dan gedacht. Om het juiste huis te vinden, moet je namelijk eerst weten wat dat juiste huis voor jou eigenlijk is. Pak pen en papier er maar bij, want na het lezen van deze blog weet jij precies wat je wilt!

1. Bepaal je budget voordat je een huis gaat zoeken

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag die jij jezelf moet stellen voor je een woning gaat zoeken. Wat is je budget? Een huis kopen dat veel duurder is dan je eigenlijk kunt betalen, is nooit een goed idee. Je steekt jezelf onnodig in de schulden en krijgt te maken met torenhoge lasten. Maak daarom, voor je begint met zoeken, een afspraak met een hypotheekadviseur, bijvoorbeeld via Moneywise. Hij of zij kan jou precies vertellen wat je kunt lenen en wat je budget is om een huis te kopen. Dit maakt een huis zoeken meteen veel makkelijker.

2. Woning zoeken: nieuwbouw of bestaande bouw?

Dan is het tijd om te bedenken wat bij jou past: een karakteristieke bestaande woning of juist een nieuwbouwwoning waarvan jij de eerste bewoner wordt. Dit is heel erg bepalend voor de manier waarop jij een woning gaat zoeken. Twijfel je nog of je een bestaand huis of een nieuwbouwhuis wilt kopen? Wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

3. Op welke locatie ga je huizen zoeken?

Waar wil je eigenlijk wonen? Waarschijnlijk heb je wel een idee in welke plaats je wilt gaan wonen, maar heb je ook al nagedacht over de buurt? Houd hierbij ook rekening met reistijd naar werk en naar de school van de kinderen. Als je geen zin hebt om uren achter het stuur te zitten, kun je beter geen huis zoeken dat flink uit de buurt ligt.

4. Huis zoeken? Bedenk in wat voor buurt je wilt wonen.

De buurt waarin het huis staat, is heel erg bepalend. Daarom is het slim om alvast na te denken over de voorzieningen. Bij de aankoop kun je nog denken “ach wat maakt het uit dat de dichtstbijzijnde bushalte vijf kilometer uit de buurt ligt”, maar in de praktijk valt dit vaak erg tegen. Schrijf dus voor het woning zoeken al op wat jij graag in de buurt wilt hebben. Denk aan scholen, speeltuinen voor de kinderen, supermarkten, treinstations, enzovoorts.

5. Woning zoeken met genoeg ruimte

Bepaal hoeveel ruimte je eigenlijk nodig hebt, zodat je gerichter een woning kunt zoeken. Stel jezelf hiervoor een aantal vragen:

  • Hoeveel slaapkamers en badkamers zijn er nodig?
  • Wil ik een tuin of volstaat een balkon?
  • Wil ik een aparte kamer waar de kinderen kunnen spelen en televisie kunnen kijken?
  • Is er een aparte ruimte nodig om te werken of studeren?
  • Is er behoefte aan een hobbykamer?
  • Is een logeerkamer nodig?
  • Hoeveel opslagruimte heb ik nodig?

6. De toekomst schetsen tijdens het naar huizen zoeken

Stel: je hebt de perfecte woning gevonden. Helemaal jouw smaak, mooie locatie en genoeg kamers. Of toch niet? Een huis kopen doe je niet voor even, het zou dan ook zonde zijn als je binnen drie jaar alweer moet verhuizen door een gebrek aan ruimte. Houd daarom nu alvast rekening met de toekomst. Wil je bijvoorbeeld kinderen? Houd dit dan in je achterhoofd als je een woning gaat zoeken.

De perfecte woning gevonden, en dan?

Yes! Je hebt je eisenlijstje gemaakt aan de hand van de punten hierboven, bent een huis gaan zoeken en jouw droomwoning kwam tevoorschijn. Ook na de bezichtiging ben je nog steeds enthousiast en sta je te popelen om een bod uit te brengen. Maar hoe hoog moet dat bod zijn? En welke ontbindende voorwaarden moeten erbij? Zeker met de huidige situatie op de huizenmarkt is een woning bemachtigen steeds moeilijker geworden.

Voorkom dus dat je een verkeerd bod uitbrengt en jouw droomwoning misloopt! De aankoopexperts van Libero Aankoop hebben jarenlange ervaring met het aankopen van woningen. Een bijkomend voordeel is dat de verkopende makelaar werkt liever samen met een expert dan met een particulier, aangezien hij dan zeker weet dat het traject na de acceptatie van het bod goed en professioneel verloopt. Bovendien kun jij met al jouw vragen bij de aankoopmakelaar terecht in plaats van bij de verkopende makelaar. Dit scheelt hem veel werk, waardoor jouw bod eerder wordt geaccepteerd. 

Jij wilt toch ook die perfecte woning niet mislopen? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie door te bellen naar 088-4303022 of ons contacformulier in te vullen.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Dit moet je weten over bouwtechnische keuring huis Wist je dat je als koper van een woning moet voldoen aan de onderzoeksplicht? Met andere woorden je bent als koper verplicht om onderzoek te doen naar...
5 tips huis kopen voor gegarandeerd succes Een huis kopen is op de huidige woningmarkt best lastig. Er is veel concurrentie, de huizenprijzen zijn hoog en je hebt eigen geld nodig. Om een wonin...
Bezichtig jouw droomwoning Op zaterdag 2 April is het weer zover. De NVM Open Huizen Dag, bezichtig jouw droomwoning! Want tijdens deze dag staan bij veel huizenverkopers de deu...
Het verzekeren van je huis Als je de eigenaar van je nieuwe woning bent geworden, het tekenen van de contracten rond is en de inrichting klaar is, dan houdt het geregel helaas n...