Afbeelding van een energielabel

Energielabel verplicht bij verkoop woning

Wil je je woning verkopen of verhuren? Houd er dan rekening mee dat het vanaf begin dit jaar verplicht is om een energielabel te overhandigen bij de verkoop of verhuur.

Tijdelijk energielabel

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt per 1 januari 2015 toezicht op het energielabel. Huiseigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen een tijdelijk energielabel. Deze wordt toegestuurd door de Rijksoverheid en is gebaseerd op al bekende gegevens. Wanneer iemand zijn woning gaat verkopen of verhuren, moet er een definitief label zijn. Hiervoor moeten enkele vragen beantwoord worden en de woningeigenaar betaalt de administratiekosten. Er bestaan enkele woningen waarvoor geen energielabel nodig is, zoals woonboten en monumenten.

De ILT controleert of er een energielabel is overhandigd bij de verkoop van een woning of de huur of oplevering van een gebouw. Heeft de verkoper geen energielabel geleverd dan riskeert deze een boete die op kan lopen tot maximaal € 405.

Labelklasse

Het energielabel geeft aan hoe zuinig een woning is in vergelijking met soortgelijke woningen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. De labelklasse loopt van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Hoewel het energielabel aangeeft hoe goed een woning geïsoleerd is en hoe zuinig installaties zijn, zegt het minder over de energierekening. De energierekening is namelijk ook heel sterk afhankelijk van of iemand zuinig stookt, hoeveel warm water er wordt gebruikt, hoeveel apparaten iemand heeft en of die apparaten intensief worden gebruikt.

Een energiezuinig huis

Het kopen van een energiezuinige woning heeft vele voordelen. Zo is het comfortabeler wonen, je kunt profiteren van een lagere energierekening, je zorgt voor minder CO2-uitstoot en de woning stijgt in waarde. Het is dus zeker zinvol om er alles aan te doen om zo energiezuinig mogelijk te wonen.

Het energielabel van jouw woning controleren? Ga naar www.zoekuwenergielabel.nl.

Was dit voor jou nuttige informatie? Laat het ons weten!
   
Bedankt voor je input!

 

Related Post

Geef een reactie