Gunfactor: hoe hoog is die van jou?

Deze 11 onderdelen bepalen jouw gunfactor bij het kopen van een huis

20 september 2023 (geüpdatet)
20 september 2023 (geüpdate)

Je gunfactor zegt iets over jou. De verkoper gunt jou het huis, terwijl je misschien niet het hoogste bod hebt gedaan. Hij ziet jou het liefst in zijn woning wonen. Waarom? Dat kan van alles zijn. Het is vaak gebaseerd op een gevoel. En op dat gevoel kun jij als koper inspelen. Jij kunt zelf jouw gunfactor beïnvloeden.

Jouw gunfactor beïnvloeden

@liberoaankoop Jouw gunfactor verpest jouw kans op een koopwoning: 11 tips om je gunfactor te vergroten. #hoekoopjeeenhuis #huiskopen #funda #gunfactor #koophuis #koopwoning ♬ Home Improvement - Main Version - lokohighman

Jij kunt zelf jouw gunfactor positief, maar ook negatief beïnvloeden. Er zijn 11 onderdelen die van invloed zijn op de gunfactor. 

  • Hoogste bod.
    Bied je het hoogste bod? Dan is dat natuurlijk enorm van invloed op je gunfactor. Verkopers willen graag hun huis zo goed mogelijk verkopen.
  • Verklaring van financiële situatie.
    Dit is een verklaring die je bij je hypotheekadviseur kan opvragen. Hierin staat dat ze op basis van de verstrekte gegevens geen problemen verwachten met het verkrijgen van de hypotheek. De verkoper weet hierdoor dat de kans groot is dat jij de financiering rond kan krijgen. Dat vergroot jouw gunfactor.
  • Aankoopmakelaar.
    Met een aankoopmakelaar heb je direct meer kans dat de verkopende makelaar voor jouw bod gaat. Waarom? Omdat hij graag aan een collega verkoopt. De verkoper vindt het heel positief dat jij een expert hebt ingeschakeld. Zij weten namelijk dat een aankoopmakelaar minder tot geen fouten maakt. Dat scheelt weer tijd!
  • Verkoper kennen.
    Als je de verkoper kent, dan kan dat jouw gunfactor vergroten. Het is dan wel belangrijk dat je de verkoper op een positieve manier kent. 
  • Duidelijk maken dat je geen belegger bent.
    De meeste verkopers willen niet dat hun woning in handen van een belegger valt. Dus als jij duidelijk aangeeft dat jij geen belegger bent, dan wordt jouw gunfactor direct een stuk groter.
  • Overdrachtsdatum.
    Geef jij aan dat je flexibel bent in de overdrachtsdatum? Dan is dat ook van positieve invloed op jouw gunfactor. Je geeft de verkoper hiermee ruimte en je verlaagt de druk bij de verkopende partij.
  • Motivatiebrief.
    Schrijf een motivatiebrief waarin je vertelt waarom jij deze woning wil. Dat kan de doorslaggevende factor zijn. Vertel hierbij iets persoonlijks of iets wat jij of jullie gemeen hebben met de verkoper(s). Vooral bij vergelijkbare biedingen kan dit de doorslaggevende factor zijn.
  • Inspelen op emotie verkoper.
    Tijdens de bezichtiging kun je al inspelen op de emotie van de verkoper. Vertel iets over jezelf en waarom jij zo graag in het huis wil wonen. 
  • Opvallend bedrag.
    Je wilt tot een bepaalde hoogte gaan, want je wilt niet teveel voor de woning betalen. Heel veel mensen kiezen voor een standaard, rond bedrag. Je kunt er ook juist voor kiezen om een gek bedrag te bieden. Bijvoorbeeld een bedrag waar het huisnummer in verwerkt zit. Als er iets herkenbaars voor de verkoper in jouw bod zit, vergroot dat je gunfactor.
  • Bouwkundig rapport.
    Kies je ervoor om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren, dan zal dit jouw gunfactor verlagen. Doe dit dus alleen als je écht denkt dat dit noodzakelijk is. 
  • Voorbehoud financiering.
    Als je deze ontbindende voorwaarde niet opneemt in je bod, dan zal je gunfactor zeker groter worden. Maar let op! Het niet opnemen van ontbindende voorwaarden kan voor jou als koper erg risicovol zijn!

Wees zuinig met voorwaarden

Als je bepaalde ontbindende voorwaarden weglaat, dan vergroot je je gunfactor. Hoe meer voorwaarden je stelt, hoe kleiner je gunfactor. Denk bij voorwaarden aan voorbehoud van financiering, waarin je dus zegt dat de koop niet doorgaat als je de financiering niet rond krijgt. Als je minder voorwaarden in je bod opneemt, wordt jouw gunfactor groter. Je moet wel goed nadenken of dat de moeite waard is en of je het risico wil nemen.

Vond je dit artikel nuttig?