Foto van allerlei bankbiljetten

Taxatie, bouwkeuring, notaris… Gemiddelde kosten?

Bij de koop van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan het taxatierapport, de bouwkundige keuring, kosten van een notaris en de kosten van een makelaar. De kosten hiervan kunnen uiteen lopen, het is dus handig om van te voren een inschatting te kunnen maken. Wat zijn de gemiddelde kosten?

Taxatierapport

De kosten van een taxatierapport hangen af van de getaxeerde waarde van de woning. Meestal wordt 0,185% van de getaxeerde waarde gehanteerd. Maar er zijn ook steeds meer aanbieders die een vast tarief gebruiken voor een taxatierapport, je weet dan bij het aanvragen van een taxatie precies waar je aan toe bent. De kosten van een taxatierapport staan verschillen per makelaar en taxateur. Verder zijn er nog bijkomende kosten, bijvoorbeeld de btw, kadasterkosten en administratiekosten.

Wil je meer weten over een taxatie?
Download dan ons e-book!

BlogE-bookTaxatie

Bouwkundige keuring

Wat betreft een bouwkundige keuring wordt er niet een vast promillage gehanteerd. De gemiddelde kosten die voor een bouwkeuring gerekend worden, verschillen per gemeente en per bouwkundige. Over het algemeen dien je rekening te houden met een bedrag tussen de € 300 en € 500.

Notariskosten

De kosten van een notaris bestaan hoofdzakelijk uit kosten voor het opmaken van de eigendomsakte (alleen van toepassing als je een bestaande woning koopt) en de hypotheekakte. De notariskosten zijn afhankelijk van de hoogte van je hypotheek. Als je hypotheek rond de € 250.000 is, kun je uitgaan van gemiddelde kosten van de notaris van ongeveer € 1000. Als je een nieuwbouwwoning koopt ligt dit anders, omdat de woning dan meestal ‘vrij op naam’ wordt gekocht. Dan zijn de notariskosten voor de eigendomsoverdracht en de btw bij de koop inbegrepen.

Makelaarskosten

De kosten van een makelaar verschillen erg per makelaar. Over het algemeen genomen zijn de kosten goedkoper wanneer je een woning aankoopt dan wanneer je een woning verkoopt, omdat een aankoop minder werk is. Het is slim om met een makelaar een courtage inclusief btw af te spreken, dan weet je waar je aan toe bent. Hierover kun je vooraf onderhandelen. Libero Aankoop werkt met een basistarief en daarbij een bonus van 10% over het bedrag dat van de vraagprijs wordt afgedongen. Er wordt onderhandeld tot de laagste prijs, wat zowel in het voordeel van jou als van de makelaar is.

Zoals je ziet kunnen de kosten van taxatie, bouwkeuring, notaris en makelaar nogal verschillen. Hopelijk heb je nu in ieder geval een globaal beeld gekregen van welke kosten je moet rekenen!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hoe bepaal ik een goed openingsbod? Wanneer je na (wellicht verschillende bezichtigingen) een huis hebt gevonden dat je zou willen kopen, is het tijd voor de onderhandelingen. Je kunt da...
Besparen bij aankoop woning Vorige week heb je kunnen lezen welke kosten er komen kijken bij de koop van een woning en hoeveel eigen geld je daar, naast de hypotheek, voor nodig ...
Hoe leg ik het juiste bod neer? Vorige week heb je gelezen over hoe je je droomhuis kunt kopen. Wanneer je dan het huis van je dromen gevonden hebt, is het tijd om te onderhandelen e...
Wat doet een notaris? Een duidelijk overzicht Wat doet een notaris? En mag je een notaris zelf kiezen? Libero Aankoop legt het allemaal uit in dit blog. Lees snel verder en kom alles te weten over...