7 tips voor een huis kopen in het buitenland

Als je een huis wilt kopen in het buitenland, kan dat verschillende redenen hebben. Wat jouw reden ook is, wij hebben 7 onmisbare tips voor je op een rijtje gezet.

Redenen voor een huis kopen in het buitenland

Misschien ben je op vakantie en wordt je aandacht getrokken door de etalage van de plaatselijke verkoopmakelaar. Misschien zit je op je werk en besef je je dat je klaar bent met de dagelijkse sleur en de koude temperatuur van ons kikkerlandje. Of misschien is er wel een hele andere reden… In elk geval: jij wilt een huis kopen in het buitenland. Daar hebben wij x onmisbare tips voor.

Tip 1: Check je fiscale zaken

Het is belangrijk dat jij al je fiscale zaken goed op orde hebt voordat je een huis in het buitenland gaat kopen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het kopen van een vakantiehuis of het daadwerkelijk verhuizen naar een huis in het buitenland. Als je een vakantiehuisje koopt dan:

  • Kun je voor bepaalde Europese landen bij sommige banken een Nederlandse hypotheek afsluiten. Hiervoor moet je wel aan bepaalde eisen voldoen die te maken hebben met het gezamenlijk inkomen en de prijs van de woning. Het hypotheekaanbod is beperkt.
  • Of kun je een hypotheek in het betreffende land afsluiten. Dit geeft ruimere keuze in hypotheken, maar bindt je wel aan strenge eisen omdat je niet in het land zelf woont.
  • Valt de woning in belasting box 3, wat inhoudt dat de hypotheek niet in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.

Als je in het huis in het buitenland gaat wonen dan sluit je daar een hypotheek af. De belasting hangt af van het land waar je gaat wonen.

Tip 2: Pas op voor schuldovername

In Nederland hoef je je geen zorgen te maken om de schulden van de vorige eigenaar. Dit is anders als je een huis gaat kopen in het buitenland. In sommige landen is het namelijk zo dat jij de schuld van de vorige eigenaar van het huis dat je koopt overneemt. Denk hierbij aan hypotheekschulden en achterstallige betalingen van gemeentelijke belastingen.

Tip 3: Het huis staat niet bij maar 1 makelaar te koop

In Nederland is het altijd zo dat een woning maar bij 1 makelaar te koop staat. Dit is in het buitenland lang niet altijd het geval: een huis kan te koop staat bij meerdere makelaars die met elkaar concurreren. Check daarom voordat je een huis koopt of hij niet te koop staat voor een betere prijs bij een andere partij.

Tip 4: Bied in het laagseizoen

Als je op vakantie in het hoogseizoen een huis tegen bent gekomen waar je verliefd op bent geworden, breng dan niet halsoverkop een bod uit. Dit is een logische kwestie van vraag en aanbod: in de vakantie zijn er opeens heel veel mensen die op zoek zijn naar een huis, waardoor de vraagprijzen sterk stijgen. Het is beter om te wachten tot het hoogseizoen voorbij is voordat je onderhandelt over de verkoopprijs.

Tip 5: Verdiep je in de lokale wetgeving

Voordat je een huis koopt in het buitenland is het heel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de lokale wetgeving. Deze kan namelijk erg verschillen van Nederlandse wetgeving. Zo heb je in Zwitserland als buitenlander een vergunning nodig voor het kopen van een huis. Zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan!

Krijg een gratis e-book
Leer alles over waarom een bouwkundige keuring nodig is

Tip 6: Ga zelf bezichtigen

Koop nooit een huis zonder dat je hem zelf hebt bezichtigd. Op de foto’s kan alles er perfect uitzien, maar wellicht zijn er verborgen gebreken die je alleen tegenkomt als je zelf langsgaat. Laat daarnaast altijd een bouwkundige keuring uitvoeren. Zo weet je precies wat je koopt en zul je niet vervelend verrast worden.

Tip 7: Wees je bewust van alle kosten

Deze tip geldt eigenlijk niet alleen voor het kopen van een huis in het buitenland, maar voor iedere aankoop: houd rekening met alle kosten die komen kijken bij het kopen van een woning. De verkoopprijs is niet het enige wat je betaalt. Denk bij het kopen van een huis altijd aan de volgende kosten:

  • Notariskosten
  • Overdrachtsbelasting
  • Makelaarskosten
  • Lokale lasten
  • Renovatie- en onderhoudskosten

Ben jij geïnteresseerd in de woningmarkt? Dan hebben wij de perfecte nieuwsbrief voor jou. Hiermee houden wij jou op de hoogte over alles over de woningmarkt, al onze nieuwe blogs en meer! Ben jij enthousiast geworden? Schrijf je dan nu gratis in voor de nieuwsbrief van Libero Aankoop.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Eigen huis of huurhuis? Dit maakt je het gelukkigs... Je twijfelt al een tijdje: ga je kopen of huren? Aan beide zitten voor- en nadelen. Een huurhuis gaat gepaard met flexibiliteit, maar tegelijkertijd z...
Hoe gaat het aankoopproces? De zoektocht naar jouw droomwoning kan enorm veel tijd kosten. Want hoe weet je nou voor de volle honderd procent zeker dat dit de woning is waar jij ...
Open Huizen Dag, ben jij er al klaar voor? Morgen is het weer zo ver. De NVM Open Huizen Dag. Tijdens deze dag staan bij ruim 37.000 woningen de deuren wijd open. Wie weet kom jij jouw droomwon...
4x Stress bij een huis kopen: zo houd je het hoofd... Ervaar jij stress bij het huis kopen? Je bent lang niet de enige. Nu het aanbod op de toch al krappe huizenmarkt blijft dalen en de vraag stijgt, ligt...