hoe zit het met erfpacht

Een huis kopen met erfpacht, hoe zit dat?

Deze week behandelen we weer een veelgestelde vraag uit onze online aankooptraining. Dit keer staat het onderwerp erfpacht centraal. Een huis kopen met erfpacht, hoe zit dat en wat komt daar allemaal bij kijken? Wij leggen het uit.

Wat is erfpacht?

Of de woning nou in Limburg of in Amsterdam staat, op kleigrond of op zand, een woning staat op grond. Je hoort ook wel de termen kavel of perceel voorbij komen, maar dat betekent hetzelfde als grond. Als je een woning gaat kopen kan dat een woning zijn op “eigen” grond. Je koopt dan een woning én de grond waarop de woning staat. Maar het kan ook zijn dat je een huis koopt met erfpacht. Dit betekent dat je enkel de woning koopt, maar dat de grond in bezit blijft van de grondeigenaar. Jij huurt de grond dan van de eigenaar en betaalt daarvoor erfpachtcanon. Dit houdt in dat je een periodieke vergoeding betaalt aan de grondeigenaar.

Huis kopen met erfpacht

Ook vandaag de dag staan er nog veel woningen op grond met erfpacht. Wat houdt dit in voor jou als koper? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij:

Voordelen

De prijs van woningen waarop erfpacht rust is vaak erg aantrekkelijk. De prijs van de grond wordt namelijk niet meegerekend in de verkoopprijs, waardoor de woningprijs (een stuk) lager ligt. Dit kan dus heel gunstig zijn wanneer je een niet al te groot budget hebt en/of starter bent.

Erfpacht is fiscaal aftrekbaar. Je kunt de betaalde erfpachtcanon bij de belastingaangifte aftrekken van je belastbaar inkomen.

Je kunt de erfpachtcanon vooruitbetalen of afkopen. Het is mogelijk om de erfpachtcanon voor langere tijd vooruit te betalen of zelfs af te kopen.
Let op: Wanneer je de erfpachtcanon voor langere tijd afkoopt, is deze niet fiscaal aftrekbaar. Als je hier een lening voor afsluit, is de rente over deze lening wel aftrekbaar van het belastbaar inkomen.

Nadelen

Geldverstrekkers zijn niet altijd even toeschietelijk als het om een woning met een erfpachtcanon gaat. Het is daarom verstandig om samen met een hypotheekadviseur naar een koop met erfpachtcanon te kijken.

Wanneer je het recht van erfpacht koopt, word je geen eigenaar van de grond maar erfpachter. Je bouwt dus geen vermogen op over de grond.

De erfpachtcanon kan stijgen, waardoor je geen zekerheden hebt over de erfpachtkosten.

Huizen met erfpacht kunnen heel gunstig zijn om te kopen omdat de prijzen lager liggen. Toch is het ook een feit dat een huis met erfpacht moeilijk verkoopbaar is. Juist omdat je geen grondeigenaar wordt, maar extra kosten zult houden ten aanzien van de “pacht”.

Erfpacht en hypotheek

Als je hoteldebotel bent van dat ene leuke huis en de erfpachtcanon voor lief neemt, is het tijd om je te gaan verdiepen in de mogelijkheden voor een hypotheek. Een bank zal kijken naar je verdiensten en je financiële verplichtingen. Daarnaast moet je de volgende documenten aanleveren voor een hypotheekaanvraag:

  • Geldig legitimatiebewijs;
  • Werkgeversverklaring en / of intentieverklaring (bij een tijdelijk contract);
  • Loonstrook(en);
  • Jaaropgaven;
  • Recente afschriften van bank- en spaarrekening(en);
  • Pensioenoverzicht;
  • Lijst met eventuele schulden;
  • Koopakte.

Bij deze partij kun je onafhankelijk online advies krijgen ten aanzien van erfpacht en hypotheek?

Wat kan Libero Aankoop voor jou betekenen?

Bij Libero Aankoop vind je alle informatie die je nodig hebt om van jouw woningaankoop een topaankoop te maken. Volg bijvoorbeeld onze GRATIS online aankooptraining, waarin wij jou in slechts een uur tijd voorzien van alle benodigde informatie. Laat je de aankoop toch liever over aan een aankoopmakelaar? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij nemen graag alle tijd voor jou om jouw situatie te bespreken, zodat jouw woningaankoop een topaankoop wordt!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Alles wat jij moet weten over het overgangsrecht v... Wat is overgangsrecht van een hypotheek en heb jij hiermee te maken? Wij leggen uit wat het overgangsrecht inhoudt en wat voor invloed het heeft op jo...
Drie tips bij een verhuizing met overbrugging Ga jij binnenkort verhuizen en heb je een overbruggingsperiode in een ander huis? Dan wil je vast jouw spullen goed inpakken, zodat alles straks nog n...
De ultieme huis bezichtigen gids Een huis bezichtigen is een belangrijk moment. Je komt erachter of het huis geschikt is voor jou en kunt belangrijke informatie inwinnen. Daarom is he...
Strategie, tactiek en tips bij bieden op een huis Wil je een huis kopen? Lees alles over de beste strategie, tactiek en tips bij het bieden op een huis in dit blog. Strategie bepalen bij bieden o...