Alles wat jij moet weten over fiscaal partnerschap

Als je deze blog leest, is de kans groot dat je je wilt verdiepen in fiscaal partnerschap. Het is belangrijk om goed te weten hoe je jullie gezamenlijke financiën zo goed mogelijk regelt. Wij vertellen je alles over wanneer je fiscaal partner bent, wat de voor- en nadelen zijn, en wanneer het fiscaal partnerschap eindigt.

Wanneer ben je fiscaal partner?

Er zijn een aantal verschillende situaties die leiden tot fiscaal partnerschap. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, ben je fiscale partners vanaf het moment dat de verbintenis ingaat. Ook wanneer je samen eigenaar bent van een woning, zijn jullie fiscaal partners. Er zijn nog een aantal andere gevallen waarin je fiscaal partners bent, bijvoorbeeld als jullie samen een kind hebben of pensioenpartners zijn.

Fiscaal partner voordelen

Er zitten een aantal voordelen vast aan het fiscaal partnerschap, die vooral te maken hebben met de belastingaangifte:

  • Je mag bepaalde aftrekposten, inkomsten en het vermogen onderling verdelen voor de belasting.
  • Je kunt voordelen hebben wat betreft schenken en erven: je kunt bijvoorbeeld schenkingen naar je partner doen (bijvoorbeeld schulden afbetalen) zonder dat dit fiscale gevolgen heeft. Wanneer je een samenlevingscontract met wederzijdse zorgverplichting hebt opgesteld, heb je recht op een hogere vrijstelling voor de erfbelasting. Daarnaast kun je als partner recht hebben op de erfenis indien dit zo is vastgelegd, terwijl je zonder samenlevingscontract niets zou erven.

Nadelen fiscaal partnerschap

Omdat bij fiscaal partnerschap het inkomen van jou en je partner bij elkaar op wordt geteld, kan dit op een aantal fronten nadelig zijn:

  • Doordat je totaalinkomen hoger wordt, ontvang je mogelijk minder toeslagen, zoals huur- of zorgtoeslag.
  • Sommige aftrekposten kunnen ook negatief uitpakken, bijvoorbeeld bij donaties. Als je periodiek doneert aan een goed doel mag je deze donaties aftrekken van de belasting, als je minstens 1% van je inkomen doneert. Hierbij telt ook het inkomen van je partner mee, waardoor de grens om fiscaal af te mogen trekken hoger ligt.
  • Als je allebei nog een koopwoning hebt en samen gaat wonen, kan het fiscaal partnerschap ook nadelig zijn. Je hebt namelijk maar 1 keer recht op hypotheekrenteaftrek. Ook als jullie samen meerdere woningen hebben, heb je recht op 1 keer hypotheekrenteaftrek.

Einde fiscaal partnerschap

Het fiscaal partnerschap eindigt als een advocaat verzoek heeft gedaan tot scheiding of het laten ontbinden van het geregistreerd partnerschap. Je bent sowieso geen fiscaal partners meer als je niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staat bij de gemeente.

Hopelijk heeft deze informatie je iets wijzer gemaakt over het fiscaal partnerschap. Je weet nu onder andere dat je fiscaal partners wordt als je samen een huis koopt. Willen jullie samen een huis kopen? Wij hebben een gratis aankooptraining ontwikkeld waarin je binnen een uur alles weet van de huidige woningmarkt en de aankoop van een woning! Ook krijg je de kans vragen te stellen aan een expert. Loop deze kans niet mis: schrijf je nu in!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

De waarde van jouw droomwoning Het is eindelijk zo ver, je hebt je droomwoning gevonden en je wilt deze graag aankopen. Dan is het slim en vaak zelfs noodzakelijk om een taxatie uit...
5 koopbloopers die jij niet moet maken als je een ... Wil jij een huis kopen? Pas dan op dat je deze 5 veelgemaakte koop-blunders niet maakt. We hebben je gewaarschuwd! Welke blunders maken huizenkopers?...
Huizenmarkt crisis in 2020? Dit is wat je moet wet... Het coronavirus blijft de economie beïnvloeden. Zo ook de huizenmarkt, maar kunnen we spreken van een crisis? In dit blog onderzoeken we de status van...
Klein huis inrichten: 5 slimme tips die je moet ke... Heb jij een klein huis of appartement op het oog, of zelfs al gekocht, en heb je geen idee hoe je zulke kleine kamers moet inrichten? Wij hebben 5 sli...