5 x valkuilen bij een huis kopen in het buitenland

5 x valkuilen bij een huis kopen in het buitenland

Droom jij ook van de hectiek in Nederland ontvluchten en je terugtrekken in je tweede huis op een zonnige plek, dat is de droom van veel Nederlanders. Zie je het al voor je… de blauwe zee, het witte strand waar jouw droomhuis vlakbij staat? Toch kan een aankoop van dat droomhuis een nare nasmaak opleveren wanneer je in één van de volgende valkuilen stapt. Lees hier de vijf meestvoorkomende valkuilen bij een woning kopen in het buitenland.

1. Woning staat bij meerdere makelaars in de verkoop

Waar het in Nederland heel normaal is dat een woning slechts bij één makelaar in de verkoop staat, is het in Duitsland, Frankrijk en Spanje heel normaal dat de woning bij meerdere makelaars in de verkoop staat. Daarbij kan de vraagprijs per makelaar variëren. Wanneer je een huis wilt kopen in één van deze landen, check dan altijd goed of hij bij meerdere partijen in de verkoop staat. Kies dan voor de makelaar bij wie de woning het scherpst geprijsd is. Houd wel in gedachten dat een andere makelaar al een onderhandeling gestart kan zijn voor de woning. Dit is namelijk niet altijd bekend bij de makelaar bij wie de woning ook in de verkoop staat. Je kunt dit overigens altijd proberen te achterhalen door contact op te nemen met de andere verkopende makelaars.

2. Openstaande schulden

In sommige landen is het heel gebruikelijk dat je bij de aankoop van de woning ook de schulden van de woning en eventueel van de vorige eigenaar overneemt. Wanneer je hier niet op bedacht bent kan het je duur komen te staan. Bij deze schulden kun je denken aan hypotheekschulden, lokale belastingen en achterstallige betalingen voor gas, water en elektra. Check dit dus goed voordat je akkoord gaat met de aankoop.

3. Lokale wetgeving? Geen idee…

Het is belangrijk dat je je verdiept in de lokale regels, zodat je weet wat wel en wat niet kan. Zo heb je in Zwitserland bijvoorbeeld een vergunning nodig wanneer je daar als buitenlander een woning wilt kopen. Zo zijn er meerdere landen met extra regels voor buitenlanders die een woning willen kopen. Verdiep je hier dus goed in.

4. Bieden in het hoogseizoen, doe het niet!

Wanneer je in het hoogseizoen het plan vat om een eerste of tweede woning in het buitenland te gaan kopen, kun je beter even wachten. In het hoogseizoen liggen de prijzen vaak hoger dan in het laagseizoen. Het kan dus echt lonen om een woning te zoeken buiten het hoogseizoen.

5. Oeps, fiscale zaken niet gecheckt…

Wanneer je een lening afsluit voor een vakantiehuis, dan mag je de hypotheekrente niet aftrekken. Je moet je de woning zelfs opgeven in box 3. Let op, want ook in het buitenland moet je belasting betalen voor het bezit van een vakantiehuisje. Wanneer en hoeveel belasting je moet betalen verschilt per land. Er zijn landen die enkel belasting vragen wanneer je de woning verhuurt en in andere landen ben je alleen belasting verschuldigd als je de woning uitsluitend zelf gebruikt.

Schakel een aankoopmakelaar in

Wanneer je een woning gaat kopen in het buitenland doe je er goed aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Of je nou op slag verliefd bent geworden op een huis op de Canarische eilanden of toch gaat voor die prachtige woning in de Zwitserse Alpen: de regionale aankoopmakelaar kent de wet- en regelgeving van het land en daarbij ook de woningmarkt. Wij hebben voor jou het gratis e-book met 101 aankooptips gemaakt om je op weg te helpen!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Zo kunnen ouders garant staan voor de hypotheek Je hebt de leukste woning van Nederland gevonden! Nu alleen nog een hypotheek om deze leuke woning te kunnen financieren. Maar wat als je niet genoeg ...
De huidige situatie op de woningmarkt – stijging h... Net binnen: de cijfers over de situatie op de woningmarkt van augustus 2017. De gekte op de huizenmarkt blijft en ook de stijging van de huizenprijzen...
Bezichtigen? 3 oktober Open Huizen Dag! Over precies een maand is het weer zo ver: de NVM Open Huizen Dag! Op zaterdag 3 oktober stellen tienduizenden woningbezitters hun huis open voor bezi...
Zo maak je kans op een woning op deze krappe wonin... Op de huidige krappe woningmarkt is het lastig om een geschikte woning te kopen. Libero Aankoop vertelt in dit blog hoe je tóch een mooie woning koopt...