huis bezichtigen tips

7x Tips huis bezichtigen als een expert!

Wow, dit is hem dan… de woning van je dromen! Een super locatie, voldoende slaapkamers en in perfecte staat. Geen twijfel mogelijk, deze woning moet jij zien! Een huis bezichtigen is het moment om te kijken of de prachtige foto’s op Funda de realiteit weergeven, maar ook om te checken of je net zo enthousiast wordt van de woning in real life als van de foto’s. Een huis bezichtigen kan veel relevante informatie geven, welke weer zinvol kan zijn tijdens de onderhandelingen. Gebruik de volgende tips om goed voorbereid een woning te bezichtigen.


Tips huis bezichtigen als een expert

Dat je bij het bezichtigen van een woning de kozijnen en de kruipruimte moet checken is voor velen niet geheel onbekend. Ook het open van keukenkastjes en met een knikker checken of de vloer gelijk is, wordt veelal wel gedaan. Maar het stellen van de juiste vragen is hele andere koek. Juist door het stellen van vragen krijg je hele andere informatie. Deze informatie geeft jou een kijkje in de kaarten van de verkoper en dat kan je helpen tijdens de onderhandelingen. Wij zetten de meest waardevolle vragen voor je op een rij.

1. Heeft de verkoper al een andere woning gevonden?

Wanneer je kunt achterhalen of de verkopende partij al een andere woning heeft gevonden, dan kan dit jouw onderhandelingspositie ten goede komen. Want wie zit er nou te wachten op dubbele woonlasten? Niemand toch! De verkopende partij zal het dus maar wat fijn vinden om zijn woning te verkopen. Hoeveel invloed dit kan hebben, heeft ook weer te maken met de termijn waarop de verkoper zijn nieuwe woning kan betrekken. Vraag hier dus ook even naar.

2. Wat is de reden van verkoop?

Er zijn natuurlijk vele reden denkbaar waarom een woning te koop wordt gezet. Maar er zijn redenen die voor jou heel gunstig uit kunnen vallen. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding, wens om te immigreren of een baan aan de andere kant van het land. In de meeste gevallen is de verkopende partij dan bereidwilliger om in prijs te zakken. Er kan ook een hele andere reden zijn, bijvoorbeeld vanwege de buren, een onrustige buurt of de staat van de woning. Wat het antwoord ook is, het is altijd nuttig voor jou als koper. Het kan zinvol zijn ten aanzien van jouw onderhandelingspositie en anderzijds ook voor jouw beeld van de woning. Want wil je in een huis wonen in een onrustige buurt?

3. Hoelang is de woning in het bezit geweest van de verkoper?

Wanneer blijk dat de huidige eigenaar de woning slechts korte tijd in zijn of haar bezit heeft gehad en nu alweer wenst te verhuizen, dan kán dit te maken hebben met de woning of de omgeving van de woning. Probeer daarom te achterhalen wat de verkoopgeschiedenis van de woning is. Hebben eerdere eigenaren ook maar kortstondig in de woning gewoond? Probeer dan helder te krijgen wat daarvan de reden is. Stel jezelf ook de vraag of de woning dan nog langer interessant voor jou is.

4. Meerdere bieders op een huis?

Wanneer je jouw droomwoning hebt gevonden, wil je in geen enkel geval dat er iemand anders met “jouw” woning vandoor gaat. Om niet voor verrassingen komen te staan is het zinvol om te informeren naar eventuele andere geïnteresseerden voor de woning. Vraag dan ook hoeveel het er zijn en of er al een bod is uitgebracht. Meer informatie over “meerdere bieders op een huis” vind je hier.

5. Wat zijn de gemiddelde kosten voor het onderhoud van de woning?

Het is begrijpelijk dat je het liefst een woning koopt waarbij weinig onderhoudskosten om de hoek komen kijken. Daarom is het zinvol om te informeren naar de kosten die de verkoper gemiddeld kwijt is per jaar kwijt. Vraag ook na wat er recent nog is gedaan (bijv. schilderen van de kozijn) en wat er eventueel nog aan vervanging toe is. Zo krijg je een goed beeld van de extra kosten na de koop.

6. Gebreken… wat is de oorzaak?

Wanneer je een woning bezichtigt dan kijk je bijvoorbeeld ook naar vochtplekken en scheuren in de muur. Maar ook naar de kruipruimte en het hang en sluitwerk van deuren en ramen. Mocht je hieraan iets opvallen, vraag de verkopende partij dan wat de reden van deze gebreken zijn. Het is ook zinvol om te vragen wat de verkoper reeds heeft gedaan om dit te voorkomen/ te verbeteren. Dit geeft jou een idee van eventuele kosten die er nog bij komen.

7. Wat zijn de kosten voor gas, water en licht?

Ieder huishouden is natuurlijk anders…de één doucht zich twee keer per dag en de ander om de dag. Bij de één draait de vaatwasser dagelijks en bij de ander niet. Maar het is wel zinvol om te informeren naar de kosten voor gas, water en licht, zodat je een indicatie hebt van de kosten. Vraag direct ook even naar het energielabel van de woning.

Je hoeft het niet alleen te doen!

Een woning bezichtigen is een leuke en belangrijke stap in het proces van een woning kopen. Een bezichtiging geeft vaak de doorslag of je de woning wel of niet wilt kopen. Het is dus zaak om goed voorbereid op pad te gaan. Bovengenoemde tips voor huis bezichtigen helpen daar zeker bij! Heb je behoefte aan nog meer tips? Download dan ons gratis e-book “De perfecte bezichtiging begint hier!” vol met tips om een woning te bezichtigen of schrijf je in voor onze GRATIS online aankooptraining. Tijdens deze training staan we ook stil bij het bezichtigen van een woning en is er gelegenheid om vragen te stellen. Je hoeft het dus niet alleen te doen!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hoe kies ik een aankoopmakelaar die bij mij past? Wanneer je voor het eerst een woning wilt aankopen, komt er veel op je af. Een van de eerste dingen die je je daarbij moet afvragen, is of je de aanko...
Huizenmarkt in september: minder woningen verkocht In september 2017 werden er, voor het eerst in tijden, minder woningen verkocht. Dat blijkt uit de cijfers die zojuist bekend werden gemaakt. Maar ook...
Bouwtechnische keuring Goed nieuws! Je bent samen met de verkopende partij tot een prijs overeengekomen voor de aankoop van jouw droomwoning. Het belangrijkste wat je nu nog...
Een huis kopen: hoe zit het met mijn studieschuld? Lenen tijdens de studie, menig student doet dit. 10% van de studenten leent zelfs geld om later een huis te kunnen kopen. Een studieschuld wordt echte...

Één gedachte over “7x Tips huis bezichtigen als een expert!

  1. elke tip is goud waard,en ik heb er heel wat gekregen zo,overigens bij het kopen van een woonboot(mijn droomhuis\)gelden de zelfde aankoopregels dan bij een huis met een tuin of nog beter een erf(ook een droomhuis voor mij)

Comments are closed.