huis kopen met samenlevingscontract

Samen een huis kopen zonder trouwen

Jullie willen samen een huis aankopen. Dit is natuurlijk een grote stap. In het verleden was het voor de meeste mensen belangrijk om eerst te trouwen voordat ze gingen samenwonen, maar tegenwoordig gebeurt dit steeds minder. Als je getrouwd bent, heb je alles op papier geregeld. Maar hoe gaat het dan als je samen een huis wilt kopen en níet getrouwd bent? Daar zullen we je nu alles over vertellen.

Samen een huis kopen: samenlevingscontract opstellen


Waarom een samenlevingscontract? Om te beginnen is een samenlevingscontract erg belangrijk wanneer je samen een woning gaat kopen. Je zou kunnen stellen dat een samenlevingscontract dan noodzakelijk is. Hiermee is de woning namelijk echt van jullie samen. Daarnaast worden ook afspraken over waardevermeerdering en -vermindering goed gedekt met een samenlevingscontract. Wanneer je niet getrouwd bent en ook geen samenlevingscontract hebt, kunnen er problemen ontstaan wanneer een van jullie overlijdt. In het ergste geval kan het dan zo zijn dat de officiële erfgenamen, de ouders, de woning overnemen en jou of je partner het huis uit zetten. Laat daarom afspraken op papier zetten door een notaris.

Samenlevingscontract inhoud

Je kunt van alles in het samenlevingscontract zetten, zo lang dit in overeenstemming is met de wet. Het zijn afspraken tussen jou en je partner. In het contract kun je afspraken zetten over het delen van de inkomsten en de kosten van de huishouding. Het kan zijn dat jullie allebei een verschillend aandeel in de hypotheek hebben, bijvoorbeeld als een van beide een groter inkomen heeft. Deze verdeling leg je vast in het samenlevingscontract. En nog iets om bij stil te staan, is: hoe gaat het als jullie onverhoopt uit elkaar gaan? Je staat er liever niet bij stil, maar als je zaken rondom de verdeling van de inboedel en dergelijke alvast vastlegt voor het geval dat, kan dit een hoop gedoe schelen wanneer dit echt zou gebeuren. Ditzelfde geldt voor overlijden: hoe doen jullie het dan met de erfenis van de ander?

Geen samenlevingscontract

Wil je een woning kopen zonder samenlevingscontract? Dan heb je niks om op terug te vallen, wat een heleboel ruzie en discussies op kan leveren. Staat de woning bijvoorbeeld alleen op naam van je partner, dan kan deze je zo op straat zetten. Kortom, stel ten minste een notarieel samenlevingscontract op als je samen een huis gaat kopen!

Geregistreerd partnerschap

Je kunt ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Het verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap is dat je bij trouwen elkaar het ‘ja-woord’ moet geven. Dit is bij een geregistreerd partnerschap niet verplicht. Daarnaast kan een geregistreerd partnerschap (als je geen minderjarige kinderen hebt) buiten de rechter om geëindigd worden. Om een huwelijk te ontbinden, moet je altijd naar de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap kun je, net als bij een huwelijk, kiezen tussen gemeenschap van goederen of onder partnerschapsvoorwaarden.

Fiscaal partnerschap

Wanneer je trouwt, een geregistreerd partnerschap hebt of een notarieel samenlevingscontract hebt, ben je automatisch fiscale partners. Ook alleen al samen eigenaar van een woning zijn en daar samenwonen, is voldoende om elkaars fiscale partner te zijn. Een fiscaal partnerschap heeft voor- en nadelen.

Voordelen fiscaal partnerschap

Voordelen kun je hebben wat betreft belastingaangifte. Zo mag je bepaalde aftrekposten, inkomsten en het vermogen onderling verdelen voor de belasting. Ook wat betreft schenken en erven kun je voordelen hebben. Je kunt bijvoorbeeld schenkingen naar je partner doen (bijvoorbeeld schulden afbetalen), zonder dat dit fiscale gevolgen heeft. Wanneer je een samenlevingscontract met wederzijdse zorgverplichting hebt opgesteld, heb je recht op een hogere vrijstelling voor de erfbelasting. Daarnaast kun je als partner recht hebben op de erfenis indien dit zo is vastgelegd, terwijl je zonder samenlevingscontract niets zou erven.

