eerste huis kopen

Ik wil een huis kopen!

Een eerste woning kopen is hartstikke leuk, maar ook ontzettend spannend! Er komt veel op je af waar je nog niet eerder over hebt nagedacht. Welk type huis wil je bijvoorbeeld precies? Hoeveel geld kun je lenen bij een geldverstrekker? En hoe zat het ook alweer met een hypotheek voor starters? Libero Aankoop helpt graag en praat je in dit blog helemaal bij. Lees dus snel verder!

Een huis kopen als starter

Zit je er aan te denken om voor het eerst een huis te kopen? Daar komt veel bij kijken en je moet je verdiepen in zaken waar jij je nog niet eerder mee bezig hebt gehouden. Begin daarom met uitgebreid oriënteren. Kijk als eerste goed naar wat jouw mogelijkheden zijn op financieel gebied. Het is belangrijk om te weten hoeveel je kunt lenen en hoeveel geld je precies nodig hebt buiten jouw spaargeld om. Er zijn enkele voordelen als je een huis wilt kopen als starter, zoals de Starterslening. Het verschilt per gemeente of er een regeling voor starters op de woningmarkt geldt, dus kijk dit goed na bij jouw gemeente.

Zoek de droomwoning die bij je past

Wanneer je precies weet wat de financiële mogelijkheden zijn, kun je gerichter gaan zoeken naar jouw droomhuis. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een onderhoudsvrij huis of juist voor een klushuis. Let ook goed op de gebreken van een woning. Iedere bouwperiode wordt gekenmerkt door bepaalde kwaliteiten en gebreken van woningen. Als je goed weet wat je wilt, kun je direct bepalen uit welke bouwperiode jouw eerste huis moet zijn. Ook is het slim om te denken aan de lange termijn. Als je bijvoorbeeld graag kinderen wilt (of misschien al kinderen hebt), kijk je anders naar een huis dan wanneer je er met zijn tweetjes in gaat wonen.

Zorg voor een goed bod op jouw eerste huis

Heb je een mooi huis gevonden en wil je graag een bod doen? Te veel betalen voor jouw droomwoning kan natuurlijk niet te bedoeling zijn. Zorg er wel voor dat het eerste bod niet te laag is. Met de huidige krapte op de woningmarkt is er niet altijd ruimte voor een heel laag openingsbod, want je loopt het risico dat iemand anders de woning voor jouw neus wegkaapt! Je moet er dus een balans vinden in jouw eerste bod. Bij een goed openingsbod houd je rekening met het volgende:

  • De woningwaarde (dat is niet per se de vraagprijs!);
  • Hoe lang de woning al te koop staat;
  • Jouw maximale hypotheek;
  • Concurrentie.

Als je een eerste bod hebt uitgebracht, zul je misschien moeten gaan onderhandelen. Het is belangrijk om al zeker te weten dat je de financiering rond krijgt, dan heb je direct een voorsprong op de concurrentie. Voor de verkopende partij is het namelijk fijn om te weten dat jij sowieso de financiering rond kunt krijgen.

Een hypotheek voor starters

Zodra jouw bod geaccepteerd is, kun je de hypotheek gaan afsluiten. De hoogte van de hypotheek is gebaseerd op de taxatiewaarde van de woning. Vanaf 1 januari 2018 kun je nog maar 100% van de taxatiewaarde lenen. Kosten koper dien je dus zelf te financieren. Voor onderhoud aan de woning kun je nadenken over een bouwdepot, Starterslening of regeling voor verduurzaming van de woning. Deze regelingen zijn het bekijken waard en geven soms nét dat beetje extra om jouw nieuwe huis perfect te maken.

Heb jij jouw perfecte woning nog niet gevonden? Download dan ons gratis e-book over de zoektocht naar de woning die écht bij je past. Voor nog meer handige aankooptips zou je onze gratis online aankooptraining eens moeten volgen. Hier geven we in slechts een uur tijd antwoord op alle vragen die je maar kunt bedenken over de aankoop van jouw droomwoning!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Top 10 duurste woningen in Amsterdam De krappe woningmarkt doet gekke dingen met de huizenprijzen. Zo loopt de winst op een gemiddelde woning in Amsterdam al snel op naar een gemiddelde v...
Huizenmarkt crisis in 2020? Dit is wat je moet wet... Het coronavirus blijft de economie beïnvloeden. Zo ook de huizenmarkt, maar kunnen we spreken van een crisis? In dit blog onderzoeken we de status van...
Jouw woning kopen in 6 stappen! Je bent er uit, het wordt nu echt tijd om op zoek te gaan naar jouw droomwoning. Een eigen woning kopen waar je nog jarenlang plezier van gaat hebben....
Volgende huis kopen, hoe gaat dat? Een tweede huis kopen gaat net even anders dan de aankoop van jouw eerste huis. De financiën zijn vaak anders omdat je al een huis hebt. Daarnaast heb...