Afbeelding van een energielabel

Energielabel voor woningen: antwoord op al je vragen

Het energielabel van een woning is een label dat aangeeft hoe energiezuinig een huis is. Als jij een huis gaat kopen of verkopen, dan is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van wat dat energielabel nou inhoudt. Wij stellen je op de hoogte met de antwoorden op de meest gestelde vragen over het energielabel.

Energielabel voor woningen: wat is dat?

Het energielabel van een woning is een label dat aangeeft hoe energiezuinig een huis is. Er zijn 7 klassen: klasse A tot G. Een huis met energielabel A is zeer energiezuinig, een huis met energielabel G is totaal niet energiezuinig. Als je energiebesparende maatregelen neemt in je huis, dan kan je energielabel stijgen. Een woning met een zuinig energielabel heeft een aantal voordelige kenmerken:

  • De energielasten zijn lager;
  • Het wooncomfort is hoger;
  • De woning is milieuvriendelijker;
  • De verkoopwaarde is vaak hoger.

Welk energielabel heeft mijn huis?

Voor 2021 kreeg elke woning een voorlopig energielabel van de overheid, gebaseerd op het type, oppervlak en bouwjaar van de woning. Dit label kun je opvragen in de tool van energielabel.nl. Is je energielabel laag? Overweeg dan energiebesparende maatregelen te nemen.

Energielabel: verplicht of niet?

Een energielabel is verplicht bij verkoop van een huis. Bij de verkoop van een woning is er sinds 2021 een nieuw energielabel nodig. Daarvoor moet een energieadviseur langskomen. Hij onderzoekt het huis grondig en stelt op basis van zijn bevindingen het nieuwe energielabel op. Hij kijkt onder andere naar de naar de isolatie van de woning en naar de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Achteraf krijg je een afschrift van het energielabel toegestuurd en registreert de adviseur het energielabel in de landelijke registratiedatabase.

Ook bij de verhuur of oplevering van een huis is een energielabel verplicht. Een huis verkopen zonder energielabel mag niet. De Inspectie kan je dan een boete opleggen.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Een energielabel is 10 jaar geldig. Ook als je een label van voor 2021 hebt, is deze 10 jaar geldig vanaf het moment van afgifte. Als je jouw huis energiezuiniger hebt gemaakt, kun je je energielabel vernieuwen. Dat kan gunstig zijn voor de verkoopwaarde van je huis.

Energielabel woning verbeteren

Het kopen van een energiezuinige woning heeft vele voordelen. Zo is het comfortabeler wonen, je kunt profiteren van een lagere energierekening, je zorgt voor minder CO2-uitstoot en de woning stijgt in waarde. Het is dus zeker zinvol om er alles aan te doen om zo energiezuinig mogelijk te wonen. Nadat je energiebesparende maatregelen hebt doorgevoerd, kun je een nieuw energielabel aanvragen. Daarvoor maak je een afspraak met een energieadviseur.

Kosten energielabel

Een energielabel kost sinds 2021 tussen de €100 en €200, afhankelijk van jouw type woning. Voor een nieuw energielabel moet je een energieadviseur inschakelen. De tarieven van de verschillende energieadviseur variëren sterk. Het is dus belangrijk om goed de prijzen van verschillende energieadviseurs te vergelijken.

Hoe koop ik succesvol een nieuw huis?

Ook op deze vraag hebben wij een goed antwoord. Dat is te lang om in dit blog te vertellen, dus daarom hebben we er een online training van gemaakt. Die kan jij volledig gratis volgen! Wil jij weten hoe je slim geld bespaart op de grootste aankoop van jouw leven? Schrijf je dan nu in voor de gratis online aankooptraining van Libero Aankoop. Jij wil toch ook de concurrentie verslaan?

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Bouwjaar woning – tips en valkuilen op een rij! Het bouwjaar van een woning kan veel zeggen over de staat van de woning. Zo zijn woningen gebouwd voor 1920 weinig aantrekkelijk, terwijl de kwaliteit...
Wat je moet weten over huis kopen op inschrijving Op de huidige woningmarkt is er steeds vaker sprake van een populaire woning. Dit houdt in dat er veel geïnteresseerden zijn voor één woning. Voor de ...
Een huis kopen? Maak deze 5 blunders niet! Wil jij een huis kopen? Pas dan op dat je deze 5 veelgemaakte koop-blunders niet maakt. We hebben je gewaarschuwd! De gemaakte blunders bij een huis k...
Drie tips bij een verhuizing met overbrugging Ga jij binnenkort verhuizen en heb je een overbruggingsperiode in een ander huis? Dan wil je vast jouw spullen goed inpakken, zodat alles straks nog n...