Afbeelding van een rekenmachine en berekeningen

Geen vast contract, wel een hypotheek?

Stel, je wilt graag een woning kopen maar je hebt geen vast contract. Misschien denk je dat het dan lastig is om een hypotheek af te sluiten, maar in veel gevallen hoeft dit gelukkig helemaal niet zo te zijn.

Een hypotheek afsluiten aan iemand zonder vast contract is niet ideaal voor hypotheekverstrekkers, omdat contracten tegenwoordig steeds vaker niet verlengd worden. En kan iemand dan de hypotheek nog wel betalen? Echter zijn er gelukkig wel degelijk hypotheekverstrekkers die een hypotheek aanbieden als je geen vast contract hebt.

Ook zonder vast contract kun je in aanmerking komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wat je hiervoor nodig hebt, is een werkgeversverklaring en je dient de afgelopen drie jaar een vast inkomen te hebben gehad. In de werkgeversverklaring staat een overzicht van je inkomen. Wat hierop lijkt, is de intentieverklaring. Dit is een verklaring van de werkgever waarin gesteld wordt dat de werkgever de intentie heeft het tijdelijke dienstverband voort te zetten.

ZZP’er of freelancer

Wanneer je ZZP’er of freelancer bent, is een werkgevers- of intentieverklaring niet mogelijk. In dat geval bestaat er een verklaring omtrent het inkomen en vermogen. Deze verklaring wordt vaak gevraagd voor de laatste drie jaar. Hiermee toon je aan of je daadkrachtig genoeg bent om een hypotheek te betalen. De hoogte van de financiële daadkracht bepaalt dan of je in aanmerking komt voor een hypotheek.

Nationale Hypotheek Garantie

Het voordeel van een hypotheek met NHG is dat de Stichting Waarborg Eigen Woningen de betalingsschuld overneemt wanneer je niet aan de schuld kan voldoen, in geval van bijvoorbeeld werkloosheid. Soms wordt ook als voorwaarde een woonlastenverzekering gesteld, voor het geval je arbeidsongeschikt raakt.

Zoals je ziet, is het best mogelijk om een huis te kopen zonder een vast arbeidscontract te hebben! Wat een heerlijk idee dat dat super leuke huis binnenkort tóch van jou kan zijn. Wil je niet de hoofdprijs betalen? Schakel dan de hulp in van onze aankoopmakelaars in. Zij onderhandelen tot de absolute bodemprijs, waardoor je geen cent teveel betaald. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden, vraag een gratis adviesgesprek aan.

Bron: Financieel.infonu & De Hypotheker

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hoe kies ik een aankoopmakelaar die bij mij past? Wanneer je voor het eerst een woning wilt aankopen, komt er veel op je af. Een van de eerste dingen die je je daarbij moet afvragen, is of je de aanko...
Een huis kopen: hoe zit het met mijn studieschuld? Lenen tijdens de studie, menig student doet dit. 10% van de studenten leent zelfs geld om later een huis te kunnen kopen. Een studieschuld wordt echte...
Een woning kopen: vergeet dit niet! Een huis kopen is niet iets wat iemand vaak doet, meestal maar één of enkele keren in iemands leven. Het is daarom wel een heel belangrijke stap, want...
Eerste huis kopen of huren? Wat zijn de voor- en n... Ben jij toe om op jezelf te gaan wonen? Alleen of met jouw partner? Wil jij jouw eerste huis kopen? Of twijfel je nog tussen kopen of huren? Dan is he...