Afbeelding van een houten huisje in het gras

Het bestemmingsplan: alles wat je echt moet weten

Op iedere woning en op ieder stukje grond zit een bestemmingsplan. Dit kan variëren van woongebied tot industrie tot natuurgebied. Maar wat is een bestemmingsplan nou eigenlijk? En kun je hier veranderingen in laten aanbrengen als je dat wilt? In dit artikel krijg je antwoord op al je vragen!

Wat is een bestemmingsplan?

In een bestemmingsplan legt de gemeente vast welke functies op welke plaats zijn toegestaan. Ook staan er in dit plan de regels waar de functie aan moet voldoen. Denk hierbij aan de bouwhoogte en afstand tot de buren. Het plan heeft twee functies. De eerste functie is het vastleggen en beheersen van iets wat er al is. Daarnaast heeft een bestemmingsplan de functie om iets nieuws mogelijk te maken.

Hoe ziet een bestemmingsplan er uit?

Het plan bestaat uit drie onderdelen:

  • De regels van het plan. Dit zijn alle regels die beschrijven welke functies op de locatie zijn toegestaan, en waaraan de functie moet voldoen. De regels zijn een bindend onderdeel.
  • Een verbeelding of plankaart. Dit is een digitale of papieren kaart waarop de bestemming wordt aangegeven.
  • De toelichting. Hierin worden de regels en de verbeelding verder uitgelicht. Ook dit onderdeel is een bindend deel.

Kan een bestemmingsplan worden aangepast?

Wanneer je op je grond een schuur wilt bouwen, moet je bij de gemeente navragen of dit mag volgens de regels op jouw grond. Wanneer het niet mag binnen de regels, maar de gemeente wel wil meewerken aan de bouw van je schuur, dan kan het bestemmingsplan worden aangepast. In dat geval moet de gemeente een nieuw plan vaststellen of een afwijkingsbesluit nemen. Of een gemeente aan jouw plannen wil meewerken, mag de gemeente zelf beslissen. Zolang de besluitvorming van de gemeente past binnen de regels van de overheid, is de gemeente verantwoordelijk voor de bestemmingsplannen. Daarnaast is de gemeente volgens de wet verplicht om de plannen eens per tien jaar te vernieuwen.

Wat is het “vigerende bestemmingsplan”?

Het plan dat op dit moment rechtsgeldig is op een locatie, heet het vigerende bestemmingsplan. Dit wordt ook wel het geldende plan genoemd. Zodra er een wijziging in het plan heeft plaatsgevonden, is het nieuwe plan het vigerende bestemmingsplan.

Hoe weet ik welk bestemmingsplan mijn grond heeft?

Via ruimtelijkeplannen.nl kun je meer informatie krijgen over de regels m.b.t. jouw grond. De gemeente is verplicht om hun plannen via deze website aan te bieden. Zo kan iedereen gemakkelijk vinden met welk plan en regels ze rekening moeten houden.

 

Ben jij van plan een huis te kopen in 2021? Dan moet je nu beginnen met de voorbereiding. Elimineer alle onzekerheid over het aankopen van een woning door de gratis online aankooptraining van Libero Aankoop te volgen. Hierin leer je in een uur welke fouten je niet moet maken bij het aankopen van een woning, hoe je een goed startbod neerlegt en nog veel meer. Schrijf je nu in en koop succesvol een woning aan.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Maak kennis met onze woningassistent Ken je dat, je bent uren aan het zoeken naar de juiste informatie en het eindresultaat is niet bepaald om te juichen? Dit kan heel frustrerend zijn, h...
Minder vertrouwen in de huizenmarkt De afgelopen tijd waren de berichten op de huizenmarkt erg positief. De rente was laag en de huizen waren relatief goedkoop. Dit zorgde ervoor dat het...
Is jouw hypotheekrente ook historisch laag? De hypotheekrente van hypotheekaanbieders is deze maand alweer verlaagd. De hypotheekrente was de laatste periode al laag en is daarmee nu historisch ...
De beste voorbereiding voor de NVM Open Huizen Dag Morgen staat de NVM Open Huizen Dag weer op de agenda. De dag waarop je zonder afspraak en geheel vrijblijvend verschillende woningen kunt bekijken en...