Wat voor financiering kan je krijgen voor een energiezuinig huis?

Het kopen van een energiezuinige woning brengt meerdere voordelen met zich mee. Naast dat het goed is voor het milieu, zorgt energiebesparing in je woning voor verhoogd wooncomfort en heb je een lagere energierekening. Er zijn een aantal regelingen die je kunnen helpen bij het financieren van een energiezuinig huis of bij het aanbrengen van besparingsmaatregelen in je huis. Wij brengen je op de hoogte van de mogelijkheden.

Extra hypotheek voor energieneutrale woningen

Voor een energieneutrale woning, oftewel een woning die volledig voorzien wordt met zelf opgewekte stroom, kun je een hogere hypotheek krijgen zonder dat er naar je toetsinkomen wordt gekeken. Het idee hierachter is dat je meer geld over houdt voor hypotheeklasten als je minder energiekosten hebt. Als je een energieneutrale woning koopt met een zogeheten energieprestatiegarantie van ten minste 10 jaar, dan mag je tot € 25.000 extra lenen.

Hogere hypotheek voor energiezuinig huis

Er zijn ook regelingen rondom hypotheekverhogingen voor energiezuinige woningen. Als je bij de hypothecair aangeeft te willen investering in isolering, een warmtepomp of zonnepanelen, dan mag je tot 106% van je woningwaarde lenen, met een maximum van € 9.000. Voor dit bedrag kun je bijvoorbeeld in een gemiddelde eengezinswoning 10 zonnepanelen, spouwmuurisolatie en vloerisolatie aanleggen.

Groene hypotheek voor energiezuinige woningen

Wil je een energiezuinige nieuwbouwwoning kopen of wil je je huidige huis energiezuinig maken? Dan bestaat de mogelijkheid om hiervoor een groene hypotheek af te sluiten, mits je dit geld aantoonbaar investeert in de energiebesparende maatregelen. Hiervoor heb je een “groenverklaring” nodig van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hiermee kun je voor 10 jaar lang een “groene hypotheek” voor maximaal €100.000 afsluiten tegen een rente van 1 procent lager dan de marktrente. Hiermee verdien je een deel van je investering terug.

Energiebespaarlening voor energiezuinig huis

Naast de mogelijkheid tot het afsluiten of verhogen van een hypotheek kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van de Energiebespaarlening. Dit is een lening tussen de € 2.500 en € 25.000 die je mag gebruiken voor het aanbrengen van isolatie, duurzame verwarming of een 75% van het aankoopbedrag van je zonnepanelen. Als je je huis energieneutraal wilt maken, kun je zelfs tot € 50.000 lenen.

Rentekorting energiezuinige woning

Naast de mogelijkheid tot verhogen van je hypotheek, bestaat bij verschillende instellingen ook de mogelijkheid een hypotheek af te sluiten tegen een lagere rente. Afhankelijk van zaken als energielabel en Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van het huis kun je rentekorting op je hypotheek krijgen van rond de 0,2%.

Subsidie energiebesparing eigen huis

Ten slotte bestaat sinds augustus 2019 de optie om subsidie te krijgen na het uitvoeren van energiebesparende maatregelen in een bestaande woning. Als je 2 of meer isolatiemaatregelen uitvoert in je huis, kun je ongeveer 20% subsidie krijgen, met een maximum van € 10.000 (met mogelijkheid op een bonus van € 4.000 als je je huis zeer energiezuinig maakt). Dat scheelt toch in de kosten, terwijl de waarde van je huis stijgt!

Als je je de aankoop van een energiezuinig huis overweegt of je eigen huis energiezuiniger wilt maken, zijn er veel regelingen en mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken. Heb jij een mooi, energiezuinig huis op het oog? Schakel dan nu de hulp in van een aankoopmakelaar van Libero Aankoop. Wij weten alles over de woningmarkt en kunnen voor je onderhandelen over de aankoopprijs van je droomhuis.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Wanneer een taxatie voor een woning? Je hebt vast wel eens met een taxateur te maken gehad. Misschien moest jouw huis getaxeerd worden, of ging je juist een huis kopen en wilde je de waar...
Hypotheekrenteaftrek, wat houdt dat in? Zodra je een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit krijg je te maken met hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek. Koop je je eerste huis, dan ha...
Het verzekeren van je huis Als je de eigenaar van je nieuwe woning bent geworden, het tekenen van de contracten rond is en de inrichting klaar is, dan houdt het geregel helaas n...
Energielabel verplicht bij verkoop woning Wil je je woning verkopen of verhuren? Houd er dan rekening mee dat het vanaf begin dit jaar verplicht is om een energielabel te overhandigen bij de v...