huis kopen met studieschuld?

Een huis kopen: hoe zit het met mijn studieschuld?

Lenen tijdens de studie, menig student doet dit. 10% van de studenten leent zelfs geld om later een huis te kunnen kopen. Een studieschuld wordt echter meegenomen wanneer iemand een hypotheek wil afsluiten. Is lenen om te sparen dus wel zo slim? En hoeveel invloed heeft die schuld op de hypotheek?

Goed nieuws voor mensen met studieschuld

Tot oktober 2015 werd de complete studieschuld meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Dat hield dus in, dat als je in totaal € 30.000 had geleend, er ook werd gerekend met een schuld van € 30.000, ongeacht of je inmiddels al bijvoorbeeld € 25.000 had afgelost. De Kamer heeft onlangs besloten om je studieschuld op een andere manier mee te nemen in de berekening van je hypotheek. Vanaf nu wordt gekeken naar de eventuele extra aflossingen die je hebt gedaan. Heb je enkel via de reguliere manier afgelost? Dan wordt er gekeken naar je startschuld. Maar heb je tussendoor bijvoorbeeld €7.000 extra afgelost? Dan wordt er gerekend met een studieschuld van €23.000. Heb je dus extra afgelost, dan kun je meer hypotheek krijgen!

Maximale hoogte van de hypotheek

Met een studieschuld kun je dus prima een hypotheek afsluiten, alleen telt de schuld wel mee als het gaat om het bedrag dat je kunt lenen. Met een schuld houd je namelijk minder geld over voor maandelijkse lasten zoals een hypotheek. Een studieschuld wordt wel minder zwaar gewogen dan een andere lening.

Oude leenstelsel vs. nieuwe leenstelsel

Bij het berekenen van het maximale hypotheekbedrag kijkt je hypotheekverstrekker naar: inkomsten uit werk, eventuele schenkingen en bestaande leningen. Een studieschuld valt dus onder de bestaande leningen. In hoeverre de schuld meetelt, hangt af van uit welk leenstelsel je studieschuld komt. Een schuld uit het oude leenstelsel (vóór 1 juli 2015) telt voor 0,75% mee in de lastenberekening en een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel (vanaf 1 juli 2015) voor 0,45%.

Geen BKR-registratie

Je bent niet verplicht om je studieschuld op te geven, want deze schuld staat niet geregistreerd bij BKR. De hypotheekverstrekker kan dus niet zomaar controleren of je een studieschuld hebt. Toch is het altijd verstandig om dit wél op te geven. Als je dit verzwijgt, kunnen je lasten te hoog worden, waardoor er later betaalproblemen kunnen ontstaan. Je bank zal dan minder coulant zijn, wat eveneens geldt voor Nationale Hypotheek Garantie. Kom je in de problemen en blijkt dat je je studieschuld hebt verzwegen, dan zal de NHG je niet helpen. Meld je schuld dus altijd bij de hypotheekverstrekker, ook als dit invloed heeft op je hypotheek.

Sparen voor bijkomende kosten

Aangezien je door een studieschuld een lagere hypotheek kunt krijgen, is het dus niet per se handig om geld te lenen om opzij te zetten voor de hypotheek. Er is echter wel iets waar het wél handig voor is, en dat zijn de bijkomende kosten. Je mag namelijk een hypotheek van 101% van de koopsom afsluiten. Deze 1% is voor de bijkomende kosten. Echter zijn de bijkomende kosten in de praktijk vaak 5-6%. Je kunt dus niet de gehele koop met de hypotheek financieren. Dat betekent dat je dus een deel van eigen spaargeld moet betalen, waaraan een studielening kan bijdragen.
Kortom, het ligt aan de situatie of het handig is om te lenen. Het is altijd nog het slimst om zo min mogelijk te lenen en zoveel mogelijk zelf te sparen, maar een studielening kan in sommige gevallen een handige uitkomst zijn.

Bronnen: Wegwijs, SNS Bank, Rabobank

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Een huis kopen of huren op latere leeftijd Wat is nu wijsheid als je al wat ouder bent? Huren of toch een huis kopen? Vaak komt deze vraag bij senioren naar boven wanneer ze hun huis verkocht h...
Hoe kies ik een aankoopmakelaar die bij mij past? Wanneer je voor het eerst een woning wilt aankopen, komt er veel op je af. Een van de eerste dingen die je je daarbij moet afvragen, is of je de aanko...
Het NWWI-taxatierapport Als je een woning wilt kopen, moet je een taxatie laten uitvoeren. De waarde van de woning wordt dan bepaald. Een taxatie kan om verschillende redenen...
5 x valkuilen bij een huis kopen in het buitenland Droom jij ook van de hectiek in Nederland ontvluchten en je terugtrekken in je tweede huis op een zonnige plek, dat is de droom van veel Nederlanders....

2 gedachtes over “Een huis kopen: hoe zit het met mijn studieschuld?

Comments are closed.