huis kopen op inschrijving

Wat je moet weten over huis kopen op inschrijving

Op de huidige woningmarkt is er steeds vaker sprake van een populaire woning. Dit houdt in dat er veel geïnteresseerden zijn voor één woning. Voor de verkoper is dit natuurlijk erg gunstig, maar wat betekent dat voor jou? Wanneer er sprake is van veel geïnteresseerden wordt er vaak een inschrijving georganiseerd. Wat dit inhoudt en wat jij als koper moet weten leggen we uit in dit blog.

Wat betekent huis kopen op inschrijving?

Wanneer de verkopende partij merkt dat er meerdere belangstellenden zijn voor het kopen van de woning kan hij besluiten om een inschrijving te organiseren. Dit betekent eigenlijk niets meer dan dat je als geïnteresseerde binnen, een vooraf bepaalde termijn, direct een eindbod neerlegt. In veel gevallen wordt dit voorafgegaan door een open huis waar alle geïnteresseerden in een bepaald tijdsbestek de woning kunnen bezichtigen.

Huis kopen met meerdere bieders

Wanneer de verkopende partij overgaat tot een inschrijving, worden eventuele lopende onderhandelingen stopgezet. Alle geïnteresseerden voor de woning brengen voor een gestelde termijn een bod uit. Met andere woorden; iedereen krijgt een gelijke kans om mee te bieden. Omdat je niet weet welk bod de andere bieders uitbrengen, bestaat de kans dat je een hoger bod uitbrengt om jouw kansen te vergroten. Er wordt vaak gedacht dat een inschrijving een truc is om jou meer te laten betalen voor de woning. Dit is echter in de meeste gevallen niet zo, want wat heeft een inschrijving voor zin als er niet echt meerdere geïnteresseerden voor de woning zijn?

Wat moet je bieden op een huis bij inschrijving?

Er bestaat geen formule voor het uitbrengen van het juiste bod. Er zijn echter wel enkele factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat bieden op een huis bij inschrijving. Met stip op nummer één staat het doen van een goed bod. Er is immers geen mogelijkheid om te onderhandelen. Zorg dus dat je weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn en biedt niet meer dan je kunt of wilt. Denk ook na over de ontbindende voorwaarden. Heb je geen hypotheek nodig voor de financiering, dan hoef je de voorwaarden onder voorbehoud van financiering niet op te nemen. Dit is voor de verkoper vaak een pré, omdat dat onzekerheid wegneemt. Laat echter geen ontbindende voorwaarden achterwege om meer kans te maken. Heb je ze nodig, neem ze dan ook mee bij het uitbrengen van je bod. Doe je dit niet, dan kan dit nare gevolgen hebben.

De gunfactor

Het is niet zo dat de verkoper altijd het hoogste bod kiest. De gunfactor komt hier zeker ook bij aan bod. De verkoper kan je de woning bijvoorbeeld gunnen wanneer je een lager bod, maar betere voorwaarden hebt. Ook kan je eruit springen omdat je een aankoopmakelaar in hebt geschakeld. De verkopende partij weet dat de kans op mislukken dan kleiner is. In de meeste gevallen wordt er binnen 24 uur na de sluiting van de inschrijving bekend gemaakt wie er gekozen is.

Jouw bod geaccepteerd, wat nu?

Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd door de verkoper! Het was goed genoeg om alle andere bieders achter je te laten. De volgende stap is de opmaak van de koopakte. Zodra de koopovereenkomst is getekend, is de koop voor de verkoper bindend. Jij als koper hebt dan nog drie dagen bedenktijd. Zodra de bedenktijd is verstreken kun je enkel van de koop afzien door een beroep te doen op de ontbindende voorwaarden.

Kansen vergroten

Hierboven noemden we het al even… Wanneer je een huis gaat kopen op inschrijving dan kun je je kansen vergroten door het inschakelen van een aankoopmakelaar. Het is zelfs bewezen dat je met een aankoopmakelaar van Libero Aankoop drie keer meer kans maakt op de woning, dan wanneer je het zonder aankoopmakelaar probeert. Wij verlenen onze dienst op basis van no cure, no pay. Dit houdt in dat er geen kosten worden gerekend als we niet tot een prijsakkoord komen. Wil jij jouw kansen op jouw droomwoning vergroten en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Was dit voor jou nuttige informatie? Laat het ons weten!
   
Bedankt voor je input!

 

Related Post

Geef een reactie