Nadelen fiscaal partnerschap

Een fiscaal partnerschap heeft ook nadelen. Bij toeslagen wordt het inkomen van jou en je partner bij elkaar opgeteld. Je totaalinkomen wordt daardoor hoger, wat betekent dat je mogelijk minder toeslagen ontvangt. Daarnaast kunnen sommige aftrekposten ook negatief uitpakken, bijvoorbeeld bij donaties. Als je periodiek doneert aan een goed doel mag je deze donaties aftrekken van de belasting, als je minstens 1% van je inkomen doneert. Hierbij telt ook het inkomen van je partner mee, waardoor de grens om fiscaal af te mogen trekken hoger ligt. Als je allebei nog een koopwoning hebt en samen gaat wonen, kan het fiscaal partnerschap ook nadelig zijn. Je hebt maar één keer recht op hypotheekrenteaftrek, dus als je een van de woningen nog moet verkopen, dan heb je bij die woning geen recht meer op hypotheekrenteaftrek als je fiscale partners bent.

Je bent hoe dan ook wel fiscale partners als je samenwoont in een koophuis dat jullie beide bezitten, dus aan de nadelen van het fiscaal partnerschap is helaas niet zo veel te doen. Uiteraard is het wel goed om stil te staan bij de gevolgen van een fiscaal partnerschap. Kortom, om samen een huis te kopen is een notarieel samenlevingscontract wel noodzakelijk. Nu is het aan jullie of je daarvoor gaat, of toch een geregistreerd partnerschap of zelfs een huwelijk? Ga voor wat jullie prettig vinden!

Ben je aan het oriënteren op de woningmarkt? Dan is onze gratis online aankooptraining echt iets voor jou! Hier leer je in een uur alle ins en outs van de huidige woningmarkt. Je hoeft er de deur niet voor uit, onze webinar volg je online vanuit je luie stoel. Schrijf je snel gratis in, want er zijn slechts 500 plaatsen!

Gratis online aankooptraining
Gouden Aankoop doen? Volg dan onze online aankooptraining!

Heb je liever direct contact met ons? Dat is natuurlijk geen probleem. De aankoopexperts van Libero Aankoop helpen je graag bij de aankoop van een woning. Neem vrijblijvend contact op!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Zo kunnen ouders garant staan voor de hypotheek Je hebt de leukste woning van Nederland gevonden! Nu alleen nog een hypotheek om deze leuke woning te kunnen financieren. Maar wat als je niet genoeg ...
Het financiële plaatje – hypotheek en starte... Wat zijn jouw financiële mogelijkheden? Ben je al bij een hypotheekadviseur geweest? Of heb je al een check gedaan op internet? Een starterslening kan...

4 gedachtes over “Samen een huis kopen zonder trouwen

 1. Mijn vriend gaat op zijn naam een huis kopen.
  Zowel zijn huis als mijn huis worden binnenkort verkocht.
  We gaan daarna samen in zijn huis wonen.
  Het nieuwe huis staat op zijn naam. Ik heb een negatieve maar wel herstelde bkr registratie met einddatum.
  wat is nu verstandig, eerst hem het huis zelf laten kopen en pas naderhand als alles rond is een samenlevingscontract opstellen of trouwen onder voorwaarden?

  1. Als jouw vriend de woning alleen op zijn naam gaat kopen dan is er niets aan de hand. Als jullie dan later gezamenlijk eigenaar willen worden kunnen jullie dat achteraf regelen.
   Willen jullie direct gezamenlijk eigenaar worden? Dan kan dat ook alleen op zijn loonberekening. Jullie hypotheekadviseur zal jullie hierbij kunnen helpen.

 2. Mijn partner en ik zijn onze woningen aan het verkopen en willen samen een woning kopen. Ik vraag mij af hoe het zit met het erfrecht naar de kinderen toe. In feite zou ik willen dat de kinderen geen aanspraak kunnen maken op ons bezit. Is dat mogelijk?

  1. Beste Mar,

   Wij helpen je graag verder. Je kunt het beste even contact met ons opnemen (info@liberoaankoop.nl of 088-4303022). Dan kijken we samen met jou naar de mogelijkheden.

   Hylke – Libero Aankoop

Comments are closed.