huis kopen met studieschuld

Huis kopen met studieschuld, hoe zit dat?

Een huis kopen met studieschuld klinkt zo af en toe als een onmogelijke opgave, maar niets is minder waar. Er zijn genoeg mogelijkheden voor een hypotheek terwijl je nog een studieschuld hebt. In dit blog leggen we uit hoe jouw studieschuld en hypotheek tóch samen kunnen gaan.

Studieschuld en hypotheek

Wil je een huis kopen met studieschuld? Dat kan best, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je kunt namelijk minder lenen doordat je een studieschuld hebt opgebouwd. Ook al staat een studieschuld niet BKR-geregistreerd, de hypotheekadviseur wil er wel van weten. Het aflossen van een studieschuld heeft namelijk invloed op jouw maandelijkse financiën, je houdt immers minder geld over voor het aflossen van een hypotheek. Voor jezelf is het ook belangrijk om de studieschuld te melden aan de hypotheekadviseur om te voorkomen dat je in de knoei komt met de maandelijkse lasten.

Studieschuld aflossen

Het kan een slim idee zijn om jouw studieschuld af te lossen voor je een hypotheek gaat aanvragen. De hypotheekverstrekker neemt namelijk de originele schuld mee in de berekeningen, aangezien jouw maandelijkse aflossing daar op gebaseerd is. Als je dus nog maar een kleine schuld over hebt en het is financieel mogelijk om dit af te lossen, doe het dan! Bij de berekeningen van de hypotheek valt dan jouw gehele studieschuld weg. Als je nog zoveel studieschuld hebt dat aflossen voor het aanvragen van een hypotheek onmogelijk is, dan kun je het geld voor het extra aflossen beter gebruiken als spaargeld.

Huis kopen met studieschuld van voor 1 juli 2015

Je ziet het goed, er zijn twee regelingen wat betreft studieschuld en hypotheek. Dit heeft te maken met het oude leenstelsel en het nieuwe leenstelsel. Is jouw studieschuld voor 1 juli 2015 opgebouwd, dan betaal je elke maand 0,75% van de oorspronkelijke studieschuld terug. We geven even een voorbeeld om het duidelijker te maken. Als je € 15.000 geleend hebt van DUO, betaal je iedere maand € 112,50 terug (dat is 0,75% van € 15.000).

Huis kopen met studieschuld van na 1 juli 2015

Heb jij na 1 juli 2015 een studieschuld opgebouwd? Dan geldt er een andere regeling wat betreft het aflossen van die schuld. Je betaalt 0,45% van het oorspronkelijke bedrag terug per maand. Dit heeft invloed op de maandelijke lasten en dus ook op de hoogte van jouw toekomstige hypotheek. Met een studieschuld van € 15.000 betaal je maandelijks € 67,50 (0,45% van € 15.000) aan aflossing. Een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel heeft dus minder invloed op jouw maximale hypotheek dan een studieschuld uit het oude stelsel.

Studieschuld hypotheek 2021

Op Prinsjesdag 2020 is aangekondigd dat de studieschuld vanaf 2021 minder zwaar gaat meewegen bij de berekening van de maximale hypotheek. De exacte cijfers zijn nog niet bekend, maar hou dit even in je achterhoofd als je op het punt staat een huis te kopen!

Een huis kopen is altijd spannend en er komt heel veel op je af, zeker als het de eerste keer is dat je een huis gaat kopen. Om goed voorbereid op pad te gaan, hebben wij een gratis online aankooptraining voor je ontwikkeld. In slechts 1 uur kom je alles te weten over de huidige woningmarkt! Hiervoor hoef je niet eens van de bank te komen, je volgt onze gratis online aankooptraining vanuit huis. Schrijf je vandaag nog in en profiteer!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Het juiste bod doen op een huis – zo doe je dat! Je hebt een prachtig huis bezichtigd en weet het zeker: hier wil jij graag wonen. De volgende stap is een bod uitbrengen. Maar hoe bepaal je hoe hoog ...
Woningprijzen weer gestegen: zó koop je een huis v... Slecht nieuws voor de woningzoeker. De huizenprijzen zijn in 2017 al flink gestegen en ook de maand juli is daar geen uitzondering op: afgelopen maand...
Hypotheekrenteaftrek, wat houdt dat in? Zodra je een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit krijg je te maken met hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek. Koop je je eerste huis, dan ha...
WOZ-waarde stijgt voor het eerst in 6 jaar Slecht nieuws voor huizenbezitters. De kans bestaat namelijk dat je volgend jaar meer belasting moet gaan betalen. De WOZ-waarde stijgt namelijk. Voor...