Huis kopen zonder vast arbeidscontract

Een huis kopen zonder vast arbeidscontract: kan dat?

Kun je een huis kopen zonder vast contract? In dit artikel lees je de mogelijkheden voor het kopen van een woning zonder vast arbeidscontract.

Huis kopen zonder vast contract

Tegenwoordig zijn vaste arbeidscontracten steeds zeldzamer. Zo vanzelfsprekend als dit in het verleden was, is dit al lang niet meer. Werkgevers zijn huiverig bij het afsluiten van vaste contracten, met als gevolg dat steeds meer arbeidskrachten een kortlopend contract hebben van bijvoorbeeld een jaar. Deze contracten kunnen natuurlijk wel tot op zekere hoogte verlengd worden. Sommige mensen gaan van het ene tijdelijke contract naar het andere, al dan niet bij verschillende bedrijven, waardoor je in feite wel een vast inkomen hebt. Soms kan zo’n tijdelijk arbeidscontract ook over gaan in een vast contract. Op een gegeven moment wil je dan misschien een huis kopen. Kan dit wel zonder de zekerheid van een vast arbeidscontract?

Kan je een hypotheek afsluiten zonder vast contract?

Voor het kopen van een huis is vaak een hypotheek nodig. Een hypotheek afsluiten voor iemand zonder vast arbeidscontract is niet ideaal voor hypotheekverstrekkers. Wat als het contract namelijk niet verlengd wordt, en de koper raakt werkloos? Dit biedt geen zekerheid aan de hypotheekverstrekker. Gelukkig voor mensen zonder vast contract zijn er wel hypotheekverstrekkers die dan alsnog een hypotheek aanbieden, al zullen niet alle banken hier voor open staat. Wanneer het zeker is dat je tijdelijke contract niet verlengd wordt, zullen banken niet bereid zijn om je een hypotheek te verstrekken. Zonder vast contract is het wel mogelijk om in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Huis kopen zonder vast contract met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Wat houdt de NHG eigenlijk in? Als je een lening afsluit om een woning te kopen of als je al een woning bezit en deze wilt verbouwen, kun je NHG krijgen. Met NHG geef je je geldverstrekker zekerheid dat je hypotheek wordt terug betaald, ook onder bepaalde omstandigheden. In geval van werkloosheid, echtscheiding, inkomensdaling, overlijden partner of arbeidsongeschiktheid springt NHG (eigenlijk de Stichting Waarborg Eigen Woningen achter NHG) bij. Woningbehoud heeft de voorkeur, maar wanneer dit echt niet lukt, neemt de Stichting Waarborg Eigen Woningen de restschuld over onder voorwaarden. Je betaalt dan minder hypotheekrente, maar wel eenmalige kosten. NHG kun je aanvragen bij je hypotheekverstrekker of tussenpersoon. Die beoordeelt of je aan de voorwaarden van NHG (Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen) voldoet. Met NHG geef je de hypotheekverstrekker dus wél de zekerheid dat je hypotheek betaald kan worden, ook als jouw tijdelijke contract niet verlengd zou worden.

Wanneer kom je in aanmerking voor NHG?

Om in aanmerking te kopen voor NHG dien je de afgelopen drie jaar een vast inkomen te hebben gehad. Soms wordt ook als voorwaarde een woonlastenverzekering gesteld, voor het geval je arbeidsongeschikt raakt. Daarnaast heb je een werkgeversverklaring en een intentieverklaring nodig.

  • Werkgeversverklaring: hierin staat een overzicht van jouw inkomen.
  • Intentieverklaring: hierin staat een verklaring van je werkgever waarin staat dat de werkgever de intentie heeft het tijdelijke dienstverband voort te zetten.

Hypotheek afsluiten als ZZP’er of freelancer

Wanneer je ZZP’er of freelancer bent, is je situatie nog net weer wat anders dan bij een kortlopend arbeidscontract. Je hebt immers niet een contract met een vast inkomen. Een werkgevers- of intentieverklaring is dan ook niet mogelijk. Voor ZZP’ers en freelancers is het desalniettemin wel mogelijk om een huis te kopen. Daarvoor is een verklaring omtrent het inkomen en vermogen nodig. Hypotheekverstrekkers willen deze vaak voor de laatste drie jaar hebben. Hiermee toon je aan of je daadkrachtig genoeg bent om een hypotheek te betalen. De hoogte van de financiële daadkracht bepaalt dan of je in aanmerking komt voor een hypotheek.

Kortom, het vergt iets meer moeite om als tijdelijke arbeidskracht, ZZP’er of freelancer een woning te kopen, maar het is zeker niet onmogelijk!

Is het duidelijk wat je kunt lenen en wil je graag jouw droomhuis kopen met behulp van een aankoopmakelaar? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hoe je toch een huis kunt kopen in 2019 Ben jij van plan om een huis te kopen in 2019? De stijging van de huizenprijzen in 2019 vlakt af, maar dat betekent helaas niet dat het eenvoudig is o...
Landelijk wonen tips die je niet wilt missen! Bij landelijk wonen denk je al snel aan een lieflijk boerderijtje met een paar kippen die de hele dag heerlijk op jouw erf rondscharrelen. Landelijk w...
Monumentaal pand kopen Droom jij er wel eens van om een monumentaal pand te kopen? Met een monument bezit je een meestal een uniek pand in Nederland. In dit blog vertellen w...
Bezichtigingstips nodig? De beste op een rij Tips voor het bezichtigen van een woning zijn al vaker voorbij gekomen in deze blogreeks. Dat is niet voor niets, want de bezichtiging is een belangri...