situatie woningmarkt

De situatie op de woningmarkt: grootste stijging huizenprijzen in 16 jaar tijd

In oktober kwam iedereen weer terug van vakantie. Dat was te merken op de huizenmarkt, want de woningen gingen afgelopen maand weer als warme broodjes over de toonbank. Er is dan ook weer veel nieuws over de woningmarkt. Wij hebben de belangrijkste updates voor je verzameld, zodat jij niet meer alle kranten door hoeft te spitten.

Grootste stijging huizenprijzen in 16 jaar tijd

De stijging van huizenprijzen is al gaande sinds juni 2013, maar oktober was goed voor de sterkste stijging van huizenprijzen sinds 2002. Een bestaande koopwoning was afgelopen maand 8,2 procent duurder dan een jaar eerder. Het prijsniveau is nu ongeveer even hoog als in mei 2007.

Weer meer woningen verkocht

In oktober werden er minder huizen verkocht dan in september, maar wel 16,2% meer vergeleken met een jaar eerder. Totaal gingen er vorige maand 20.143 huizen over de toonbank. In Drenthe was de toename van verkochte woningen ten opzichte van vorig jaar het grootst en in Noord-Holland het kleinst. Dit komt waarschijnlijk door het huizentekort in de randstad, er staan simpelweg te weinig huizen in de verkoop om de vraag aan te kunnen.

WOZ waarde is weer gestegen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekendgemaakt dat de WOZ waarde voor het tweede jaar op rij is gestegen. Op 1 januari 2017 was de gemiddelde WOZ waarde van een woning €216.000, dit is 3,3% hoger dan in 2016. Dit is ongunstig voor huizenbezitters, een hogere WOZ waarde betekent onder andere dat je meer belasting moet betalen.

Het Rijk gaat een actievere rol spelen

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, maakte onlangs bekend dat Het Rijk een actievere rol gaat aannemen op de woningmarkt. Het gaat vooral om de stedelijke gebieden, aangezien de huizenmarkt hier het meest onder druk staat. Ollongren wil afspraken gaan maken met gemeenten, woningcorporaties, bouwers en investeerders, zodat de de bouw van woningen versneld kan worden.

Hoorzitting over situatie Amsterdamse huizenmarkt

Er komt binnenkort een hoorzitting over de rol van beleggers op de Amsterdamse woningmarkt. De namen van diverse vastgoedbazen zijn aan het licht gekomen, waardoor de gemeenteraad de situatie wil onderzoeken. Zo bezit Prins Bernhard privé en via zijn bedrijven maar liefst 590 adressen in Nederland. 349 hiervan bevinden zich in Amsterdam.

Het is al langer bekend dat vermogende vastgoedbeleggers gretig gebruikmaken van de vraag naar woningen in Amsterdam. Omdat zij de woning vaak direct kunnen afrekenen (en dus geen voorbehoud van financiering nodig hebben), winnen zij het vaak van de consument. Het gevolg hiervan is een stijging van huizenprijzen op de Amsterdamse huizenmarkt.

Bemachtig jouw droomwoning

De huizenmarkt is oververhit, waardoor het steeds lastiger wordt om een woning te krijgen. Doordat het aanbod beperkt is en de stijging van de huizenprijzen doorzet, is de kans groot dat je meer gaat bieden dan je eigenlijk kunt betalen. Een aankoopmakelaar kan jou beschermen tegen de druk die jij voelt om een huis te vinden. Door onze jarenlange ervaring en expertise kunnen we jou uitstekend adviseren en helpen die mooie woning te bemachtigen. Wil je meer informatie of ons inschakelen? Neem contact met ons op!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hoe kan ik een woning kopen met een klein budget? De paniek op de huizenmarkt is voelbaar. Het lijkt wel of iedereen nú een woning wil kopen. De huizenprijzen stijgen steeds verder. En dan reist de vr...
5 koopbloopers die jij niet moet maken als je een ... Wil jij een huis kopen? Pas dan op dat je deze 5 veelgemaakte koop-blunders niet maakt. We hebben je gewaarschuwd! Welke blunders maken huizenkopers?...
De huidige situatie op de woningmarkt – stijging h... Net binnen: de cijfers over de situatie op de woningmarkt van augustus 2017. De gekte op de huizenmarkt blijft en ook de stijging van de huizenprijzen...
Dit wordt de woningmarkt 2019 De woningmarkt van 2018 werd gekenmerkt door stijgende huizenprijzen, huizen waarop flink boven de vraagprijs werd geboden en huizen die binnen no-tim...