Afbeelding van een energielabel

Energielabel voor woningen: antwoord op al je vragen

Het energielabel van een woning is een label dat aangeeft hoe energiezuinig een huis is. Als jij een huis gaat kopen of verkopen, dan is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van wat dat energielabel nou inhoudt. Wij stellen je op de hoogte met de antwoorden op de meest gestelde vragen over het energielabel.

Energielabel voor woningen: wat is dat?

Het energielabel van een woning is een label dat aangeeft hoe energiezuinig een huis is. Er zijn 7 klassen: klasse A tot G. Een huis met energielabel A is zeer energiezuinig, een huis met energielabel G is totaal niet energiezuinig. Als je energiebesparende maatregelen neemt in je huis, dan kan je energielabel stijgen. Een woning met een zuinig energielabel heeft een aantal voordelige kenmerken:

  • De energielasten zijn lager;
  • Het wooncomfort is hoger;
  • De woning is milieuvriendelijker;
  • De verkoopwaarde is vaak hoger.

Welk energielabel heeft mijn huis?

Voor 2021 kreeg elke woning een voorlopig energielabel van de overheid, gebaseerd op het type, oppervlak en bouwjaar van de woning. Dit label kun je opvragen in de tool van energielabel.nl. Is je energielabel laag? Overweeg dan energiebesparende maatregelen te nemen.

Energielabel: verplicht of niet?

Een energielabel is verplicht bij verkoop van een huis. Bij de verkoop van een woning is er sinds 2021 een nieuw energielabel nodig. Daarvoor moet een energieadviseur langskomen. Hij onderzoekt het huis grondig en stelt op basis van zijn bevindingen het nieuwe energielabel op. Hij kijkt onder andere naar de naar de isolatie van de woning en naar de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Achteraf krijg je een afschrift van het energielabel toegestuurd en registreert de adviseur het energielabel in de landelijke registratiedatabase.

Ook bij de verhuur of oplevering van een huis is een energielabel verplicht. Een huis verkopen zonder energielabel mag niet. De Inspectie kan je dan een boete opleggen.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Een energielabel is 10 jaar geldig. Ook als je een label van voor 2021 hebt, is deze 10 jaar geldig vanaf het moment van afgifte. Als je jouw huis energiezuiniger hebt gemaakt, kun je je energielabel vernieuwen. Dat kan gunstig zijn voor de verkoopwaarde van je huis.

Energielabel woning verbeteren

Het kopen van een energiezuinige woning heeft vele voordelen. Zo is het comfortabeler wonen, je kunt profiteren van een lagere energierekening, je zorgt voor minder CO2-uitstoot en de woning stijgt in waarde. Het is dus zeker zinvol om er alles aan te doen om zo energiezuinig mogelijk te wonen. Nadat je energiebesparende maatregelen hebt doorgevoerd, kun je een nieuw energielabel aanvragen. Daarvoor maak je een afspraak met een energieadviseur.

Kosten energielabel

Een energielabel kost sinds 2021 tussen de €100 en €200, afhankelijk van jouw type woning. Voor een nieuw energielabel moet je een energieadviseur inschakelen. De tarieven van de verschillende energieadviseur variëren sterk. Het is dus belangrijk om goed de prijzen van verschillende energieadviseurs te vergelijken.

Hoe koop ik succesvol een nieuw huis?

Ook op deze vraag hebben wij een goed antwoord. Dat is te lang om in dit blog te vertellen, dus daarom hebben we er een online training van gemaakt. Die kan jij volledig gratis volgen! Wil jij weten hoe je slim geld bespaart op de grootste aankoop van jouw leven? Schrijf je dan nu in voor de gratis online aankooptraining van Libero Aankoop. Jij wil toch ook de concurrentie verslaan?

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Nieuwbouwwoning kopen wordt onbetaalbaar De huizenprijzen van nieuwbouwwoningen stijgen naar ongekende hoogte, terwijl de prijsstijging bij bestaande woningen juist afvlakt. Lees in dit blog ...
Woning gevonden? 5 waardevolle woning kopen bespaa... Een woning kopen kost veel geld. Je hebt er graag wat voor over, want je ziet jezelf al op die prachtige plek wonen. Maar te veel geld uitgeven is nat...
Een huis kopen of huren op latere leeftijd Een huis kopen op latere leeftijd. Wat is wijsheid als je al wat ouder bent? Huren of toch een huis kopen? Vaak komt deze vraag bij senioren naar bove...
Bureauwaardering De bureauwaardering is sinds 1 juli 2021 een nieuwe optie voor de waardebepaling van een woning. Als plaatsvervanger van de ‘oude’ modelmatige taxati...