Extra hypotheek voor energiezuinige woning gaat waarschijnlijk omlaag.

Let op! Extra hypotheek voor energiezuinige woning gaat waarschijnlijk omlaag

Een woning kopen gaat niet over een nacht ijs. Het is namelijk een flinke investering waar je het liefst jaren mee vooruit wil. Daarbij wordt ook steeds vaker gekeken naar de mogelijkheden om een woning energiezuinig te maken. Zo kan er bijvoorbeeld bij een jaren ’30 woning vaak nog flink wat winst behaald worden door het aanbrengen van goede isolatie en thermopane. Ook kun je denken aan zonnepanelen die jou voorzien van stroom.  Op dit moment kun je nog extra hypotheek krijgen om een woning energiezuinig te maken, maar in 2019 gaat dit naar alle waarschijnlijkheid omlaag. Lees hier wat dit voor jou betekent.

Wat kun je nu lenen voor een energiezuinige woning?

Sinds 1 januari 2018 is de maximale hypotheek verlaagd naar een maximum van 100% van de woningwaarde. Toch geldt dit niet voor iedereen. Wanneer je wilt investeren in energiezuinige maatregelen, dan mag je 106% van de woningwaarde lenen met een maximum van € 9000.
Dit bedrag dient wel volledig besteed te worden aan energiebesparende maatregelen. Nadat de maatregelen zijn getroffen, wordt de woning opnieuw getaxeerd. Blijkt de woningwaarde na de aanpassingen nog steeds dezelfde waarde te hebben als voor de aanpassingen, dan mag je het geïnvesteerde bedrag alsnog meefinancieren met de hypotheek.

Een woning kopen die energiezuinig of energieneutraal is

Koop je een woning die al energiezuinig of energieneutraal is, dan mag je tot maar liefst € 25000 extra lenen. Het meeste voordeel haal je uit een energieneutrale woning, ook wel nulwoning genoemd. Dit betekent niets anders dan dat jouw woning het gehele jaar evenveel energie opwekt als dat er wordt verbruikt. Je betaalt dan dus niet voor energiekosten, waardoor je iedere maand geld overhoudt om te besteden aan de hypotheek. Als het aan de Minister van Financiën ligt, komt er verandering in deze extra leencapaciteit voor energiezuinige woningen.

Minder lenen voor een energiezuinige woning in 2019

De kans is groot dat je in 2019 minder kunt lenen voor een energiezuinige woning. Met als reden dat er geen garantie is dat deze woningen ook daadwerkelijk meer energie opwekken dan er wordt verbruikt. Voor de energieneutrale woningen verandert er vooralsnog niets. Maar hoe ziet dat er dan uit?
De extra leencapaciteit voor een energiezuinige woning gaat volgend jaar omlaag van € 25000 naar € 20000. Je kunt dus nog steeds meer lenen voor het kopen van een energiezuinige woning dan voor een woning waarbij je zelf energiebesparende maatregelen treft.

Het jaar is nog niet voorbij, dus wanneer jij een energiezuinige woning op het oog hebt dan kun je nog gebruik maken van de huidige regels. Dit houdt in dat je nu dus nog € 25000 extra kunt lenen voor de aankoop van deze woning. Wil jij nog een woning aankopen en wil je graag leren hoe jij een topaankoop kunt doen? Volg dan onze gratis online aankooptraining. Hierin leer je in slechts een uur tijd hoe je een miskoop voorkomt, welke trucs verkopend makelaars inzetten en hoe je een goed bod uitbrengt. Tijdens de training zit er een team van aankoopspecialisten voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden. Meld je snel aan!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

NHG-grens per 1 juli verlaagd Wanneer je een hypotheek afsluit, kun je met de NHG korting krijgen op je hypotheekrente. NHG staat voor Nationale Hypotheekgarantie. Nu geldt dit voo...
Hypotheken in 2015 – hypotheekrente, inkomen... Heb je een hypotheek of ben je van plan er aankomend jaar een af te sluiten? De regels zijn vanaf 1 januari 2015 veranderd, bijvoorbeeld rondom de hyp...
Goed nieuws: NHG-grens wordt niet verlaagd! In tegenstelling tot wat er eerder is aangekondigd, gaat de verlaging van de NHG-grens niet door. Deze zou per 1 juli verlaagd worden naar € 225.000, ...
Single en een huis kopen, kan dat? Als alleenstaande een huis kopen kan lastig lijken. Kun je een hypotheek krijgen of is het beter om te huren? Lees in dit blog de mogelijkheden voor a...