Foto van een stel in een deuropening.

Een huis kopen? Maak deze 5 blunders niet!

Wil jij een huis kopen? Pas dan op dat je deze 5 veelgemaakte koop-blunders niet maakt. We hebben je gewaarschuwd!

De gemaakte blunders bij een huis kopen

Een huis kopen is lastig. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden en hier worden dan ook veel fouten in gemaakt. Om jou te helpen bij jouw zoektocht naar een woning willen we voorkomen dat jij deze blunders maakt bij het kopen van een huis! Daarom hebben we uitgezocht wat de meest gemaakte fouten van huizenkopers zijn. Lees snel verder, want hier komen de 5 meest gemaakte koopbloopers, mét tips om ze te voorkomen!

1) Huizen-verliefdheid leidt tot de grootste koopblunders

De blooper: Al bij de eerste bezichtiging helemaal verliefd worden op een huis brengt grote risico’s met zich mee. Je weet wat ze zeggen: “Liefde maakt blind”. Overhaast de aankoop van de woning niet, want er kunnen toch verborgen gebreken aanwezig zijn. Daarnaast kan de verkopende partij je enthousiasme opmerken en dit tegen je gebruiken in de onderhandelingen over de prijs.

Hoe voorkom je dit: Laat het huis voor de aankoop altijd bouwkundig keuren. Blijf rustig en zakelijk in de communicatie met de verkoopmakelaar. En geloof niet alles wat de taxerende makelaar zegt…

2) Let op de bestemming van een pand

De blooper: Er zijn veel verbouwde huizen die eerder een school, scheepswerf of boerderij waren. Zo’n bijzonder huis kopen is tegenwoordig erg populair. Maar er bestaat ook nog zoiets als een bestemmingsplan. Het zou dus maar zo kunnen dat je een boerderij koopt en dat na de koop blijkt dat de bestemming agrarisch moet blijven. Daar zit je dan met jouw romantische boerderijtje…Waar je niet in mag wonen!

Hoe voorkom je dit: Check altijd wat de bestemming van het pand of perceel is en of er een mogelijkheid bestaat om die te wijzigen. Het bestemmingsplan kun je altijd opvragen bij jouw gemeente. Je kunt digitaal het bestemmingsplan inzien of een hardcopy bekijken in het stadskantoor.

3) Teken geen ‘voorlopig’ koopcontract

De blooper: Om andere gegadigden voor te zijn, kan het soms slim lijken om een voorlopig koopcontract te tekenen. Dit moet je niet doen! Een voorlopig koopcontract is namelijk gewoon een contract, waar je dus aan vast zit.

Hoe voorkom je dit: Je komt hier alleen onderuit als je een beroep doet op de bedenktijd van drie dagen of als je een beroep kan doen op een ontbindende voorwaarde.

4) Onderhandel goed met je makelaar

De blooper: Misverstanden met aankoopmakelaars komen veel voor: onduidelijke bonusregelingen, wat doe je zelf en waar betaal je voor, om maar een paar voorbeelden te noemen. Een aankoopmakelaar wil graag zoveel mogelijk verdienen, maar je wilt natuurlijk een huis tegen een zo laag mogelijke prijs.

Hoe voorkom je dit: Vergeet nooit te onderhandelen met jouw aankoopmakelaar!

5) Bezoek verschillende adviseurs

De blooper: Een financieel expert is ideaal als je zelf geen zin hebt om in de materie van hypotheken te duiken. Let er alleen wel op dat je een goede, betrouwbare financieel adviseur hebt. Er worden namelijk veel verkeerde financiële adviezen gegeven.

Hoe voorkom je dit: Kies niet direct voor de eerste financieel adviseur die je tegen komt, maar zoek nog even verder. Dit kan je een hoop gedoe besparen.

Ga goed voorbereid aan het werk en maak geen bloopers met de aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’. Zij hebben verstand van zaken en weten exact hoe zij de absolute bodemprijs van de woning kunnen bereiken. Vraag een gratis adviesgesprek aan en kijk naar de mogelijkheden.